Hlavní obsah

Tisíc a jedno kouzlo magické třezalky

Právo, Miroslava Kubišová

Třezalku v minulosti považovali za magickou bylinu. Tato trvalka roste na slunečných mýtinách, loukách, kolem polí a cest. Užívá se pro uklidnění nervů, mírní žaludeční a žlučníkové potíže a pomáhá i při léčbě zánětů dýchacích cest. Používá se buď samostatně, nebo i ve směsích - v mastích, olejíčcích a čajích.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Třezalka se užívá se pro uklidnění nervů, mírní žaludeční a žlučníkové potíže a pomáhá i při léčbě zánětů dýchacích cest.

Článek
1. Drobné lístky třezalky i okvětní plátky jsou posety malými červenými tečkami, které způsobují červenou barvu při rozemnutí poupěte a též červené zabarvení třezalkového oleje.
2. Třezalka kvete celé léto a sbírá se její kvetoucí část natě. Nejlépe ji sbíráme za sucha a před polednem, kdy obsahuje nejvíce hojivých, protizánětlivých, zklidňujících a desinfekčních látek. Sušíme ji zavěšenou v kyticích při teplotě do 35 °C.
3. Než se třezalka usuší, můžeme si nádobu, do které ji uložíme, ozdobit. Nejvhodnější je láhev z tmavého skla. Láhev umyjeme v saponátu a na odmaštěnou plochu namalujeme třezalku krycími barvami pro malbu na sklo (konturové) nebo keramiku.
4. Na žluté kvítky lze použít i zlatou barvu na sklo, kterou nanášíme malým štětečkem. Typickou stavbu bylinky vystihneme zase zelenou barvou na keramiku. Domalujeme zelené kalíšky nasazených poupat a na kvítky můžeme přidat malé červené tečky.
5. Příprava čaje: Jednu lžičku usušené a jednu lžičku kvetoucí natě zalijeme 1/4 litrem horké vody a necháme 15 minut vylouhovat. Čaj uklidňuje a léčí, neměli bychom ho však pít pravidelně, ale střídat ho s ostatními bylinkovými čaji.
6. Příprava třezalkového medu (pomáhá při stresu a neklidném spánku): Potřebujeme 4 hrsti čerstvých květů (i se zelenými lůžky), 1/2 litru vody, 1 kg pískového cukru, 1 citron a 1 pomeranč.
7. Květy opláchneme, pocukrujeme, pokapeme šťávou z 1 citronu a necháme 12 hodin stát. Pak zalijeme 1/2 l vody a necháme do druhého dne vylouhovat. Pro začátek vše můžeme zkusit ze čtvrtinového množství.
8. Poté květy s vodou svaříme a po vychladnutí přecedíme. Získanou tekutinu svaříme s 1 kg cukru a s oloupaným a na plátky pokrájeným pomerančem a citronem. Celou směs necháme vychladnout.
9. Za průběžného míchání tento postup opakujeme, tj. hotový med necháme vychladnout, opět přivedeme k varu a necháme vychladnout. Vše opakujeme tak dlouho, dokud med nezhoustne. Horký ho plníme do skleniček, po zavíčkování obrátíme dnem vzhůru.
10. Pro vzácný třezalkový med si připravíme hezké povázání na víčko. Z plátna vystřihneme kolečko a tenkým fixem pro textil napíšeme kolem okraje „třezalkový med“. Plátno přivážeme na víčko lýkem. Třezalkový med užíváme pravidelně, jednu lžičku denně.
11. Třezalka se užívá se pro uklidnění nervů, mírní žaludeční a žlučníkové potíže a pomáhá i při léčbě zánětů dýchacích cest

Související články

Rozmanité barvy letniček a trvalek

Trvalky a letničky pěstujeme proto, že nabízejí nepřeberné množství barevných a strukturálních variací. Také zpravidla vydrží kvést mnoho týdnů a někdy...

Výběr článků

Načítám