Hlavní obsah

Jak na rekonstrukci, aby vám nezničila majetek a nervy

Jednou za čas se do rekonstrukce různého rozsahu musí pustit snad každý majitel domu či bytu. Pro mnohé je ovšem taková záležitost už dopředu spojena se spoustou starostí, co se při všemožných pracích a zásazích do nemovitosti poškodí. Pokud i vy oddalujete rekonstrukci právě z těchto důvodů, podívejte se na naše rady, jak ji zvládnout bez zbytečných nervů.

Foto: Envato Elements

Už při slově rekonstrukce jdou na leckoho mdloby. Se správnou přípravou to ale není nutné a majetek lze ochránit před zbytečnou újmou.

Článek

Když se řekne výměna oken, spousta hospodyní má okamžitě před očima vidinu nepořádku po celém bytě. Tak to ale ve skutečnosti vůbec být nemusí. Vše záleží na přístupu řemeslníků k montáži. Zodpovědná firma vám vysvětlí celý proces dopředu a rovnou i poradí, jak ochránit interiér a co vše doma eventuálně připravit.

„Obvykle je třeba před okny vyklidit asi jeden metr prostoru a vytvořit k nim volný přístup. Nábytek a zařizovací předměty je dobré přikrýt pevnou igelitovou fólií, která je ochrání před prachem. Na podlahu položte dvě vrstvy kartonů, protože montážníci budou potřebovat chodit ven a zase zpět dovnitř. Musí mít totiž pracovní obuv, zouvání tedy nepřichází v úvahu,“ informuje Pavel Kašpar ze společnosti Vekra.

Jinými slovy je zřejmé, že i kdyby se řemeslníci sebevíce snažili, nejlépe ochránit nábytek dokáže jen jeho majitel. S rozumnou firmou má však vždy dost času si vše připravit tak, aby k žádnému poškození nedošlo.

Kvarcitem obkládaný kuchyňský ostrůvek je šperkem rekonstruovaného bytu

Bydlení

Dům přes noc bez oken? Nesmysl

Některé majitele rovněž trápí představa, že by se mohla výměna oken protáhnout a jejich domov zůstane přes noc jen s prázdnými stavebními otvory jako pozvánkou pro zloděje.

To se ale podle odborníka stát nemůže. Každé staré okno, které řemeslníci odstraní, musí ještě týž den nahradit novým. Výměna se vždy provádí v co nejkratším čase, aby byl váš domov co nejdříve uzavřený. V den D si pohlídejte, že montážníci nejprve okna a otvory přeměří, aby měli jistotu oni i vy, že vše přesně sedí. Nedojde pak k situaci, že by okno vybourali a náhle zjistili, že je něco špatně.

„Ani není nutné mít obavy o fasádu, montážníci na ni samozřejmě berou ohled, ať jde o původní, či novou. Stávající okna od ní nejprve opatrně oddělí přesným řezem, aby ji neponičili. Poté přichází na řadu demontáž starých oken, při které se postupuje co nejšetrněji,“ vysvětluje Kašpar.

Nové okno se poté zasadí do otvoru a upevní do stěny. Montážníci zajistí i hrubý úklid a po předchozí dohodě se mohou postarat i o odvoz vybouraných oken a opravu omítky.

Šetrně lze rekonstruovat i v interiéru

Při rekonstrukci interiéru je vždy dobré místnosti, ve kterých probíhají stavební práce, oddělit od těch ostatních. „Ideální je nainstalovat okolo výplní otvorů ochranné fólie nebo je nějakým způsobem olepit, aby se do ostatních místností nedostával prach a další nečistoty vzniklé během stavebních úprav,“ doporučuje Miloš Hutník ze společnosti Weber, Saint-Gobain. „Zapomínat bychom neměli ani na zajištění cesty, po níž budou řemeslníci materiály do renovované místnosti nosit dovnitř a odkud stavební odpad vynesou ven. Také zde vznikne nepořádek,“ upozorňuje.

Interiér domu je však třeba chránit i v případě, že stavební práce probíhají v exteriéru – například při renovaci fasády. „Zavřená okna ne vždy zabrání tomu, aby prach vnikal dovnitř domu. Proto je i v tomto případě ideální polepit jej ochrannou fólií,“ radí odborník. Dobré je proto v případě, že provádíte stavební práce sami, zvážit investici do speciálně upraveného stavebního náčiní, které dokáže prach odsávat, eventuálně je možné si takové nástroje u specializovaných firem zapůjčit.

Panelákový byt sochaře je bez dveří, jeho centrálním prvkem je sklářská dílna

Bydlení

Zničený trávník kvůli rekonstrukci střechy? Není to nutné

Máte nádherný pěstěný trávník, o jehož stav se obáváte, a přitom potřebujete vyměnit střešní krytinu? Řešením může být volba krytiny, která je lehká, skladná a k jejíž instalaci nebude zapotřebí těžké techniky.

„Její další předností je i rychlost montáže. Ta může být podle složitosti hotová klidně i do týdne od dovezení materiálu. Plusem je i to, že materiál pro montáž zabere málo místa, což usnadňuje nejen dopravu, ale skladování a manipulaci, čímž vás nebude tolik omezovat ve vašem prostoru,“ dodává Petr Tureček ze společnosti Satjam.

Bydlím na staré poště, i když vlastním zámek, říká o Blatné Stephanos Germenis-Hildprandt

Bydlení

Anketa

Máte z rekonstrukcí dopředu hrůzu?
Nejen z nich, prakticky z jakéhokoli zásahu u nás doma.
30,7 %
Jen z těch velkých.
4,3 %
Klidný/á úplně nejsem, ale hrůzou bych to nenazýval/a.
50,7 %
Ne, nevidím k tomu důvod.
14,3 %
Celkem hlasovalo 371 čtenářů.

Související články

Výměna oken se rozhodně vyplatí

Proč vyměnit okno? Hlavním důvodem jsou úspory. Čím starší okna, tím horší tepelné ztráty v domě, bytě. I když nová okna představují poměrně velké finanční...

Výběr článků

Načítám