Článek
Na co dbáme při sklizni
Plody nikdy nemačkáme, znehodnotili bychom je a zkrátili dobu jejich skladovatelnosti! Pokud jablko při sběru upadne, hned ho zužitkujeme.
Jablka sklízíme za suchého počasí, nejlépe ráno, když je ještě nestačilo ohřát sluníčko, a vždy se stopkou, abychom neotevřeli dveře hnilobě.
Musíme-li použít žebřík, přikládáme ho ke stromu šetrně, abychom nepolámali větve a ovoce neotloukli. Žebřík důkladně zajistíme, nikdy se z něj nenatahujeme pro vzdálenější plody! Zvlášť u vysokokmenů se vyplatí přizvat si někoho na pomoc.
Kdo nechce, nebo nemůže šplhat do výšek, pořídí si česáček s připevněným látkovým sáčkem na teleskopické tyči, který umožňuje natrhat jablka pohodlně a bezpečně ze země.
Zásady skladování
Jablka se dělí na rané neboli letní, podzimní a zimní odrůdy. Tzv. letňáky chutnají nejlépe ihned po utržení. Jelikož brzy ztrácejí aroma a moučnatí, nehodí se ke skladování. U podzimních a zimních odrůd se vůně a chuť rozvíjejí teprve několik týdnů po sklizni.
Až do jara lze skladovat zimní odrůdy, jako jsou Idared, Boskoopské červené, Rubín, Golden Delicious, Zvonkové či Gloster s velice oblíbenou českou Rubinolou a Topazem.
Podzimní variety vydrží do Vánoc.
Předčasně sklizená, nezralá jablka zůstávají tvrdá, kyselá, bez typické vůně. Při pozdějším sběru se nic moc neděje, jablkům prvních pár nocí s teplotou mírně pod nulou nijak neublíží.
Jablka naskládáme podle odrůdy do mělkých označených bedýnek nebo do regálů, vždy stopkou dolů, nejlépe jen v jedné vrstvě. Slupku neomýváme, neleštíme, setřeli bychom ochrannou voskovou vrstvičku.
Druhy náchylné k otlačení podložíme polystyrenovou deskou či slámou.
Zabalíme-li jednotlivé plody do novinového či pečicího papíru, uchovají si vlhkost o něco déle. Igelitové sáčky s otvory se hodí jen ke krátkodobému skladování.
Úrodu skladujeme nejlépe ve sklepě či jiné chladné, tmavé, větratelné místnosti se zvýšenou vlhkostí vzduchu. Na balkoně v bedýnce vyložené slámou či polystyrenem, přikryté bublinkovou fólií a dekou také nějaký čas bez úhony vydrží.
Jedno jablko denně... Proč?
Kromě vitaminů, minerálních a dalších cenných látek jablka obsahují spoustu vlákniny, hlavně ve slupce a těsně pod ní, takže je raději neloupeme! Příznivě ovlivňují činnost střev, posilují obranyschopnost organismu, chrání pokožku před škodlivým ultrafialovým zářením, pomáhají snižovat cholesterol, usnadňují redukci váhy, protože nemají žádný tuk. Sníst bychom měli alespoň jedno jablko denně.
Plody můžeme kuchyňsky různě zpracovávat. Nastrouhaná jablka chutnají s ovesnou kaší, pokrájená s hlávkovým salátem, ořechy a sýrem, celá lze zapékat s rozinkami a vanilkovým pudinkem. Báječné jsou jablečné koláče, mošt i čaj. A k tomu skvělé křížaly, kořeněné čatní nebo povidla.
Při pravidelné kontrole okamžitě vyřazujeme hnijící plody, aby nedošlo ke zkáze ostatních.