Článek
Kuchyňský nábytek mimo estetickou stránku musí být dokonale funkční. I pro tu nejmenší kuchyni platí:
- Potřebné plochy a zařízení má být v dosahu při minimálním pohybu.
- Snažíme se o dostatek prostoru pro činnost s ohledem na otevírání dveří a vysunutí zásuvek.
- Potřebujeme pracovní plochu uspořádanou na možnost přípravy potravin, čištění a následnou tepelnou úpravu. (Zóny sestavíme tak, aby činnosti mohly být vykonávány postupně, jak je nutné při přípravě jídel.)
- Veškeré plochy mají být dostatečně osvětlené. (Musíme vyřešit sestavu světelných zdrojů a zásuvky pro připojení přenosných elektrických spotřebičů.)
.: Každý si vybere kuchyň pohle svého gusta, ovšem nejnovějším trendem je sytě hnědá barevnost.foto: Právo/archiv firem Abitare, Amica, Nadop, Koryna, Sykora, Scavolini, SieMatic a www.cata.cz
Každá kuchyň má sedm zón
- Zařízení pro tepelnou úpravu jídel (varné desky, trouby, mikrovlnky).
- Možnost odsávání par a pachů (odsavače par).
- Prostor pro úschovu trvanlivých potravin (potravinová skříň).
- Chladicí prostor (chladničky, mrazicí boxy).
- Prostor pro mytí nádobí (dřezy, myčky).
- Prostory pro uložení nádobí (vhodné skříňky).
- Prostor pro dočasné uložení odpadků (třídící odpadkové koše).
.: V prostorných kuchyních nezapomeneme při plánování úložných jednotek na koše na třídění odpadu.foto: Právo/archiv firmy Ikea
I v té nejmenší kuchyni musí být:
- chladicí centrum (chladnička, mraznička)
- varné centrum (varná deska, trouba na pečení)
- umývací centrum (dřez, baterie, odpadkový koš, myčka nádobí)
Základní části kuchyně
- Nábytková část – tvoří ji dolní a horní skříňky, středně vysoké skříňky, vysoké skříně, stoly, židle)
- Přístrojové vybavení – chladnička, mraznička, digestoř, trouba na pečení, varná deska, mikrovlnka, myčka nádobí
- Základní doplňky – pracovní deska, dřez, baterie, odpadkový koš, osvětlení, systém držáků, košíků)
- Ostatní doplňky – záclony, závěsy, obklady, dlažba, solitery
- Drobné spotřebiče – kávovar, roboty, kráječe, rádio, televizor
.: Otevřené police a skleněná dvířka skříněk odlehčují vzhled kuchyně, mající úložné prostory do výšky. foto: Právo/archiv Slovart
Co, kde, jak daleko a proč
Uspořádání pracovních zón při minimální velikosti kuchyně musí být do důsledku promyšlené. Sestavujemeli kuchyňskou linku v přímé variantě, postupujeme při uspořádání pracovní desky podle následujícího klíče (zleva doprava): minimálně 30 cm odkládací plocha, umývání 60 až 120 cm, pracovní plocha 60 až 120 cm, vaření 60 až 90 cm, odkládací plocha minimálně 30 cm, chlazení minimálně 60 cm.
Standardní výška pracovní desky je 90 cm a obvykle je široká 60 cm, většina výrobců ale dodává i širší, podle potřeb. Horní skříňky kuchyňské linky by měly být umístěny asi 45 cm nad pracovní deskou. Jestliže budou níž, neuvidíme na celou pracovní desku nebo se budeme muset shýbat. Když je zavěsíme příliš vysoko, znesnadníme si přístup do nejvyšších přihrádek.
Vysoký díl kuchyňské sestavy nikdy neumisťujeme doprostřed kuchyňské linky – zásadně bychom tak narušili pracovní plochu. Prostor na stěně mezi spodními a horními skříňkami lze vyplnit úzkými, asi 10 cm hlubokými poličkami nebo sem připevnit háčky na zavěšení různého nádobí.