Článek
Pro uchování dlouhodobé čerstvosti uskladníme úrodu v tmavém, chladném a větraném místě, nejlépe ve sklepě, který by neměl být příliš vlhký. Ovoce a zeleninu ukládáme např. do proutěných košíků, dřevěných přepravek a bedýnek, které jsou stohovatelné, takže šetří místo.
„Přepravky z plastu slouží spíše k přenášení, pro delší skladování se nehodí. Urychlují vadnutí a vytvářejí podmínky pro vznik plísní,“ upozorňuje David Irmann ze společnosti Bauhaus. Zdravé a nepoškozené pozdní brambory dáváme do jutových pytlů. Novinkou na trhu je speciálně navržený třívrstvý pytel na brambory Zembag, vyráběný v chráněné dílně Daneta. Pojme 5 a 10 kg brambor. Uvnitř pytle z jutoviny je v kapse schovaná kmínová směs, jejíž silice zpomalují klíčení brambor. Směs vydrží až pět měsíců. Po této době je potřeba náplň vyměnit.
Zpracujte úrodu, v zimě vitamíny oceníte
Tradiční zavařování
Nejčastějším způsobem je sterilace neboli zavařování. K časově delšímu uskladnění se hodí sklenice s kovovým víčkem, zatímco nádoby s klipem využíváme pro potraviny skladované po krátkou dobu, např. nakládaný sýr.
Pro kompoty s bobulovitým ovocem, marmelády a džemy jsou ideální menší sklenice s objemem okolo 250 ml. Po otevření podléhá tento typ jídla zkáze rychleji, vhodnější je tedy načínat jen malé množství.
Klasikou v zavařování jsou 720ml sklenice s kovovým víčkem pro přípravu nakládaček. Nadrozměrné sklenice o 5 litrech pořizujeme pro zavaření kvašených okurek. Během procesu kvašení nabývají na objemu, potřebují dostatek prostoru.
Víčka i sklenice musejí být čisté, před zavařováním je sterilizujte. Kontrolujte jakost potravin, jeden nahnilý plod znehodnotí celou várku! Nálev nemá sahat až k hrdlu láhve. Víčko by nemuselo správně těsnit a obsah v láhvi by se zkazil.
Anketa
Výroba šťáv a moštů
Odšťavňovače za pár vteřin vymačkají z plodů veškerou šťávu a oddělí ji od dužiny. Různé typy mixérů a tzv. smoothie makerů vyrobí nápoje plné vitaminů třeba i ze zakoupeného ovoce a zeleniny, které se můžou rychleji kazit. Pokud se chystáme lisovat pravidelně a ve větším množství, pořídíme si drtič a lis na ovoce. Lis vybíráme z odolného dřeva i z nerezu. Bytelnost a odolnost by měly být hlavním faktorem při výběru produktů. Suchý odpad, který z přístroje padá, dále zpracujeme. Vyrobíme z něj placičky, zeleninové karbanátky, sušené zeleninovo-ovocné chipsy či domácí müsli tyčinky.
Bylinky po celý rok
- Bylinky můžete mít i v zimě čerstvé! Bazalka, pažitka, oregano, tymián, koriandr, majoránka, máta či meduňka — všechny nám určitý čas porostou i v květináčích na kuchyňském parapetu. „Pěstování bylinek v bytových podmínkách usnadňují květináče se samozavlažovacím systémem a zabudovaným ukazatelem hladiny vody a přepadovým odtokem," doporučuje David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach.
Zmrazené vitaminy
Ke zmrazování se nehodí plodiny s vysokým obsahem vody, jako jsou melouny, okurky, rajčata. Bez problémů však v mrazáku uchováme jahody, borůvky, maliny a ostružiny. Suché plody před uložením do sáčků určených ke zmrazení prosypeme krystalovým cukrem. Zmrazit lze také hrášek, fazolky, které ovšem předtím blanšírujeme: krátce, asi tři minuty, je povaříme v osolené vroucí vodě, přecedíme a ihned ochladíme v nádobě třeba s ledovou tříští. V mrazáku pak připravené potraviny skladujeme ve vzduchotěsných a odolných plastových boxech.
Jaký je rozdíl mezi rychlým a pomalým odšťavňováním
Přebytečného vzduchu, který by ovoce i zeleninu ohrozil, zbaví sáčky i boxy vakuovačka. Úroda tak v mrazáku vydrží i rok. Choulostivé drobné ovoce vakuování hlavně v sáčku ušetříme, protože by ho proces mohl rozdrtit a uvolnit šťávu.
Síla sušení
Při správném sušení kolem 50 °C se během krátké doby z plodů ztratí jen asi 4 % cenných živin. Jablečné a hruškové křížaly známe, sušit ale lze téměř cokoliv. „Sušit vcelku můžete třeba švestky, půlky meruněk, ale i celé bobule rybízu, arónie, černý bez. Počítejte s tím, že sušení celých plodů trvá o něco déle, výsledek je šťavnatější s plnější chutí. Naopak sušení horkým vzduchem využijete třeba pro bylinky,“ radí Pavel Šramota, produktový manažer značky Catler.
Na zimu nachystáme také zeleninové chipsy, houby, bylinky i šípky. Větší objem potravin najednou vysuší horkovzdušná trouba, elektrická sušička s několika pláty či solární sušička se dvěma způsoby sušení: infračerveným světlem jako na slunci nebo horkým vzduchem. Sušíme spíše vyzrálé ovoce, které má vysoký podíl cukru a méně vody. Sušené potraviny uchováme v čistých vzduchotěsných dózách.
Může se vám hodit na Zboží.cz: sušička Philco PHFD 5080, Zavařovací hrnec Concept ZH0040, Zavařovací sklenice, Odšťavňovač Della Casa