Hlavní obsah

Digitální potisk na sklo je jako chameleon, říká designér Tomáš Mikulecký

Sklo je nádherný materiál. Umí být křehké a tvrdé, nést na sobě barvy i být čiré. Proměňovat svůj vzhled pokaždé jinak, hezky a spolehlivě podle intenzity denního světla. Může brát i podoby onyxového kamene, vypadat jako moderní geometrické abstrakce či mít na sobě jemný vzorovaný dekor. Jak je to možné? Stačí, když kreativní designér použije digitální potisk a vdechne sklu život.

Foto: Archiv designéra, Izos, Heluz

Tomáš Mikulecký se zaměřuje na design skla a digitální tisk.

Článek

Zkuste sklo pochválit. Jaká slova vás napadají?

Sklo je elegantním doplňkem interiéru. Je odolné, snadno se udržuje a nabízí širokou škálu designových možností, což ho činí univerzálním materiálem pro různé využití v domácnosti. Je specifické a odlišuje se od ostatních materiálů, kombinuje funkčnost a eleganci.

Navrhujete digitální potisk na sklo. Variant je nespočet. Jak víte, že jste zvolil správně?

Důležité je přizpůsobit motiv konkrétnímu prostoru a účelu. Já osobně rád používám na velké plochy dekor kamene, stěrky nebo geometrických vzorů. Prostoru dodají úžasnou eleganci a strukturu.

A z technologického hlediska mě nejvíce fascinuje imitace pískování skla. A víte proč? Oproti klasickému pískování je zde větší rozsah designů a dá se kombinovat více odstínů. Klasické pískování zanechává jednu stranu skla hrubou a obtížně udržovatelnou, zatímco na digitálním potisku lze s imitací pískování tento efekt napodobit, aniž by se ztratila praktičnost a snadná údržba skla.

Sklo jako třešinka na dortu bytového designu

Bydlení

Je digitální potisk odolný, nepoškrábe se, nevyšisuje?

Potisk na skle je vysoce odolný vůči UV záření. Barvy zůstanou živé a nevyšisují ani po dlouhodobém vystavení slunečnímu světlu. Samozřejmě je odolný proti poškrábání, změnám teplot, vodě a čisticím přípravkům. Vhodný je i do vysoce náročných prostor, které vyžadují hygienu, třeba do sauny.

Na jak velké skleněné „plátno“ jste kreativně tvořil?

Pracoval jsem se skly různých rozměrů, od menších 300×150 mm až po velké formáty jako 2400×4100 mm. Tím to ale nekončí, protože skleněné desky na sebe mohou donekonečna navazovat a napojovat se v horizontále i vertikálně.

Oproti materiálům jako kámen nebo keramika je reprodukovatelnost dekoru u skla 100% i po několika letech.

Jako laik nemám představu. Kde je Achillova pata takových velkých formátů?

Při takové práci se sklem je důležité dbát na bezchybné navazování motivu, aby nedošlo k viditelným přechodům nebo nesrovnalostem.

Pokud je dekor vytvořen z více částí – skleněných desek, má to i své výhody. Určitě lze nahradit jakoukoliv poškozenou část „identickou replikou“. Oproti materiálům jako kámen nebo keramika je reprodukovatelnost dekoru u skla 100% i po několika letech.

Výrobci skel nabízených s digitálním potiskem mají své knihovny. K čemu a komu slouží?

V praxi se často setkávám s tím, že klienti nemají jasnou představu o konkrétním dekoru, který by chtěli použít. Díky knihovně mohu rychle připravit několik variant, ze kterých si každý může snadno vybrat. Osobně mám oblíbené motivy kamenů a jednobarevné vzory, které se skvěle hodí pro různé typy interiérů.

Sklo mám moc rád a je pro mě velmi důležitým materiálem. Ctím jeho praktické vlastnosti. Za největší přednost považuji jedinečnou propustnost světla.

Po jakých dekorech „sahají“ architekti?

Architekti kladou velký důraz na originalitu a jedinečnost. Hledají unikátní vzory, které mohou jejich dílům dodat osobitost a zapůsobit na uživatele.

Mají rádi použití organických keramických barev, které se zakalují do skla, což zajišťuje jejich odolnost vůči povětrnostním podmínkám, UV záření a poškrábání.

Díky této technice je možné kdykoli vyrobit stejný dekor znovu, pokud by došlo k rozbití skla.

Prozraďte, jaké skleněné prvky jste si dopřál doma?

V mé domácnosti sklo samozřejmě nechybí. Sprchový kout, dělicí stěna, sklo za kuchyňskou linkou, stůl a dveře jsou základ. Sklo mám moc rád a je pro mě velmi důležitým materiálem. Ctím jeho praktické vlastnosti. Za největší přednost považuji jedinečnou propustnost světla. Prosvětlí prostory a vytvoří pocit otevřenosti a vzdušnosti. Když mu dodáme elegantní potisk, zachová intimitu.

Je rozdíl ve skle, které se použije na dveře nebo příčku?

Rozdíl je ve zpracování hran skla. U dveří a příček, které nejsou v rámu, je nezbytné mít zabroušené hrany. Toto opatření zvyšuje bezpečnost proti pořezání a zároveň přispívá k estetickému vzhledu.

Hrany lze brousit do různých úprav, jako je mat nebo lesk, v závislosti na konkrétním použití. Sklo musí být také kalené. Je mnohem odolnější a splňuje u dveří či příčky alespoň základní bezpečnostní třídu.

Kde lze ještě sklo v interiéru použít a laika to ani nenapadne?

Méně obvyklé je použití skla na pochozí plochy. Skleněná zábradlí a schodiště přinášejí do domu lehkost a transparentnost.

Sklo může být použito i jako obklad stěn v koupelnách nebo kuchyních.

Ale také může být součást fasád nebo střešních prvků a markýz.

Bezpečnostní skla do oken a dveří by měla být standardem. Zejména v domácnostech s dětmi, kde hrozí riziko rozbití.

Přejděme k oknům. Novostavby dnes vypadají jako prosklené výlohy. Co takové sklo musí umět?

Ano, moderní domy mají mnohem větší okna než před sto lety. Bohužel i hluková zátěž je vyšší. Sklo má proto skvěle tepelně a akusticky izolovat a zároveň zajistit bezpečí.

U izolačních skel je standardem trojsklo, které využívá různé pokovy k propouštění solárních zisků pro dům. Tyto vlastnosti jsou důležité pro vnitřní i venkovní použití.

Co myslíte, zastaví bezpečnostní skla zloděje?

Mohou je odradit, zdržet. Ale za mě: bezpečnostní skla do oken a dveří by měla být standardem. Zejména v domácnostech s dětmi, kde hrozí riziko rozbití. Chrání je před poraněním, ale také poskytují 100% ochranu proti UV záření.

Platí to i v interiéru, kde je důležité uvažovat o bezpečnosti např. proti propadnutí a pořezání.

Co znamená, že sklo v okně „správně pracuje“ se sluneční energií?

U moderních rodinných domů okna a dveře zabírají více než dvacet procent plochy. Technicky vzato jsou okna nejslabším článkem v obvodové zdi, protože mají zhruba pětkrát horší tepelněizolační vlastnosti než cihlová zeď.

To je obzvláště problematické v létě, kdy je nákladově náročnější interiér ochladit než vytopit. Proto je nutné vybírat okna podle orientace ke světovým stranám a probrat vše s odborníkem.

O designérovi

Designér Tomáš Mikulecký studoval na Obchodní akademii v Žatci, kde se sice nevěnoval designu, ale po maturitě objevil vášeň pro tento obor. Design ho pohltil a od té doby se mu věnuje naplno. Od roku 2012 se specializuje na design skla a digitální tisk a zároveň se věnuje i běžné grafické tvorbě.

Výtvarnice upcykluje starý nábytek, používá k tomu sklo, pryskyřici a rostliny

Bydlení
Související témata:
Tomáš Mikulecký

Související články

Výběr článků

Načítám