Článek
Unikátní letní kuchyň ve stylu La Provence vznikla podle nákresů návrháře Karla Hrdiny, autora mnoha venkovních kuchyní z pískovcových materiálů, které jsou postavené ručně jako za časů starých kameníků.
Kuchyň stavěl tři měsíce se svými dvěma spolupracovníky jeho syn Tomáš, kameník a jednatel firmy Hrdina & České pískovce.
Bolek Polívka měl nejdříve v úmyslu nazvat kuchyň Gastronomickou kaplí. Vždy si totiž přál vlastnit zvonici. Kameníci mu jeho sen splnili, ve věžičce na střeše je zvon s vyrytým věnováním: Hrdinové Bolkovi 2012. A jeho zvuk se rozléhá do dálky. Později se herec rozmyslel a v úctě k jídlu připravenému v pecích přejmenoval letní kuchyň na Gastronomickou svatyni.
Stylová pohoda
Gastronomická svatyně je postavená z ryze přírodních materiálů a uspokojí chutě i těch nejnáročnějších strávníků. Maso upravené na jejím grilu a v kamenných pecích ochutnal a ocenil také šéfkuchař a gastronom Zdeněk Pohlreich, který v kuchyni natáčel sekvence pro svůj televizní pořad Ano, šéfe.
Bolek Polívka si už nyní plánuje, jak si kuchyň zjara zařídí nábytkem a zabydlí se v ní. Výhled na okolní krajinu mu přitom umožní klenuté okno, záměrně umístěné tak, aby mohl sledovat živé obrazy: jednak má výhled na výběh s koňmi, jednak může sledovat pasoucí se velbloudy a lamy z farmy.
Gastronomická svatyně je také určená přátelům a známým Bolka Polívky a podle toho je místo také dimenzované. Bude tu pódium pro hudební vystoupení, svatyně se stane místem křtu poslední Polívkovy dcery.
Poctivá práce
To, co nyní vyzývá k pohodě, stálo pořádnou dřinu. Až třítunové pískovcové kusy – polotovar určený k výrobě zpracovaný v dílně – přivezl na paletách nákladní vůz ze Dvora Králové. Jenže na olšanské farmě se zjistilo, že vůz nezacouvá až k místu, kde měla plánovaná kuchyně stát. Na řadu tedy přišel vysokozdvižný vozík. Materiál je totiž potřeba dovézt kameníkům na konkrétní místo k rukám, aby ho mohli tzv. štípat na stavební kusy a ručně opracovat. Strojově byly vyrobeny jen detaily jako římsy a police.
Stavební kameny se opracovávají ručně tzv. na spáru, obsekávají se přesně podle nákresů. Kromě svého žhavého srdce (pec, kamna a gril) zahrnuje kuchyň již zmíněnou zvonici, kterou při slunečném poledni dopadá světlo dovnitř. Střecha o ploše 120 m čtverečných je z pálených tašek Tondach, z tzv. bobrovek. Dřevěné pilíře kuchyně zaujmou kresbou dřeva, zachovanou díky ručnímu oloupání kůry a následnému moření.
Nechybí posezení u masivních dubových stolů, navržených také Karlem Hrdinou. Tabule stolu leží na masivních dřevěných nohách, jejichž spodní část tvoří kameny sekané unikátní technikou do kruhu. Podlaha s broušeným povrchem je rovněž z přírodního pískovce ve stylu anglická dlažba. Nepravidelné kousky jsou nasekány a spasovány na spáru 2 cm k sobě a vyspárovány spárovací hmotou.
Žhavé srdce
Centrální ohniště kuchyně tvoří gril, napojený na komín, ostatní technologie jsou pak napojené na něj. Na grilu lze připravit ryby a plátky, zároveň do prostoru můžeme zavěsit litinový kotlík, ve kterém se dají připravit guláše a eintopfy všeho druhu. Pec napojená na komín může posloužit i jako udírna.
Stojíme-li čelem k centrálnímu ohništi, máme po levé ruce největší pec kuchyně. Je unikátní tím, že se do ní přikládá zvenku (proto jsou hned vedle stylové dveře), aby dřevo tzv. nešlo přes maso. V peci lze na otočných grilech grilovat až 12 kachen nebo sele do 60 kg bez hlavy a kolínek.
Vpravo je potom tzv. tandoori pec např. na přípravu kachen, kdy je za hodinku maso krásně křehké a provoněné. Mnoho lidí věří, že toto je nejvýživnější způsob vaření, protože v peci jsou všechny živiny uzavřeny do masa anebo zeleniny téměř okamžitě. Příprava jídla nevyžaduje žádné oleje nebo tuky.
Na vedlejší sporák s litinovou deskou se vejde několik hrnců, kamenný kotouč slouží k přípravě placek. Naproti pecím na dosah ruky je odkládací plocha z masivního dubu s přívodem vody a s dřezem.