Článek
Na jedné straně musí být funkční místností, kde se využívají stále nové spotřebiče, na druhé straně je kladen stále větší důraz na její obyvatelnost, všestranné využití, propojení a sladění s ostatními prostorami bytu. Právě proto je rekonstrukce původních kuchyní v panelákových bytech, které už nedokážou splnit tyto požadavky, už téměř nevyhnutelností.
Optimální odstupy |
---|
Pokud plánujeme kuchyňskou linku do U, ve dvou řadách naproti sobě, případně s ostrůvkem, měli bychom dodržet optimální odstup 120 cm. |
Je to z důvodu pohodlného otevření 60 cm dvířek (myčka, trouba, skříňka, zásuvka). |
Menší vzdálenost (do 90 cm) je možná, nicméně je třeba počítat s tím, že například myčku budeme obsluhovat ze strany. |
Jasná představa
Nejprve si musíte udělat přesnou představu. Už na začátku byste se měli rozhodnout, zda změníte jen kuchyňskou linku, nebo provedete komplexní přestavbu i s výměnou oken a dveří, případně částečně změníte dispozici bytu. Především musíte zvážit prostorové možnosti, velikost a dispoziční umístění kuchyně. Chcete ji využívat jen pro přípravu jednoduchých jídel, nebo je vaření vaší vášní? Chcete, aby byla společenskou místností, jejíž nedílnou součástí bude i jídelní kout? Umožňují to prostorové podmínky vašeho bytu?
Plánování v zónách | |
---|---|
Pro optimální využití prostoru bychom měli kuchyň plánovat v pěti za sebou jdoucích zónách. Pokud zóny zpřeházíme, nestane se samozřejmě nic tak hrozného, pouze se při vaření víc nachodíme. | |
1 | zásoby = potraviny, lednice, spíž |
2 | ukládání = nádobí, talíře, sklenice, příbory |
3 | mytí = dřez, myčka, odpadky, odkládací prostor |
4 | příprava = pracovní příbory, drobné kuchyňské spotřebiče, koření |
5 | vaření = varná deska, trouba, mikrovlnka, digestoř, hrnce, pánve, plechy |
Zásadní změna dispozice?
Nebo chcete změnit dispozici zásadně, otevřít kuchyni do obývacího pokoje, respektive ji přemístit někam jinam, abyste získali prostor pro další pokoj? Rozhodnete-li se propojit kuchyň s obývacím pokojem, pak je vhodné sladit kuchyňský nábytek s jeho zařízením. Pokud by takovéto řešení bylo pro vás příliš radikální, nechte ji s ostatními místnostmi spojenou dveřmi, a abyste získali prostor, můžete staré dveře zaměnit například za posuvné.
Stolování | |
---|---|
Ideální stůl pro 4 osoby – šíře 75-100 cm, délka 90-120 | |
Optimální prostor pro židli je 75 cm od stolu, za tím by mělo být ještě 55 cm na pohodlný průchod. |
Řešení s příslušnými detaily
Ocitnete-li se v této fázi uvažování, pak nastal čas na konzultaci s architektem nebo stavebním inženýrem, kteří na základě půdorysu vašeho bytu nabídnou možná řešení a pomohou i s příslušnými detaily. Určitě se zúročí návštěva kuchyňského studia, případně několika studií, zejména pokud si dáte zhotovit grafický návrh případně vizualizace a cenovou nabídku. Kuchyňská studia jsou v tomto ohledu kreativní, jejich nabídka je různorodá a ušijí vám návrh přímo na míru.
Původní dispozice typického panelákového 3+1
Notoricky známý půdorys 3+1 s průchozí koupelnou. Kuchyň s obývacím pokojem spojují dvoukřídlé dveře. Je možné konstatovat, že kuchyň i obývací pokoj jsou poměrně prostorné. Šířka kuchyně je 2,5 metru, délka je 3,9 metru.
V tomto bytě ve většině případů zůstává i po rekonstrukci koupelny dělící příčka mezi koupelnou a kuchyní na původním místě. Ve většině případů se dvoukřídlé dveře vybourají nebo se částečně demontuje příčka mezi kuchyní a obývacím pokojem – oba prostory se pak spojí.
VARIANTA 1
Tento návrh kuchyně vychází z původní sestavy, která se pouze rozšířila o prostor dveří do koupelny. Sestava zahrnuje vestavěnou troubu a varnou desku, zásuvky, dřez s odkapávací plochou, myčku šíře 45 a lednici. Na protější straně jsou moderní široké zásuvkové skříňky. A jak je vidět na půdorysu, jídelní kout je poněkud stísněný.
VARIANTA 2
V této variantě došlo k částečné demontáži příčky mezi kuchyní a obývacím pokojem, tím se získalo lepší místo pro jídelní kout. Kuchyň je situována do písmene L. Rohová rovná skříňka je v tomto případě praktičtější než šikmá – nabízí totiž lepší využití prostoru, především pomocí výsuvných systémů. Variantně by se tato sestava dala prodloužit až k oknu. V sestavě je navržená trouba osazená do výšky – kvůli ergonomii. Trouba by se dala variantně umístit pod varnou desku a vznikla by tak větší pracovní plocha.
VARIANTA 3
Tato sestava se snaží nabídnout největší možnou kuchyň bez zásahu do dělící příčky. Kuchyň je v tomto případě situována do písmene U. V této sestavě jsou navrženy – lednice, myčka šířky 60 cm, dřez s rohovou odkapávací plochou, prostorné zásuvky, rohová skříňka s drátěným programem, varná deska s troubou a třiceticentimetrové zásuvky na příbory. A jak je i zde vidět na půdorysu, jídelní kout je opět poněkud stísněný.
VARIANTA 4
V tomto řešení zbylo z původní příčky mezi kuchyní a obývacím pokojem pouze 65 cm plochy na zakrytí boku kuchyňské linky. Tato sestava je navržena pro milovníky vaření a stolování – to znamená, že mírně na úkor stávajícího obývacího pokoje. Sestavu tvoří moderní linka s ostrůvkem, ke kterému přiléhá jídelní stůl. Do takto řešené sestavy se vešla i prostorná spížní skříň. Trouba je v tomto případě opět navržena jako vyvýšená. Módní ostrůvek, který vhodně využívá vzniklý prostor, je tvořen dvěma zásuvkovými skříňkami.
Plánky, foto a vizualizace: archiv společnosti Kouba interiér
Myčka – dobrý pomocník
Jak vybrat dobrou myčku nám jistě ochotně poradí ve specializované prodejně. Neměli bychom však zapomenout, že i její umístění v kuchyni má svá pravidla a zákonitosti – jedině tak nám bude dobře sloužit. Myčku umisťujeme vždy vedle dřezu – důvodů je víc:
- společné využití odpadu a přívodu vody
- před mytím v myčce občas odstraníme nejhorší nečistoty ve dřezu – přenášením mokrého a špinavého nádobí po kuchyni bychom nadělali víc škody než užitku
- pod dřezem bývá většinou schovaný koš, který opět využijeme pro odstranění zbytků před mytím
- pozor, za myčkou nelze vést instalace po zdi – není pro to za spotřebičem dostatek místa
Alena Koubová, časopis PANEL PLUS