Hlavní obsah

Duhová víla znovu zasahuje. Proměnila vzhled další části anglického města

Další ulici ve čtvrti Tredworth v anglickém Gloucesteru nově oživuje na 72 domů, které se od běžné zástavby liší spoustu živých barev, jež pokrývají každičký centimetr čtvereční jejich fasád. „Chtěl jsem, aby se High Street v Tredworthu proměnila v obrovskou venkovní galerii, která by odrážela komunitu a její fascinující historii a aby z ní udělala nejzdobenější ulici ve Spojeném království,“ říká o svém posledním projektu místní výtvarnice Tash Frootková.

Duhová víla znovu zasahuje. V Gloucesteru přibyla další pestrobarevná ulice a opět je na co se dívatVideo: AP

Článek

Jméno pětačtyřicetileté umělkyně Tash Frootkové není milovníkům neobvyklostí a zajímavostí neznámé. Možná si ji pravidelní čtenáři Novinek vybaví pod přezdívkou Duhová víla. Už od roku 2018 pracuje na proměně různých částí Gloucesteru v barevné město. Ve spolupráci s místními obyvateli přemalovává fasády domů v rámci vybrané ulice živými sytými, a především pestrými barvami.

Někomu by se mohlo zdát, že si Angličanka popletla městský prostor s omalovánkami. Ovšem zdá se, že tento způsob výzdoby města, který by jistě mnozí šmahem odsoudili jako kýčovitý, v Gloucesteru funguje.

Nad fasádou tohoto domu zajásá nejedna milovnice všeho blyštivého

Bydlení

Jejím posledním a dosud největším projektem bylo přemalování fasád 72 domů na třídě High Street. Jak uvádí agentura SWNS, realizace trvala celé čtyři měsíce a do práce se spolu s ní pustily spousty lidí. Ať už to byli malíři a další výtvarníci, ale také místní školy, dílny, a především místní obyvatelé.

Kdyby nic jiného, jedno výtvarnici a bývalé developerce upřít nelze: Daří se jí to, co je jejím cílem od samého začátku – zažehla v lidech ze svého města zájem o to, v jakém prostředí žijí, a ochotu společně se podílet na jeho vylepšení.

Foto: AP

Do práce na proměně vzhledu ulice se zapojila nejen spousta místních, ale také výtvarníci známí v Británii i ve světě

„Sněte ve velkém, inspirujte ostatní a dopřejte městu, aby po všech těch letech, kdy se zdálo, že ho nikdo nemiluje, vypadalo neuvěřitelně,“ zní její motto.

Nástěnné malby

V její práci je ovšem patrný posun. Zatímco původně každý dům natírala pouze jednou sytou barvou, nyní jsou stavby skutečnými výtvarnými plátny. Někde se střídá více barev v geometrických obrazcích, jinde zdi domu zdobí různé kresby, často i s figurálními, rostlinnými či se zvířecími motivy.

Na úseku dlouhém takřka půl kilometru se nově skví 14 nástěnných maleb od místních i světových umělců. Na zdech se rovněž objevily malby i dávno odstraněných cedulí. Jednobarevně natřené domy pak fungují jako pojící prvek mezi domy s murály (nástěnnými malbami). V neposlední řadě v ulici vznikla i komunitní zahrada.

Foto: AP

Kromě již tradičních jednobarevně natíraných domů přibylo v ulici High Street i 14 velkoformátových nástěnných maleb

Jako již v minulosti, i nyní se výtvarnice setkala s nadšenými ohlasy od místních obyvatel, kteří při společné práci dostali příležitost se i vzájemně blíže poznat. „To je ta nejlepší věc, která se naší ulici mohla přihodit,“ neváhá s hodnocením celé akce Fatima Dabahoyová, která v ulici High Street bydlí už dvacet let. „Tash přináší inspiraci a naději. Její nadšení pro zlepšování města pomocí barev je nakažlivé a výsledek je senzační. Cítím se velmi hrdá, že můžu říkat, že bydlím v té nejkrásnější ulici v Gloucesteru,“ chválí umělkyni.

Ještě déle tady má svůj obchod s autodíly Vern Cameron. Ten si všímá hlavně změny atmosféry mezi místními. „Barvy vnesly do ulice novou energii. Je to radost přicházet do práce. Můj obchod teď nemůžete přehlédnout. Úplně vyniká,“ pochvaluje si.

Foto: AP

Nový vzhled své ulice si místní pochvalují

Agentura SWNS připomíná, že Tash Frootková za posledních šest let změnila vzhled už více než dvou stovek domů a díky ní se v ulicích města objevilo 19 obrovský maleb. Na veškerou práci dosud spotřebovala se svými týmy přes 20 hektolitrů barev.

„Ulice High Street je dokladem toho, čeho lze dosáhnout, když se skrze umění propojí místní komunita. Tento projekt je modelem městské revitalizace ukazující hluboký vliv barev na kreativitu a spolupráci komunit,“ uzavírá umělkyně.

Projekt financovala Anglická rada pro výtvarné umění, program Zlepšujme se společně úřadu hrabství Gloucestershire a další organizace.

Sedm dní po nocích malovali v metru. Na Florenci přibyly dvě velké malby

Bydlení

Anketa

Líbí se vám nové malby na zdech v ulici High Street?
Ano, moc!
70 %
Některé jsou opravdu podařené
12,2 %
Většina moc ne
5,6 %
Ne, nelíbí
12,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 679 čtenářů.

Související články

Výběr článků

Načítám