Článek
Grilování se stalo oblíbenou společenskou aktivitou, způsobem trávení volného času a relaxací. V mnoha domácnostech s přípravou začínáme už ve čtvrtek, kdy maso nakupujeme a nakládáme do oblíbené marinády, v pátek odpoledne se již opájíme vůní grilovaných pochoutek a těšíme se na kulinářský zážitek a setkání s přáteli či rodinou.
Ačkoli mezi nejčastěji grilované pochoutky patří maso, na našich grilech se také objevují speciality jako různé grilovací klobásky a párečky, sladkovodní i mořské ryby, plody moře, zelenina a sýry. Jídlo si čím dál víc užíváme, inspirujeme se recepty a objevujeme i nové chutě. Láká nás exotika a etnické kuchyně, ale máme také své ryze domácí receptury. Rádi sáhneme po pivu, které používáme při přípravě marinád nebo při polévání grilovaného masa.
Romantika na dosah
Klasický gril na dřevěné uhlí v našich domácnostech zatím dominuje, ale čím dál více se zajímáme i o plynové a elektrické grily. Je to nejen tím, že dbáme na zdravý životní styl, jenž ovlivňuje naše rozhodování při nákupu grilu. Vybíráme mezi značkovými výrobky, a pokud grilujeme pravidelně, rychle si spočítáme, že levný gril vydrží sotva pár sezón. Zanedbatelná není ani manipulace s plynovými a elektrickými grily. Je pohodlnější, čistší a příprava pokrmů je podstatně rychlejší.
Alternativou je zahradní gril s vodní lázní, která zachytává odkapávající olej, takže nedochází k jeho spalování a vzniku škodlivých látek.
Grily na dřevěné uhlí
Grily na dřevěné uhlí jsou nejčastěji užívané, také jsou nejlevnější. Pohybují se v cenách od 300 Kč a některé se hodí i na cesty.
Plechový nebo litinový korpus na nožkách má kruhový či obdélníkový tvar a nad kovovou nádobou na dřevěné uhlí bývá umístěn rošt. Kulatý gril nabízí rovnoměrnější průběh grilování, na obdélníkovém grilu připravíme více porcí najednou. Některé disponují částečnou regulací tepla či usměrňováním vzduchu na podporu doutnání uhlí.
Předností těchto grilů je rozmanitost tvarů a velikostí, zanedbatelná není ani romantika žhavých uhlíků, osobitá chuť pokrmů či nízká pořizovací cena.
Nevýhodou je delší doba přípravy pokrmů, tvorba škodlivých látek při odkapávání tuku do žhavého uhlí a nebezpečí sežehnutí pokrmu probleskujícími plameny.
Plynové grily
Princip grilování na plynu spočívá v tom, že hořák propanbutanové láhve ohřívá lávové kameny, keramické brikety, ale i nerezové či smaltované profily, které se starají o rovnoměrnější distribuci tepla po celém roštu. Plyn z hořáků umístněných v krytu skříňky se zapaluje delšími zápalkami, nebo piezoelektrickým zapalovačem.
Na těchto profilech dochází k odpařování kapajících šťáv a omastku, což pak grilovanému masu propůjčuje nezaměnitelnou chuť, omastek ale nemůže vzplanout a ovlivnit tak chuť grilovaného masa. Rozehřáté kameny i profily jsou v pohotovosti bez dlouhé etapy předehřívání. Plamen lze regulovat nastavením plynového ventilu.
Nejlevnější plynové grily pořídíme už za 2000 Kč, za luxusní zaplatíme více než 10 000 Kč. Lávové kameny se někdy kombinují s litinovými pláty, které umožňují smažení i opékání pochoutek. Nákladnější grily jsou pojízdné a doplněné o další přídavné plochy pro odkládání pomůcek či ingrediencí nebo vhodné pro samotné servírování pokrmu.
Některé mají i velkou podlážku pro ukládání nápojů, sklenic, mís i dalšího nádobí a jsou vybaveny kromě lávové plotny také vařičem s odstupňovaným výkonem a snímatelným víkem umožňujícím i horkovzdušný ohřev.
Proč zvolit plynový gril |
---|
grilování je čisté, snadné a máme ho zcela pod kontrolou |
dokonale propeče maso, nehrozí žádné zdravotní problémy |
můžeme grilovat pro 10 lidí i více |
mnoho grilů má technické vychytávky, které zpříjemňují grilování |
jsou odolné vůči vysokým teplotám a povětrnostním vlivům |
lze nastavit teplotu, mívají snadné piezoelektrické zapalování |
Plusem plynových grilů je jednoduchá a rychlá příprava, chuť podobná pokrmům připravovaným na dřevěném uhlí, možnost regulace teploty, minimalizace spálení potravin.
Minusem je velikost konstrukce grilu a vyšší pořizovací cena.
Elektřina na balkón i terasu
Také grily na elektřinu mají své příznivce. Hodí se na terasy i balkóny, kde je po ruce zdroj elektrické energie. Tyto grily stojí od 1000 Kč výše. Mají rošt nebo elektrickou pánev a lze je pořídit jako stolní či volně stojící.
Proč zvolit elektrický gril |
---|
grilování s ním je bezpečné, čisté, snadné a máme ho zcela pod kontrolou |
dokonale propeče maso, nehrozí žádné zdravotní problémy |
při přípravě pokrmů nepřidáváme žádný tuk |
je ideální pro využití na balkóně a terase |
snadno se čistí, má dlouhou životnost |
je odolný vůči vysokým teplotám a povětrnostním vlivům |
Jejich výhodou je snadná a rychlá příprava, jednoduchá údržba, možnost regulace teploty a nejzdravější způsob přípravy pokrmů, kterým nehrozí bezprostřední spálení. Využijeme je také celoročně v kuchyni. Renomovaní výrobci dnes nabízejí podstatně větší grily s litinovými grilovacími rošty.
Větší plocha a klenutější poklop umožňují přípravu rozměrnějších pokrmů a rozšiřují tak kulinářské možnosti přípravy jídla na elektrickém grilu. Díky litině dochází při grilování k uvolňování většího množství aromatických látek, čímž docílíme typické chuti grilovaných pokrmů.
Nevýhodou je již zmíněná blízkost zdroje elektrické energie.