Článek
Pokud se v lednici objeví zápach, je potřeba se jej a zejména jeho zdroje zbavit co nejdříve nejenom kvůli vlastním nepříjemným pocitům, ale i z hygienických důvodů. Mnohé z potravin jsou na okolní aromata navíc citlivé a mohly by zápach přejmout.
Vyprázdnění a vymytí je základ
Prvním krokem k eliminaci zápachu v lednici je samozřejmě její důkladné vyčištění a s tím související vyprázdnění jejího obsahu. Vyndejte všechny potraviny, odstraňte odnímatelné police a zásuvky. Vnitřek lednice omývejte houbičkou nebo hadříkem namočeným ve směsi teplé vody a octa (je-li zápach intenzivní, nebojte se s octem „přitvrdit“, klidně i na poměr 1:1 s vodou). Nejrůznější skvrny nebo stopy po zbytcích jídel lze odstranit rovněž pomocí citronové šťávy nebo pasty z jedlé sody.
Kávová zrnka, aktivní uhlí, jedlá soda
Pokud jste si jistí, že je ve vaší lednici čisto a potřebujete se zbavit jen zápachu, můžete použít některý z osvědčených předmětů. Jsou to například kávová zrna, jež absorbují zápachy a mohou být umístěna v miskách nebo sáčcích v různých částech lednice. Stejným způsobem lze do ledničky umístit také tabletky aktivního uhlí nebo jedlou sodu.
Je libo svěžejší vůni? Zkuste citrusové plody
Kdo chce nejenom odstranit pach, ale zároveň ledničku i svěže provonět, může sáhnout po některém druhu z citrusových plodů. Dobře v takovémto případě poslouží citrony, pomeranče a mandarinky. Zvolený plod oloupejte a umístěte na poličku nebo do misky v lednici.
Preventivní opatření
Poté co se zbavíte nežádoucího zápachu, je dobré dále dodržovat jednoduchá preventivní opatření.
Tím prvním je uchovávání silně aromatických potravin v hermeticky uzavíratelných obalech.
Neopomínejte také pravidelně kontrolovat trvanlivost a stav všech potravin uložených v lednici.
Ujistěte se, že se dveře lednice dobře dovírají a těsní. Špatné těsnění může způsobit, že do lednice proniká vzduch s vyšší teplotou, která může podporovat rychlejší degradaci potravin uvnitř.