Hlavní obsah

Dřevem obložený dům hledí do ulice se zavřenýma očima

Zajímavý rodinný dům lze objevit v dolnosaském městě Isenbüttel. Do ulice totiž nastavuje nepřístupně působící fasádu, jen s oknem ukrytým za dřevěnými lamelami a dveřmi v tmavé barvě. Řečeno s jistou dávkou romantiky, na kolemjdoucí tento dům sice hledí, ale pro jistotu má zavřené, nebo alespoň přivřené oči.

Foto: Ruben Beilby

Do ulice se dům nastavuje svou takřka uzavřenou stranou

Článek

Rodinný dům nazvaný Haus M je dílem architektů z místního německého ateliéru Busch & Takasaki Architekten. Už na první pohled zaujme neobvyklým tvarem. K tradičnímu kvádrovému obejmu uzavřenému sedlovou střechou, který je nezaměnitelně inspirován místní venkovskou architekturou, jako by byla připevněna věž. Ta má plochý vršek a skrývá v něm světlík, jenž vynahrazuje obyvatelům chybějící okna na uliční straně.

Střechu bez přesahů pokrývá zinková falcovaná krytina, kterou architekti vybrali ve stejném odstínu, jaký mají vertikálně orientované modřínové obklady fasády.

Jestliže do ulice působí dům uzavřeně, pak na straně směřující do zahrady nemůže být ve větším protikladu. Přes celou jeho šíři se táhne pruh posuvných francouzských oken, která umožňují naprosté propojení interiéru a exteriéru domu, v tomto případě terasy.

Velké baňaté šišky splývají s okolními lesy a nabízejí pohodlí i dechberoucí výhledy

Tipy a trendy

Dům má jednoduchou, a přitom nápaditě řešenou dispozici. V podkroví je pouze pokoj pro hosty a do vikýře vložená koupelna. V přízemí se pak odehrává celý život majitelů. Centrálním prvkem je box s koupelnou, po jehož straně vede schodiště do podkroví. Box funguje jako hlavní dělicí prvek, přičemž na jedné straně je ložnice majitelů a na druhé straně, kde je schodiště, obývací pokoj s kuchyní a jídelní zónou. Tam, kam nesahá box, oddělují ložnici od zbytku přízemí posuvné dveře.

Architekti díky této dispozici nemuseli vytvářet chodby, které by jen zbytečně ubíraly prostor obytným místnostem.

Jednoduchý, přírodní charakter stavby, který je použit na její fasádě, se pak propisuje i do interiéru, kde hraje významnou roli březová překližky, z níž je vyrobený vestavěný nábytek. Dřevo doplňují omítky a hliníkový povrch centrálního ostrůvku, do nějž je zakomponována jak varná plocha, tak dřez.

Jak uvádějí architekti, dům s užitnou plochou 140 m2 si rodina z valné většiny stavěla vlastními silami, přičemž stavební dozor si vzala na starosti klientka.

Anketa

Dům je inspirovaný tradiční venkovskou architekturou. Máte ji rádi?
Ano, moc. Není nad klasiku a tradici
30,8 %
Docela ano
7,5 %
Mně je to jedno
3,4 %
Ani moc ne
7,1 %
Ne, líbí se mi jiné styly
51,2 %
Celkem hlasovalo 477 čtenářů.

Designový minidomek tmavé barvy vypadá uvnitř větší, než ve skutečnosti je

Tipy a trendy
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám