Článek
Tradice pouštění draků má prý původ ve starověké Číně, kde mniši z hedvábí a bambusových hůlek vyráběli draky,kteří se prý dokázali udržet ve vzduchu až několik dnů.
Abychom měli z pouštění draka opravdu radost, je třeba při výrobě postupovat pečlivě a dodržovat přesnost. Drak by měl být vyroben z lehkého materiálu a jeho kostra (kříž) musí být dokonale souměrná.
Materiál:
- Dvě lehké dřevěné laťky
- Arch tenkého bílého papíru nebo papír hedvábný
- Barevné papíry nebo krepák
- Tenký špagátek na kostru
- Motouz na pouštění draka
Nářadí a pomůcky
- Ostrý nůž
- Nůžky
- Obyčejná tužka
- Fixy a barvy
- Lepidlo na papír
- Kolíčky na prádlo
Návod | |
---|---|
1. Tyčky tvořící kostru draka uřízneme v poměru délek 3 : 2 (např 60 a 40 cm nebo 90 a 60 cm) | |
2. Kratší tyčku položíme přes delší ve 2/3 délky a svážeme špagátkem do kříže | |
3. Po obvodu kostry napneme špagátek tak, aby se tyčky neprohýbaly a špagátek nebyl nikde prověšený. Aby špagátek neklouzal, můžeme si na koncích tyček udělat zářezy. | |
4. Kostru položíme na arch papíru a se zhruba 3 cm přesahem obkreslíme a obstříhneme | |
5. Přesah ohneme, potřeme lepidlem a přilepíme přes provázkový obrys draka, zajistíme kolíčky a necháme uschnout - důležité je, aby papír byl důkladně vypnutý po celé ploše | |
6. Obličej draka můžeme pomalovat nebo polepit barevnými papíry | |
7. Ocas draka vytvoří špagátek s navázanými „bábrlaty“ - kousky krepáku nebo barevných papírů poskládané do harmoniky a přivázané v půli pravidelně po celém provázku, z bábrlat můžeme vytvořit i uši – pozor,aby byly kousky stejně velké, (aby se drak nepřevažoval na jedno ucho) | |
8. Ze zadní strany draka navážeme na delší tyčku ovládací provázek (viz nákres v úvodu článku) |
Tip:
Ovládací provázek si omotáme na kus lepenky nebo dřívka, holou rukou by se drak hůř ovládal a mohl by se vysmeknout .