Hlavní obsah

Indická rodina vzdala hold USA. Na střechu si nainstalovala repliku sochy Svobody

Někdo se usměje, někdo nevěřícně vykulí oči a jiný odmítavě zakroutí hlavou. Ale jen málokdo přejde kolem tohoto domu v indickém městě Moga bez jakéhokoli projevu emocí. Není divu, zase tak často se vily se sochou Svobody na střeše nevidí. Majitel domu instalací repliky světoznámého monumentu vzdává hold Americe, v níž jeho rodina našla příležitost ke šťastnému životu.

Ind si nainstaloval na střechu domu repliku sochy SvobodyVideo: AP

Článek

Kopii sochy Svobody si na střechu své vily nechal instalovat 46letý Ind Gurmeet Singh Brar ze státu Paňdžáb. Není v tom ale ani špetka rozmaru či touha vyjádřit svou nadřazenost, jak by se mohl neznalý člověk snad domnívat.

Gurmeetova rodina totiž žije trvale v USA a do své původní vlasti se pravidelně aspoň jednou v roce vrací za příbuznými, proto má v Indii dům. Sám Gurmeet se v roce 2006 odstěhoval do USA, kde začal podnikat v oblasti dopravy a daří se mu. Ostatně, už jeho otec doma v Indii podnikal právě v dopravě. Za to, že se Gurmeetovi v Americe podařilo prorazit a uspět, se rozhodl „zemi svobody“ vzdát hold právě umístěním kopie sochy Svobody na svůj dům.

Foto: AP

Sochu na dům dopravili pomocí jeřábu. Je vytesána z kamene a vysoká 5,5 metru

„Je to pocta mé rodiny Americe, která nám toho tolik dala, poté co jsme do ní přicestovali. Když jsme se stavbou domu v Moze začali, věděli jsme, že na něm budeme chtít mít sochu. A socha Svobody nás napadla okamžitě. Bude udržovat náš vztah k USA i v době, kdy budeme právě v Paňdžábu,“ svěřil se Gurmeet listu Times of India.

Autorem kopie sochy Svobody je místní uznávaný sochař Manjit Singh Ghall Kalan. Je vytesána z kamene a měří 5,5 metru na výšku. Indický sochař pro list připustil, že vytvoření sochy byl náročný úkol, neboť se snažil originál napodobit co nejvěrněji a musel si k tomu tudíž nejprve udělat rozsáhlý průzkum, aby zachytil vše do nejmenších detailů a s co největší přesností.

Originál byl darem od Francouzů

Připomeňme si, že originální socha Svobody je na Ostrově svobody v New Yorku, je z mědi, v neoklasicistním stylu ji navrhl francouzský sochař Frédéric-Auguste Bartholdi, měří 46 metrů a stojí na 47 metrů vysokém podstavci. Spojeným státům ji věnovali Francouzi na znamení přátelství obou národů. Slavnostně posvěcena byla 28. října 1886. Podle původních záměrů měla být symbolem osvícení a samozřejmě svobody kráčející přes zpřetrhané okovy otroctví. Také měla být majákem, leč jako ten nikdy nefungovala, protože nikdy nesvítila dost na to, aby ji bylo v noci dobře vidět.

Čím se ale stala zcela spontánně a s jistotou, to je symbolika uvítání lidí připlouvajících k americkým břehům, což intenzivně vnímají především všichni přistěhovalci a uprchlíci hledající v Americe možnost začít nový život.

Z tohoto úhlu pohledu se tak nápad indické rodiny, které se také podařilo v USA zakotvit a uspět, jeví nakonec jako docela trefný.

Úzký dům zdobí nástěnná malba s lidovými motivy

Tipy a trendy
Související témata:
Socha svobody

Související články

Výběr článků

Načítám