Hlavní obsah

Italský styl nahoře, moderní elegance v podzemí. Rezidence za rekordní cenu má šest podlaží

Horní podlaží luxusní rezidence na Floridě jsou inspirovaná italskou architekturou. Spodní podlaží má elegantní moderní švih a nechybí v něm kino ani garáž pro vzácné vozy. Majitel unikátní stavby doufá, že ji prodá za sumu 60 milionů dolarů (1,4 miliardy korun). Pokud uspěje, bude to místní rekord.

Luxusní sídlo na floridské pláži šokuje podzemním tajemstvím i prodejní cenouVideo: Reuters

Článek

Svůj dům na pobřeží ve městě Delray Beach na Floridě pojmenoval jeho majitel Massimo Musa jako Mar Pietra, což by se dalo z italštiny přeložit jako Moře kamene. „Do tohoto domu se dostalo tolik kamene, že jsem měl pocit, že se to k němu hodí,“ svěřil se reportérům televizní stanice CNBC. A že se měl kámen kam vejít!

Výjimečná stavba má pět nadzemních podlaží, která zdobí na tři stovky z kamene vytesaných sloupů. Krášlí vstup, podloubí lemující nádvoří a slouží jako dekorace na fasádě. K tomu přičtěme ještě tradiční kazetové stropy a nádhernou knihovnu sahající přes dvě podlaží, a tudíž doplněnou galerií i stěnami pokrytými dřevěnými policemi na knihy. Klenotem je pak freska umístěná na stropě a vytvořená ve stylu slavných florentinských mistrů.

Rezidence má užitnou plochu přes 2100 čtverečních metrů a majitel ji se svou - nyní již bývalou - manželkou budoval pět let. Na jeho díle pracovaly desítky řemeslníků a umělců, především malířů a sochařů. Mnozí z nich přicestovali z Itálie.

Jako by na něm kotvila plachetnice. Tak vypadá nový mrakodrap od automobilky Aston Martin

Tipy a trendy

Zmíněného kamene se na stavbu spotřebovaly bez sebemenší nadsázky tuny. Šlo zejména o vápenec dovezený z mexického poloostrova Yucatán, ručně řezaný mramor dorazil z italské Verony. A nebyl to jen kámen, co bylo ke stavbě tohoto sídla zapotřebí. Masivní panely z cedrového dřeva si majitel nechal dovézt z Kolumbie.

Hlavní budovu s vnitřním nádvořím a venkovním bazénem doplňuje na pozemku o ploše takřka 1000 m2 ještě dům pro hosty. V obou budovách je dohromady devět ložnic, dvanáct koupelen a sedm toalet.

Foto: Reuters

Z oken je výhled přímo na moře.

Foto: Reuters

V sídle je dohromady dvanáct ložnic.

Luxusní zašívárna

Samostatnou kapitolou této už na první pohled superluxusní rezidence je její podzemí. To vytváří zcela jiný svět, je totiž zařízeno v ryze moderním stylu. Působí trochu jako hodně velká a hodně luxusní pánská zašívárna. Je zde velké kino s plátnem sahajícím přes celou stěnu místnosti a se sedadly s plyšovými potahy. V domě je pak ještě jedno kino, to je ovšem podstatně komornější.

V podzemí je rovněž ocelový trezor, tequila bar a garáž s podlahou z leštěného kamene. Jenom ta sama o sobě představuje dalších 372 m2 navíc. Další plochu přidávají venkovní prostory jako krytá venkovní terasa s venkovní kuchyní, barem, posezením a jídelním koutem.

Foto: Reuters

V podzemí je velký kinosál s promítacím plátnem přes celou stěnu.

Foto: Reuters

Garáž je dost velká, aby se do ní velmi pohodlně vešlo sedm vozů.

Realitní agentka Senada Adžemová z kanceláře Douglas Elliman, která prodej zprostředkovává, pro CNBC uvedla, že výjimečnost této rezidence spočívá v jejích rozměrech. Je totiž pětkrát větší než průměrný dům v Delray Beach.

Co s pozemkem po hotelu?

Majitel Massimo Musa v roce 2002 koupil dva pozemky, přičemž na jednom z nich stál hotel. Ten nechal Musa strhnout, tím se však nezrušilo stavební povolení pro objekt hotelových rozměrů. Zůstala mu tedy prázdná parcela s povolením pro stavbu nadstandardně velké budovy a s velikým pásem trávníku vedoucím k moři. Díky tomu všemu mohl vybudovat sídlo, za nějž nyní požaduje částku 60 milionů dolarů, což je v přepočtu 1,4 miliardy korun.

Podle agentky Adžemové je to úplně jiná suma než ta dosud nejvyšší, za niž byla soukromá rezidence ve stejném městě kdy prodána. Stalo se tak v roce 2021. Stavba ve stejné ulici se tehdy prodala za 34 milionů dolarů (791 milionů korun).

Módní návrhář Tommy Hilfiger si pořídil stoleté sídlo na Floridě

Jak bydlí VIP
Související témata:
Luxusní bydlení
Delray Beach

Související články

Výběr článků

Načítám