Hlavní obsah

Hravá betonová vila nadchne svou geometrií i dechberoucími výhledy

Stavby z přiznaného betonu mohou někdy působit tak trochu jako nedobytné tvrze. To ale není případ vily Casa Toro v mexickém státě Oaxacan (čti: Oachakan). Její autoři, architekti z tamního ateliéru Estudio Carroll, jí vtiskli vysloveně zábavný až hravý tvar, kterým na sebe upozorní každého kolemjdoucího. A mnohým třeba vykouzlí na tváři i potěšený úsměv.

Foto: Richard Stow

Stavba na první pohled zaujme svým atypickým tvarem.

Článek

Region La Barra je charakteristický svým členitým terénem. Když si manželský pár pořídil pozemek nedaleko od pobřeží, získal parcelu o výměře 357 m2, která byla dostatečně vyvýšená nad okolní terén, aby nabídla výhled nejen na hory, ale také na moře.

Mexičtí architekti při návrhu vily pro klienty, již si přáli mít malý kousek ráje u moře, vycházeli právě z charakteru pozemku. Vytvořili výškově členitou a rozmanitou stavbu, která si hraje s rozličnými geometrickými tvary.

Základem je oválný půdorys přízemí, jejž doplňuje kruhový půdorys patra. Tyto tvary dodržuje i betonová skořepina, po jejímž obvodu jsou důmyslně umístěné velké průchozí oblouky. Ty vytvářejí zastíněné podloubí.

Za nenápadnou fasádou tohoto domu čeká návštěvníka překvapení

Tipy a trendy

Vlastní obytné prostory jsou umístěné do boxů se čtvercovými půdorysy, které jsou betonovou skořepinou obklopeny a chráněny, především před spalujícími slunečními paprsky. Stěny boxů jsou tvořené perforovanými posuvnými panely, aby mohl interiérem volně proudit vzduch a přirozeně jej ochlazoval. Díky těmto opatřením majitelé nemusejí používat klimatizaci.

Při roztažení posuvných panelů se obytné místnosti zcela propojí s terasami a jídelna se propojí s okolím bazénu. Při rozevření všech panelů se pak dům promění v jakýsi altán, ve kterém jsou jeho obyvatelé v bezprostředním kontaktu se zahradou a okolím.

Jak říkají architekti, výběr materiálů na stavbu domu přizpůsobili místním podmínkám. Šedavá barva betonu připomíná barvu moře a oblouky pak vlny na něm. Barva podlah připomíná písčité pláže a omítky. Posuvné panely ze dřeva tabebuji (tropický strom) jsou pak jako les chránící své obyvatele.

Architekti upozorňují na to, že v době, kdy se globální teploty rok od roku zvyšují, je nezbytné, aby navrhované stavby byly energeticky účinné. Vilu proto navrhli tak, aby co nejlépe využívala přirozených místních podmínek k vlastnímu ochlazování a zároveň nabídla zajímavé a příjemné útočiště pro své majitele.

Dům v podobě bájného hada působí na pozemku roztomile hravým dojmem

Tipy a trendy
Související témata:
Oaxaca
Ateliér Estudio Carrol

Související články

Hudebník musí svůj dům téměř hledat

Hudebník z Mexika se rozhodl změnit svůj styl života a z velkého domu se rozhodl přestěhovat do menšího, ale mnohem zajímavějšího. Architekt Juan Pablo de la...

Výběr článků

Načítám