Hlavní obsah

Jak předejít riziku požáru fotovoltaiky

S prvními horkými dny se začaly objevovat první případy požárů souvisejících s fotovoltaickými elektrárnami (FVE) umístěnými na střechách budov. Následky mohou být velmi vážné, a když už nic jiného, finančně velmi bolestivé. Připomeňme si proto hlavní pravidla prevence vzniku požárů fotovoltaiky.

Foto: Envato Elements

Instalaci fotovoltaiky musí provádět autorizovaná osoba

Článek

Základem bezpečného provozu FVE je správné navržení a instalace. Právě neodborná instalace je první z příčin, proč k nehodě a vzniku požáru může dojít. Při instalaci fotovoltaického systému je třeba používat jen kvalitní, certifikované komponenty a řídit se přesně pokyny jejich výrobců, ale také platnými normami a zákony, včetně požárních předpisů.

„Nezbytné je, aby měl dům odpovídající zemnící bod, ke kterému je fotovoltaika správně připojena. Je nutné použít vhodnou přepěťovou ochranu, a to jak na rozhraní prostředí střechy, tak u technologie, správné jištění, certifikované rozvaděče a v neposlední řadě vhodnou kabeláž, která musí být vedena tak, aby nedošlo k jejímu poškození,“ říká René Milota, jednatel společnosti Acetex, a dodává: „Střídače a baterie je nutné umístit tak, aby nedocházelo k jejich přehřívání a nebyly v těsné blízkosti hořlavin či v místech, kde by do nich mohla zatékat voda.“

Jak ohřívat vodu energií ze slunce

Bydlení

Výběr vhodné firmy

Ačkoli se mnoho majitelů rodinných domů pouští do instalace FVE sama, většina lidí tuto práci raději svěří firmě. Ta na takovou práci musí mít ovšem autorizovanou osobu s kvalifikací a platným osvědčením (kvalifikace „Elektromontér fotovoltaických systémů“ a platné osvědčení podle zákona č. 250/2001 Sb., o bezpečnosti práce a ochraně zdraví při práci). Poměrně spolehlivým vodítkem při výběru firmy může tak být například její členství v oborových organizacích, což je do značné míry zárukou, že při své práci dodržuje předepsané postupy. Pomoci mohou ovšem i dobré reference od skutečných zákazníků.

Průběžné kontroly

Bývá pravidlem, že seriózní a spolehlivé firmy se po instalaci fotovoltaického systému s klientem nerozloučí. Naopak jeho fotovoltaický systém nadále průběžně sledují. Po většinu času s elektrárnou komunikují dálkově a tímto způsobem nejenomže mají neustálý přehled o jejím výkonu i stavu, ale mohou také spoustu drobností opravit a upravit, aniž by k zákazníkovi vůbec vyjížděl jejich servisní tým.

Alespoň jednou za tři roky by měla FVE projít důkladnou revizí. „Ta obnáší kontrolu pomocí profesionálního vybavení. Odborný technik kontroluje, zda nejsou poškozené kabely či uvolněné spoje, jestli nedochází k lokálnímu zahřívání. Kontroluje izolační odpory kabelů, reviduje se zákazníkem nastavení parametrů. Kontrolován je separátně bateriový systém, který je součástí hybridních FVE,“ vypočítává Dan Krysl ze společnosti Woltair s tím, že součástí takové revize je rovněž aktualizace softwaru i eventuální doškolení klienta.

Jak předejít riziku požáru fotovoltaiky

Bydlení

Alespoň jednou do roka se ovšem vyplatí nechat zkontrolovat fotovoltaický systém revizním týmem. Pro kontrolu panelů se používají speciální drony s termokamerami, přičemž snímky z nich vyhodnocuje nejenom člověk, ale také umělá inteligence. „Požáry na solárních panelech mohou vzniknout, pokud se na nich utvoří tzv. hotspoty. Ty obvykle vznikají v důsledku místních defektů v článcích, stínění nebo selhání bypass diod. Tyto problémy mohou vést k dalšímu poškození panelu a snížení jeho výkonu, nebo dokonce k požáru,“ vysvětluje Martin Doležal ze společnosti DroneTech.

Bezpečnostní prvky

„Pro bezpečnost fotovoltaické elektrárny a především domu doporučujeme dovybavit systém bezpečnostními prvky. DC odpojovače automaticky vypnou napětí do jednotlivých panelů v případě přehřátí nebo v případě výpadku střídavého proudu. Stop tlačítko rychle vypne celý fotovoltaický systém a bezpečně ho odpojí od elektrorozvodů v domě při požáru, havárii apod. Svodiče přepětí ochrání elektrické systémy v domě i samotnou elektrárnu před blesky či napěťovými špičkami. Všechny tyto prvky vám zajistí klid a jistotu, že fotovoltaika nijak neohrozí vaše bezpečí ani majetek,“ říká Martin Křenek z Centra služeb PRE.

Jak již bylo zmíněno v úvodu článku, významným ochranným opatřením - a to nejenom kvůli fotovoltaice umístěné na střeše - je hromosvod. „Setkáváme se se třemi typy klientů. Těmi, co hromosvod vůbec nemají, těmi, kteří hromosvod mají, ale chybí jim dokumentace, a pak jsou klienti, co ho mají včetně všech náležitostí. Těch je ale menšina. Je dobré zmínit, že hromosvod je ochranné opatření dle ČSN. Měl by mít platnou revizi, ale také projekt a analýzu rizik,“ uzavírá Dan Krysl.

Jak často a co všechno kontrolovat na domácí fotovoltaické elektrárně

Jak na to

Související články

Co v zimě na fotovoltaické panely neplatí

K tomu, aby produkovaly elektrickou energii, potřebují fotovoltaické elektrárny světlo. Jak to ale zařídit v zimě, kdy je slunečního svitu z principu málo,...

Výběr článků

Načítám