Hlavní obsah

Jak připravit domácnost na povodeň v sedmi krocích

Pokud ve vaší oblasti hrozí záplavy, je velice rozumné svůj domov na hrozící povodeň co nejdůkladněji připravit. Přečtěte si, jaké základní kroky můžete už dopředu podniknout, abyste riziko škod na svém majetku snížili co nejvýrazněji.

Foto: Envato Elements

Zaplavená domácnost je velká kalamita, její dopady lze ale včasnou a rozumnou přípravou zmírnit.

Článek

1. Vypněte hlavní přívod vody a plynu a hlavní jistič

Při blížící se povodni je potřeba zavčas vypnout plyn, vodu a elektřinu a u spotřebičů, které jsou k těmto rozvodům připojeny, uzavřít příslušné přívody. Tak budete mít jistotu, že při tom všem nadělení nedojde ještě k úniku plynu či vody a zároveň že voda zateklá do elektrických rozvodů nezpůsobí zkrat.

2. Přestěhujte veškeré drahé spotřebiče

Povodeň obvykle zasáhne sklep a přízemí, proto pokud máte v těchto místech elektrické spotřebiče a je možné je vynést do patra, udělejte to. Pokud je nelze přenést celé, zkuste je alespoň umístit do výšky tak, aby byly části s motorem a topnými tělesy co možná nejvýše. Právě tyto části trpí při proniknutí vody nejvíce. Jde zejména o lednice, pračky, sušičky, sporáky apod.

Stejným způsobem naložte s veškerou elektronikou, jako jsou počítače, přehrávače, herní konzole a televize. Voda plná nečistot a bláta znamená takřka vždy jejich konec.

3. Nezapomeňte na důležité dokumenty a cennosti

Pokud v nižších patrech přechováváte nějaké cennosti či dokumenty, určitě neotálejte a co nejdříve je přeneste do vyššího podlaží. Umístění těchto věcí si dobře zapamatujte a vyčleňte si pro ně pokud možno jedno místo, abyste měli vše nejdůležitější pohromadě. K těmto důležitým věcem nezapomeňte přibalit léky, které členové rodiny berou pravidelně, a nabité powerbanky (je možné, že budou po nějaký čas jediným zdrojem energie pro nabití telefonu).

Jídlo ze sklepů odneste a do záplavové vody jen v holínkách a rukavicích, doporučuje odbornice

Domácí

4. Kdo může, stěhuje i nábytek

Ač to může znít přehnaně, v případě hrozící povodně zkuste do vyšších podlaží odstěhovat i cennější nábytek a také postele či pohovky. Tento krok je samozřejmě limitovaný množstvím místa, které v horních podlažích máte, ale rozhodně se vyplatí. Každý zachráněný kus se počítá. Zejména lůžka v suchu se budou v případě kalamity hodit.

5. Rozmístěte pytle s pískem a čerpadla

Pokud máte doma po zkušenostech z minulých záplav čerpadla na vodu, pytle a písek, neváhejte a pusťte se do příprav. V závislosti na průběhu posledních povodní po domě připravte k nejrizikovějším místům už rovnou čerpadla na vodu. Dveřní a další stavební otvory zabezpečte pytli s pískem.

6. Mějte po ruce evakuační zavazadlo

Při přípravách na povodeň nepodceňte situaci a zabalte si včas evakuační zavazadlo. Nečekejte s jeho balením až na chvíli, kdy bude nutné opustit domov. V nastalém zmatku si nevzpomenete na všechno podstatné, co by vám pak mohlo chybět.

7. Poraďte se s pojišťovnou

Pokud máte sjednané pojištění, neváhejte a poraďte se s pracovníky pojišťovny o všem, co vám z hlediska ochrany majetku nebude jasné. Veškeré škody nezapomeňte dokumentovat, tedy fotit.

Blíží se pohroma? Poradíme, jak zabalit evakuační zavazadlo

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám