Článek
Snaze udržet ovoce a zeleninu několik měsíců v kondici a plné vitamínů, které v chladných měsících uvítáme, často pomáhají extrémnější podmínky.
Zavařování i sušení probíhají při vysokých teplotách, zmrazení při velmi nízkých a vakuované prostředí prodlužující trvanlivost nabízejí k tomu určené dózy, fólie a sáčky.
Zmrazte plody bez vody
Do mrazáku dáme jahody, borůvky, maliny, ze zeleniny pak hrášek, fazolky, brokolici. Náročnější je mražení plodin s vysokým podílem vody, melounů, okurek, rajčat, salátů, brambor. Po rozmrazení se totiž mění v tekutou nepoživatelnou hmotu.
Co jde zamrazit, nejprve očistíme. Suché ovoce prosypané krystalovým cukrem porcujeme do sáčků pro mrazení a uzavřeme. Větší kusy rozkrájíme. Máme-li vakuovačku, odsajeme ze speciálních sáčků vzduch a vše zapečetíme svárem.
Mladý hrášek, čerstvé fazolové lusky před zamrazením blanšírujeme tj. velmi krátce povaříme v osolené vodě, přecedíme a ihned ochladíme v nádobě s ledovou tříští. Uchrání si tak křupavou svěžest, barvu i chuť.
Zamrazení probíhá rychle a šetrně. „K tomu slouží funkce SuperFreeze zajišťující přímý přívod chladného vzduchu do vyhrazeného prostoru. Brání tvorbě ledových krystalů, které by poškodily původní kondici po rozmrazení,“ vysvětluje Darina Papáčová z firmy Whirlpool a dodává:
„Hluboké mrazení slouží pro uchování v řádu měsíců. Systém FreezeLock pak zabraňuje poškození potravin mrazem.“
Udržte teplotu i vlhkost
Úlohu dobrého sklepa přebírá v moderních domácnostech chladnička se zásuvkami. Optimálně je v nich stálá teplota mezi 2 až 8 °C při 70 až 80% vlhkosti. Hodnoty nesmí příliš kolísat po otevření dveří či vložení nákupu.
„Každá změna teploty uložené potraviny zatěžuje. Ale třeba díky technologii AdaptTech zůstanou ušetřené teplotních šoků a vydrží déle,“ říká Jana Neuszerová ze společnosti Gorenje. To platí i pro vlhkost, jejíž míru nastavíme podle typu plodů, nebo se upraví automaticky.
Do lednice ukládáme jablka, hrušky, švestky, meruňky, hroznové víno, malé ovoce, dále listovou, kořenovou a košťálovou zeleninu. Cibuli, česneku i bramborám je lépe ve sklepě či v chladné spíži. Rajčata, lilek, papriku, okurku, zázvor skladujeme v temnu a při pokojové teplotě.
Do chladničky nepatří tropické ovoce a poškozené, nahnilé kusy. Zeleninu i ovoce skladujeme zvlášť, vzájemným působením mění chuť, aroma a urychlují své zrání.
Objevte kouzlo vakua
Úroda zabalená ve vakuu vydrží až pětkrát déle než čerstvě utržené plodiny. Vakuování se vyhneme u křehkého ovoce, mohlo by se jím rozdrtit a zbavit šťávy.
Podle druhu potraviny nastavíme na vakuovačce rychlost odsávání vzduchu. Vysokou snesou tvrdé potraviny mrkev, celer, jablka. Nízká rychlost náleží drobným lesním plodům a salátu. Některé vakuovačky umí vyrazit datum zpracování přímo do sváru fólie.
Vakuovacím nástavcem se chlubí některé tyčové mixéry pro výrobu smoothie a polévek. Potraviny uložíme do vakuovacích dóz a sáčků, z nichž poté nástavcem odsajeme vzduch. Dózy bývají stohovatelné, takže v lednici šetří místo.
Zavařujte hygienicky
Zavařování zachová ovoce i zeleninu až po dobu jednoho roku. Plody zpracujeme na marmelády, džemy, šťávy, čatní, klasické kompoty. Na zavařování není nic složitého, nejdůležitější je dodržet hygienu: víčka i sklenice musí být čisté, před zavařováním je sterilizujeme.
Pečlivě kontrolujeme kvalitu surovin. Jeden nahnilý plod zničí i celou várku! Nálev by neměl dosahovat až k hrdlu lahve, víčko poté totiž nemusí správně těsnit a obsah se zkazí. Sklenice se zavařenými produkty skladujeme na chladném a tmavém místě.
Sušte při správné teplotě
Sušení udrží v surovině až 80 % vitaminů, minerálních látek a vlákniny, a to po dobu jednoho roku i déle a bez chemické konzervace.
„Sušička má nabídnout dostatek prostoru, být tichá a vybavená dostatečně silným ventilátorem k zajištění rovnoměrného sušení,“ radí Jan Lacina ze společnosti Philco.
Praktická je nastavitelná výška jednotlivých plat, průhledný design pro kontrolu procesu i časovač. V sušičce vedle ovoce a zeleniny připravíme houby do polévky, bylinky na vaření, léčivé čaje.
Většina výrobků umožňuje nastavení teplot od 30 až do 70 °C. Ovoce a houby sušíme na 55 až 60 °C, zeleninu (např. rajčata) kolem 55 °C. Proces sušení zabere od několika minut až po hodiny.
Kvašení pro zdraví |
---|
Kvašení (fermentace) zvyšuje stravitelnost zeleniny. Naše tělo z kvašené zeleniny neboli pickles (kimči) získává více vitamínů, laktobacilů, enzymů i minerálů. Vedle pozitivního vlivu na střeva působí blahodárně i na játra, žaludek, močové cesty, srovnává hladinu cukru v krvi. „Kysané zelí bývalo všelékem našich babiček, protože zvyšuje imunitu, podporuje plodnost a působí proti depresím. V ideálním případě ho připravujeme doma,“ říká Eva Skoblíková z firmy Mago. Kvasit lze mnoho druhů zeleniny: zelí (červené, bílé i čínské), mrkev, petržel, celer, cibuli, ředkve, ředkvičky, červenou řepu, okurky, cukety, růžičky květáku, kapustu, papriky, brokolici, česnek. Pro obměnu chutí přidáváme libovolné koření a bylinky. |
Anketa
Napište nám
Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?
Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.