Hlavní obsah

Dřevostavba na nohách ctí genia loci a pyšní se výhledem na Landštejn

Zdánlivě klasický rekreační dům v České Kanadě vyrostl na členitém pozemku, z něhož shlíží na uměle vytvořené jezírko. Současně je citlivě zakomponovaný do místní venkovské zástavby. A to i přesto, že z části stojí na ocelové konstrukci.

Foto: Archiv autora projektu

Dřevostavba získala cenu Asociace dodavatelů montovaných domů v anketě Dřevostavba roku 2020.

Článek

Dvoupodlažní dřevostavba u Starého Města pod Landštejnem je jedním ze soukromých projektů architekta Vladimíra Packa z ateliéru K4 Architects & Engineers, na němž se podílela také architektka Eliška Havlíková. Pacek objekt využívá pro vlastní odpočinek.

„S manželkou jsme nejprve hledali starou stodolu s malým pozemkem, kterou bychom přestavěli na víkendový dům. Ideálně jsme ji chtěli zachovat a dovnitř vestavět novou dřevostavbu. Bohužel žádnou stodolu vhodnou pro tento plán jsme nenašli,“ přibližuje své první záměry majitel.

Terénní a sadové úpravy

Na pozemku, který manželé Packovi nakonec zakoupili, stál kdysi tradiční statek fungující jako kovárna. V devadesátých letech však již ze stavení zbyly pouze rozvaliny, například kamenné žlaby ze stáje byly prodány do Rakouska.

Neobvyklou dřevostavbu v lesích korunuje ocelový prstenec

Bydlení

Nejen kameny, ale i další stavební prvky, které na pozemku zůstaly, včlenili investoři do nové stavby. Ta kvůli tamějším úředním regulím nesměla přesahovat původní zastavěnou část parcely. Projekt se tudíž omezil na plochu, na které dříve stála kovárna.

Terénní i sadové úpravy a tvorba jezírka reflektovaly záměr autorů využít zeminu pro zajištění přístupu k hlavnímu vchodu domu. Místo po zbořeném statku bylo vyčištěno a osázeno lokálními dřevinami, lučními travinami a květinami. Zbudovaná vodní nádrž má bohatou vegetační zónu a dřevěné molo. V zahradě se nachází divoký trvalkový záhon a sad s historickými ovocnými odrůdami typickými pro zdejší krajinu.

Zvýšené podlaží

Dřevostavba je v přední části posazená na ocelové konstrukci a v zadní na podsklepeném suterénu. Toto zvýšení umožňuje plynulou návaznost obytných prostor na pozemky na severu parcely. Zvýšení úrovně prvního podlaží navíc pocitově oddělilo frekventované zóny od hlavní komunikace ve vesnici. Zároveň přivádí pozornost na vodní plochu pod terasou a pastviny táhnoucí se za domem.

„Celý dům jsme postavili na nohách o úroveň výš, a to i kvůli kontaktu s okolními pastvinami, abychom přes ně měli výhled až na hrad Landštejn, který je pod jejich úrovní,“ vysvětluje architekt. Doplňuje, že když se rozhodli pro variantu optického zvýšení výhledu, nechali si pro představu udělat od kamarádů dřevěnou maketu domu na nohách 1:1, která se stala obrysem zamýšlené stavby.

Světlo a víly v obydlí

Zásadním prvkem interiéru je velký obraz tančících víl – krav. „Obraz jsme dostali od kamaráda, který ho namaloval po návštěvě našeho domu, vedle něhož viděl pastviny s kravami. A tak jsou na obrazu létající krávy, které tancují jako víly,“ usmívá se majitel při pohledu na dílo Radovana Veselého, všestranného umělce spjatého s Brnem.

V interiéru je klíčové prosvětlení četnými okny a společná zóna rozprostírající se přes obě podlaží s otevřenou galerií a pokojem pro hosty ve druhém patře. Součástí domova v prvním podlaží je také jídelní stůl u rohového okna. Ostatní místnosti domu jsou pak navrženy spíše střídmě.

Údaje o stavbě

Užitná plocha: 120 m2

Zastavěná plocha: 77 m2

Konstrukční systém: dřevěné a difuzně uzavřené sendvičové konstrukce s ocelovými prvky

Zdroj tepla: krbová kamna, podlahové elektrické vytápění pod dlažbami, přímotopné radiátory (ovládání i přes internet)

Větrání: přirozené

Projekt a realizace sadových úprav a jezírka: Vít Ondráček – arboDesign

Realizace spodní stavby a ocelové konstrukce: Aquares

Realizace dřevostavby: Avanta Systeme

Tmavý zvenku, světlý uvnitř. Architekti navrhli klientům dům na břehu biotopu

Bydlení

Související články

Výběr článků

Načítám