Hlavní obsah

Engelsmann, další z brněnských jedinečných vil, se otvírá veřejnosti

Brno

Nejen architekturou, ale i příběhem je unikátní brněnská vila Engelsmann, která se nyní otvírá veřejnosti. Její historie je na rozdíl od ostatních luxusních sídel moravské metropole, do nichž jezdí zástupy turistů, neznámá. Engelsmann připomíná konzervativní architekturou zámek a je protipólem funkcionalistické vily Tugendhat zapsané v UNESCO.

Engelsmann - architektonicky unikátní brněnská vila, nově otevřena pro turistyVideo: Archiv majitelů vily/David Dovala

Článek

„Tugendhat je v každém detailu moderní, a to jak použitými materiály, tak nejrůznějšími technickými řešeními či designem. Vila Engelsmann byla dostavěna v roce 1932, a je tedy o tři roky mladší než Tugendhat, je ale honosným pomníkem starých časů,“ řekl Novinkám architekt Michal Doležel. Po osudech nově zpřístupněného objektu pátrá léta. Objekt se nachází v ulici Hlinky. Jeho majitelé budou ve vile po celé prázdniny pořádat komentované prohlídky.

Klasika do posledního detailu

Mohutné rodinné sídlo, které se řadí k největším vilám v Brně, si nechal postavit židovský podnikatel v oblasti textilní výroby Felix Engelsmann, a to na místě tří starých domů, které koupil a nechal strhnout. Objekt vznikl v sousedství architektonicky velmi moderně pojatého a tehdy teprve vznikajícího výstaviště. Tvůrce architektonického návrhu vily není znám.

Foto: Archiv majitelů vily

Z mobiliáře se sice nic nezachovalo, přesto je vila podle odborníků jedinečná

Zatímco rodiny Tugendhatových či Stiassnych vsadily při výstavbě svých vil na moderní pojení a funkčnost, Olga a Felix Engelsmannovi měli zcela jiné přání. Chtěli klasiku, a to do posledního detailu. Vile proto vévodí ručně vyřezávané schodiště, okna zdobí vitráže, v místnostech neschází dřevěné obložení a stropy jsou mistrovským štukatérským dílem.

Interiéry se pyšnily špičkovými obrazy od holandských mistrů. Nyní je 14 z nich ve sbírce Moravské galerie. Z původního mobiliáře se do dnešních dní sice nic nedochovalo, přesto je podle Doležela na vile Engelsmann co obdivovat. Týká se to i její zahrady.

Foto: Archiv majitelů vily

V honosné vile bylo po druhé světové válce léta sídlo První brněnské strojírny

Engelsmannovi 14. března 1939, tedy den před zahájením okupace Čech a Moravy nacisty, uprchli přes Vídeň do Švýcarska a následně do Velké Británie, kde se usadili v Huddersfieldu. Průmyslník dlouhodobě podporoval Československo. Na jeho obranu daroval před okupací čtvrt milionu korun. V Británii si založil továrnu, v níž zaměstnával 250 lidí a byl členem Britského klubu československého přátelství. Po válce se ale již domů patrně nevrátil.

Nekonečná směsice unikátních vil

„Nenašel jsem doklady o tom, že by po válce žádal o vrácení svého rozsáhlého majetku v Brně. Chtěl jen, aby mu vydali jeden z jeho holandských obrazů, ale nedostal ho,“ uvedl Doležel.

Foto: Archiv majitelů vily

K unikátům ve vile patří bohatě ručně vyřezávané schodiště

Pátral i po potomcích Engelsmannových, ale marně. Teprve před rokem se mu až z Austrálie ozvala známá těchto potomků, takže se možná ještě podaří k historii vily vypátrat podrobnosti. Po válce sídlilo ve vile léta vedení První brněnské strojírny. Nyní má soukromé majitele, kteří péči o dům provozují prostřednictví své rodinné firmy Palace Hlinky.

Foto: archiv Michala Doležela

Brazilské vízum udělené Felixi Engelsmannovi coby britskému občanovi. Jde patrně o jedinou jeho dochovanou fotku.

Podle odborníků je vila Engelsmann dokladem toho, jak neuvěřitelně pestrá je kolekce brněnských historických vil, zajímavých nejen svojí architekturou, ale i příběhem. Brno bylo počátkem minulého století a v meziválečném období velmi bohaté město. Vily v něm stavěli bohatým průmyslnickým rodinám ti nejlepší světoví stavitelé. „Mnohé z těchto sídel teprve čekají na to, až bude jejich příběh objeven,“ dodal Doležel.

Tugendhat: Slavnému architektovi připravili výstavu v neméně slavné vile

Kultura
Související témata:
Vila Engelsmann

Související články

Výběr článků

Načítám