Hlavní obsah

Dům nabízeli za jedno euro, dnes je z něj letní bydlení snů

Na zanedbaný historický dům ze 17. století na Sicílii upozornila finanční poradkyni Meredith Tabboneovou z Chicaga kamarádka. Ukázala jí článek, kde se dočetla, že je v dražbě a výchozí částka byla jedno euro, tedy zhruba 25 korun. Dům se jí zalíbil, přihodila a koupila ho. A k němu i sousední. Z výsledku jejich proměny je nadšená, má z nich letní bydlení snů.

Američanka koupila starý dům na Sicílii a zrekonstruovala ho podle svých představVideo: AP

Článek

Vše začalo už v roce 2016. Tehdy Američanka Meredith Tabboneová (45) zjišťovala, jak by mohla získat italské občanství. Objevila totiž, že její prapradědeček z otcovy strany byl Ital a pocházel ze Sicílie. Konkrétně z městečka Sambuca di Sicilia.

O tři roky později jí kamarádka dala přečíst článek, ve kterém se dozvěděla o aukci domku ze 17. století za jedno euro, jenž stál právě v tomto městečku. Sambuca ostatně aukcemi domů za jedno euro v minulých letech proslula. Meredith se rozhodla, že zkusí své štěstí. Přihodila v přepočtu 128 tisíc korun a dražbu vyhrála.

Svou cestu zachytila na videu. Už první pohled na stavení v úzké, zapadlé uličce dával jasně tušit, že nemovitost si vyžádá spoustu práce, peněz a času, aby ji bylo možné jednou nazývat domovem. „Domek byl ve velmi špatném stavu. Ovšem v mnoha ohledech to bylo přesně to, co jsem očekávala, dokonce mnohem víc,“ svěřila se agentuře SWNS Meredith. „Měl takové kouzlo. A měl spoustu zajímavých architektonických detailů. Mohli jste přímo vidět, jak jeho zdmi kráčela historie.“

Nádherné keramické obklady jsou šperkem dvojice zachráněných historických památek

Bydlení

S opravou domu začala už měsíc po jeho koupi, v červnu 2019. Nejprve nechala ekologicky šetrným způsobem odstranit střešní krytinu, která obsahovala azbest. A protože byl domek malý a úzký, o rok a něco později přikoupila sousední budovu. Tu už kupovala běžným způsobem rovnou od majitelů. Za ni také více utratila, v přepočtu 783 tisíc korun.

Oba domy nechala propojit a získala objekt s užitnou plochou 280 m2. „Když jsem domek poprvé viděla, měl 70 čtverečních metrů, byl bez elektřiny, bez vody a bez oken, zato v něm byla spousta azbestu,“ pokračovala Meredith a dodala: „Prvním plánem bylo vytvořit z něj vstupní prostor. Nakonec jsme z něj ale udělali domov snů“.

Bylo to velice pomalé a zdlouhavé. Dala jsem do toho všechno
Meredith Tabboneová

Po pěti letech náročných stavebních úprav se jí podařilo rekonstrukci a proměnu obou sousedících domů dokončit, takže nyní může trávit čtyři měsíce v roce v Itálii. Získala čtyři ložnice, pět koupelen, spa, venkovní kuchyni a party terasu i vinný sklep.

Na základě svých zkušeností vřele koupi domů s miniaturní vyvolávací cenou vřele odporučuje každému, kdo o něčem podobném uvažuje. Ovšem s varováním, že to není nic pro pápěrky. „Bylo to velice pomalé a zdlouhavé. Dala jsem do toho všechno. Ale pokud dokážete sebrat dost sil, stojí to za to,“ popsala svou zkušenost a uzavřela s nadšením i zasněním: „Západy slunce tu jsou přenádherné.“

Majitelé při renovaci zašlého rybářského domku objevili starou studnu a proměnili ji ve šperk

Tipy a trendy

Související články

Výběr článků

Načítám