Hlavní obsah

Dřevostavba souzní s vinařskou krajinou

Tříčlenná rodina se dvěma psy si pro svůj vysněný dům na jižní Moravě vybrala pozemek, který se nachází na okraji menšího města v turisticky atraktivním regionu Svazku obcí Modré hory. Svazek obcí Modré hory propojuje vinařskou lokalitu definovanou mírně zvlněnou krajinou s množstvím vinohradů, meruňkových sadů a malebných vesniček.

Foto: Boys Play Nice

Vnitřní dispozice 5+kk je rozdělena na zádveří a technickou část s venkovním bazénem a na část pobytovou, odkud se přes dominantní obývací pokoj s kuchyní a jídelnou vstupuje do ložnicové části a pracoven.

Článek

Architekti se na počátku spolupráce sešli s investorem na pozemku, který je ihned nadchl velkým potenciálem. Navíc se ukázalo, že s jeho majitelem sdílejí stejné estetické cítění a potřebnou dávku „osvícenosti“ k vytvoření architektonicky kvalitní a udržitelné stavby. Hlavní inspirací jim přitom byla příroda v okolí domu.

„Chtěli jsme, aby venkovní zeleň prostoupila dovnitř do domu. To se povedlo díky proskleným stěnám a atriím, které přes terasy slučují vnitřní prostor se zahradou. V jednom z atrií jsme nechali zasadit strom, který při slunečním svitu vytváří zajímavou hru světla a stínu a zároveň tvoří určitou clonu obývací místnosti od exteriéru,“ popisuje architekt Michal Kotlas.

Na chatě u přehrady se člověk cítí jako na lodi

Tipy a trendy

Propojení se zahradou

Hlavní vstup k domu je otevřený a bez oplocení. Slouží pro vjezd aut i pro pěší příchod. Od okolí je dlážděná plocha vchodové části oddělena betonovými stěnami s průhledy do soukromé části zahrady. Tyto stěny zároveň propojují vnitřní prostory domu se zelení venku.

Všechny obytné místnosti navazují maximální kontakt se zahradou. Velkorysá okna s trojskly jsou vedena od podlahy ke stropu. Mají skryté rámy, takže nic nenarušuje výhled do okolí.

Hlavní obytný prostor s velkorysou kuchyní, jídelnou a posezením je co nejvíce otevřený směrem ven. Tento efekt podporují dřevěné akustické panely instalované na stropě, které „přecházejí“ přes bezrámová okna z interiéru do podhledu střechy v exteriéru. Celý prostor uvnitř i venku se tak opticky zvětšuje a sjednocuje.

Zaujalo nás:

  • Ke sladění představy o prostoru pomohlo v začátcích spolupráce využití virtuální reality – konkrétně tzv. VR brýlí. Klient si tak udělal jasnější vizi o vnitřních prostorech domu a domluvil se s architektem na kompletním návrhu včetně interiérů.
  • Praktickou součástí domu je technická místnost se zázemím pro technologie, pračku a sušičku spolu s pracovní deskou na skládání prádla.
  • Nechybí ani zvýšený psí sprchový kout včetně speciální sprchy s kartáčem na srst.

Objímající terasy

Dřevostavba je přízemní, prolnutí s krajinou umocňuje plochá střecha s extenzivní zelení. Ta plní estetickou funkci a v letních teplých dnech zlepšuje celkové klima uvnitř domu. Zelená střecha s přesahem současně přirozeně chrání před deštěm a sluncem terasy, které přiléhají ke všem obytným místnostem objektu.

Před hlavním obývacím pokojem je umístěno koupací jezírko, jež podobně jako vegetační střecha upravuje klima v teplých dnech.

Terasa situovaná podél domu na druhé straně zase nabízí zapuštěný bazén s venkovní sprchou a se vstupem na toaletu. Za domem se nachází okrasná zahrada, která přechází v pravidelný ovocný sad zakončený objektem pro hosty a zázemím.

Stavební řešení

Během prvních pracovních kroků architekti zjistili, že je na místě budoucího obydlí navážka. Dům proto bylo třeba založit na hlubinných pilotech. Stavba má betonové monolitické základy. Obvodové stěny tvoří masivní dřevěné CLT panely, které jsou v některých částech interiéru zanechány jako pohledové. Konstrukce zatepluje minerální vata.

Větrání domu zajišťuje rekuperační jednotka s možností úpravy vlhkosti. Podlahové vytápění a ohřev vody řeší vnitřní tepelné čerpadlo systému vzduch/voda. Na střeše jsou umístěny fotovoltaické panely.

Informace o projektu:

Užitná plocha: 303 m2

Zastavěná plocha: 516 m2

Dispozice: 5+kk

Spolupráce na návrhu: Václav Zahradníček

Architektonický ateliér: Prodesi/Domesi

Vedle původní chalupy vyrostl elegantní víkendový dům

Tipy a trendy
Související témata:
Prodesi/Domesi

Související články

Výběr článků

Načítám