Hlavní obsah

Dominantami tohoto bytu jsou klavír a stěna z perforovaného bílého plechu

Ne nadarmo dostal projekt rekonstrukce tohoto bytu název Epic apartment. Cosi epického v něm jistě je. Ať již jsou to velkoryse prosklené zdi odhalující výhled na São Paulo, zákoutí s klavírem, či velmi netradiční materiál policového systému, jímž je perforovaný plech natřený na bílo. Nic z toho nelze tak úplně považovat za všední.

Foto: Carolina Lacazová

Obývací pokoj rozšiřují dva prosklené prostory

Článek

Neobvyklý brazilský byt s plochou 150 m2 vlastní manželský pár. Zatímco muž pracuje jako psycholog a jeho koníčkem je hra na klavír, žena je designérkou pohybující se profesně v módním průmyslu. Manželé jsou zároveň velkými čtenáři a milovníky filmů. Jejich původním přáním, když se rozhodli oslovit bytové architektky Nati Minasovou a Gabrielu Mestrinerovou, byl proto pouze návrh nové knihovny do obývacího pokoje, kam by mohli ukládat knihy a filmy.

Jak se ale brzy ukázalo, do knihovny bylo možné začlenit i další prvky a funkce, a tak zadání postupně rostlo a rostlo, až z něj byl návrh celého bytu. Dávalo to smysl. Materiál knihovny, jímž je bíle lakovaný perforovaný plech na kovové kostře, si žádal provázání s dalšími částmi bytu.

Architektky tedy do knihovny nejprve zakomponovaly i domácí kino a celý kus proměnily v odlehčený předěl mezi dvěma částmi obytného prostoru. Ze stejného materiálu pak vytvořily také předěl mezi kuchyní a obývacím prostorem. Kuchyň lze v případě potřeby buď zcela oddělit, anebo propojit prostřednictvím okna.

Byt plný výtvarných děl umožňuje majitelům plně se otevřít umění

Tipy a trendy

Kovový policový systém s integrovanou televizní obrazovkou pak vymyslely architektky také do ložnice, kde k čistě bílé přibyla i černá, korespondující dobře s barvou obrazovky v době, kdy je televize vypnutá.

Zároveň, aby dodaly interiéru potřebný pocit pohostinnosti a tepla, přidaly jako kontrapunkt ke kovovým prvkům dřevo. Majitelé bytu si zvolili bambusové desky, kterými jsou obloženy stropy, ale také tvoří podlahovou krytinu v domě. Objevují se pak i na některých kusech nábytku.

Třetím prvkem, jenž architektky v bytě využily, je šedá barva. Ta se objevuje nejenom v ložnici, ale i v kuchyni, kde je využita nejenom na dvířka skříněk, ale také na obkladech na stěnách a dlažbě.

Překvapivě pestře tak působí zařízení koupelny, v níž na většině povrchů architektky použily keramické obklady v imitaci teraca. Zajímavostí jsou tak umyvadla, která jsou tvořena geometrickou prohlubní v odkládací desce. S tím ladí dvojice zrcadel ve tvaru nepravidelných pětiúhelníků.

Architekti upravili zastaralý byt pro nadšenou kuchařku

Tipy a trendy

Související články

Výběr článků

Načítám