Hlavní obsah

Jak kombinovat staré a nové kousky nábytku? Vyzkoušejte tyto tipy pro vytvoření harmonického celku

Čistý minimalismus může občas působit příliš sterilním dojmem, ale interiér jako z 18. století také není do městského bytu nebo moderního domu to pravé. Nabízí se tedy spojení starých a nových kousků nábytku, díky kterému vznikne stylový, originální a osobitý interiér. Jen pozor, abyste nesourodými prvky nevytvořili chaos. S našimi tipy to však určitě zvládnete.

Foto: Envato Elements

Při kombinování starého a nového se nebojte ani barevných kontrastů.

Článek

Pro začátek doporučujeme vybrat společný barevný základ, ale také identický vzor nebo například texturu. Tyto motivy se mohou opakovat na sedací soupravě nebo židlích, ale také na doplňcích, jako jsou dekorační polštáře, podsedáky, stínidla lamp nebo vázy. Díky tomu celý prostor dokonale sjednotíte, přestože v něm budete kombinovat prvky, které vyprávějí příběhy z dob dávno minulých s aktuálními trendy a nadčasovou jednoduchostí.

Kouzlo kontrastů

Na druhou stranu nemohou při kombinaci starého s novým chybět ani kontrasty. Naopak jsou žádané, protože interiér díky nim získá hloubku, dynamiku a jedinečnost, a to například prostřednictvím zářivých a tlumených barev nebo mohutného a nadrozměrného nábytku, který decentně sladíte se subtilními kousky.

A stejně dobře funguje i mix čalounění s moderním vzorem nebo starozlato a starostříbro s kovem, který se přímo blýská novotou. U těchto metalických tónů ale doporučujeme velkou opatrnost a důraz na detaily.

Foto: Envato Elements

Interiéru, a to nejen tomu, kde se doplňují staré a nové kusy zařízení, sluší vždy nějaká dominanta. Tuto roli velmi spolehlivě plní velká křesla.

Přehledný slovníček interiérových stylů aneb Poznáte scandi, vintage nebo glamour?

Bydlení

Dominanta místnosti

Pokud se nechcete omezovat jen na doplňky a dekorace, pořiďte si výrazný kousek nábytku, který bude interiéru dominovat a stane se jeho ústředním prvkem. Nejlépe se takové funkce zhostí starožitná pohovka, houpací křeslo, šatní skříň, orientální koberec nebo například nástěnné zrcadlo. Záleží jen na vás, co nakonec vyberete. Důležité je, abyste danému kousku dopřáli dostatek prostoru a umístili ho do centrální části místnosti, kde bude vždy středem pozornosti.

Hra světel a odlesků

Jak známo, osvětlení dokáže s prostorem opravdové divy a o vyřezávaných skleněných lustrech nebo starožitných lampách to platí dvojnásob. K nejoblíbenějším patří křišťálové secesní lustry nebo vitrážové varianty ve stylu art deco. Zajímavě ale budou vypadat i svítidla ze starších období. O efektní odlesky se pak postarají zrcadla s ozdobnými rámy nebo již zmiňované kovové prvky.

Foto: Envato Elements

I v případě kombinování starého a nového ale platí pravidlo o uměřenosti. Designéři doporučují poměr 80/20.

Pravidlo 80/20

Abyste to se starožitnými kousky nepřehnali, můžete při zařizování interiéru uplatnit pravidlo 80/20. V bytovém designu to znamená, že zhruba 80 procent vašeho nábytku a vybavení bude mít moderní podobu. U zbylých 20 procent se ale nemusíte nijak omezovat. Popusťte tedy uzdu fantazii a prostor dolaďte starožitnými nebo vintage kousky z různých období. A záleží jen na vás, jestli se po nich podíváte na půdě, v antiku, nebo třeba na bleším trhu.

Foto: Envato Elements

Při vybírání historických kusů nábytku se nemusíte bát ani trochu poškozených předmětů. Spoustu z nich lze renovovat.

Starý nábytek v novém kabátě

Ani poškozené nebo léty zašlé kousky nemusíte vyhazovat, pokud se do vašeho bytu či domu hodí. Renovacím se věnuje spousta specializovaných firem a jednodušší opravy zvládnete díky dnešním technologiím i svépomocí. Mnohdy stačí jen nová barva ve spreji nebo samolepicí tapeta na nábytek a stůl, knihovna nebo příborník po prarodičích budou zase krásné. Přesto si zachovají svůj původní ráz a do vaší domácnosti s nimi zavítá i kousek historie.

Nekonvenční interiér v boho stylu: Dejte prostor volnosti, kreativitě i vlivu vzdálených kultur

Bydlení

Související články

Výběr článků

Načítám