Hlavní obsah

Dispozice domu se přizpůsobila smrku

Montovaná dřevostavba typu bungalov má hned několik výhod. Stojí za jeden den, rychle se vytopí, v létě se nepřehřívá a úklid domu vás při rozumné dispozici časově nezatíží. Přijali jsme pozvání do rodiny, která v takovém domě bydlí zhruba pět let. Je velmi spokojená a neměnila by.

Foto: Petr Horník, Novinky

Na pozemku původně stál zahradní domek a později srub. Byl skvěle vybavený, ale pro čtyřčlennou rodinu na užívání malý. Proto se rozhodli pro novostavbu s bazénem.

Článek

Majitelé se dvěma dětmi se rozhodli pro stavbu domu na klíč. Zalíbil se jim projekt montované dřevostavby. Rozhodnutí pro ni padlo rychle a samotná stavba do finálního nastěhování trvala jen čtyři měsíce.

Bungalov stojí na pozemku, s nímž rodinu pojí spousta příběhů a emocí. Původně to byla zahrádkářská kolonie s malým domkem. Pak došlo k odkupu do osobního vlastnictví a zrodil se nápad na stavbu příjemného srubu.

Ten si majitelé doslova vymazlili. Byl totiž dokonale vybaven, a to i po technické stránce. A trávili zde s dětmi stále více času. Není divu, panelový byt jim nenabízel takovou pohodu, volnost a možnost být na čerstvém vzduchu.

Příběh začíná…

Po narození druhého dítěte se srub zdál menší a menší, měl všehovšudy 40 m2. Manželé si tedy začali pohrávat s možností přístavby, ale nakonec to dopadlo jinak. „Manžel se začetl v novinách do příběhů lidí, kteří si v bývalé zahrádkářské kolonii postavili malý přízemní montovaný domek,“ říká paní domu. „Článek ho natolik zaujal, že se zrodil plán jít do toho taky,“ dodává.

Dřevostavba na nohách ctí genia loci a pyšní se výhledem na Landštejn

Bydlení

Oslovili firmu, jež se zabývá montovanou dřevostavbou, prohlédli si katalog a bylo jasno: zalíbil se jim typizovaný dům bungalov, který měl pro ně zajímavou dispozici. Byla šikovná hlavně pro vzrostlý smrk, který je s nimi 27 let a chtěli ho za každou cenu zachovat.

„Vidět z ložnice na smrk, to byla moje představa. Mnozí nám to rozmlouvali, ale my se nedali. Zvolili jsme velkoformátové prosklení a výhled do zahrady a na jehličnan je prostě báječný,“ vysvětluje majitelka.

Dům smontovaný za den

Najali stavební firmu na základovou desku, a když byla hotová, mohlo se přistoupit k vlastní montáži předem navrženého a zkompletovaného domu.

„Důležitá je příjezdová cesta, aby se kamion se složeným domem dostal pohodlně na pozemek. Je to opravdu fascinující, dům vám roste před očima a ještě ten den má střechu, okna,“ pochvaluje si majitelka. „A víte, co je zajímavé a vnímáme to jako dobré znamení? Že stavba započala 9. 9. 2019 v 9 hodin ráno,“ dodává s úsměvem.

Samotné vybavení interiéru a finální předání spojené se stěhováním proběhlo dva dny před Štědrým dnem. Tedy zhruba za čtyři měsíce. Dřevostavba je typizovaná, došlo jen na malé úpravy: tam, kde je v katalogu pracovní kout, je technická místnost a střecha je sedlová.

Vytopeno a uklizeno raz dva

Přízemní dřevostavba Atrium má obytnou plochu 87 m2 a dispozici 4+kk. Vybavení interiéru, tedy sanitu, okna, typ střechy a v podstatě všechny materiály manželé stačili vybrat za jeden den. Okna jsou plastová v provedení antracit, střecha z betonových tašek, vylepšená antimechovou úpravou. Vytápění je podlahové elektrické, ale mnohdy se ani nezapíná. Stačí zapálit oheň v krbových kamnech, upéct kuře s buchtou a obytné místnosti jsou vytopené dostatečně.

Zahrada je obytná

Rodina zahradu a práci na ní vnímá jako skvělý relax a na čerstvém vzduchu jsou vlastně stále. Terasa, jež navazuje na dům, je prostorově komfortní, s příjemným posezením. Před sluncem či deštěm se majitelé nechrání klasickou pergolou, ale tzv. drakem, který je zavěšen na sloupcích ukotvených v zemi.

Zahrada má zhruba 900 m2 a je členěna na jednotlivé zóny: odpočinek je u bazénu, na terase, nechybí samostatné ohniště s posezením. Paní domu má i vyvýšené záhony, v nichž pěstuje zeleninu. A kolem bungalovu je logicky okrasná část s nádhernými květinami.

Neobvyklou dřevostavbu v lesích korunuje ocelový prstenec

Bydlení
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám