Hlavní obsah

Designové kousky ve tvaru žab dodají interiéru lehce secesního ducha

Inspirace zvířecí a přírodní říší byla typická pro secesní styl. Řada zdařilých kousků v moderním duchu ale vzniká i dnes, a tak si jimi mohou milovníci zajímavého designu zpestřit interiéry. Detaily s motivem žab se hodí hlavně k přírodnímu interiérovému stylu, který je dnes velmi oblíbený.

Foto: Anna Pleslová, archiv Studia Malíská

Zleva: váza od Františka Jungvirta a Martina Štefánka a lázeňský pohárek od Lenky Sárové Malíské

Článek

Žáby jsou v řadě kultur symbolem bohatství, moudrosti, prosperity i blahobytu. V architektuře a designu se coby inspirace objevují po staletí, a jde tak o motiv, který je nadčasový a z módy jen tak nevyjde.

Foto: Ink & Drop, HandmadeinBritain

Pokoje můžete dekorovat polštáři i nástěnnými dekoracemi s motivy žab.

Drobné detaily ve tvaru žab nejlépe zapadnou do interiérů zařízených v přírodním stylu, kterým vévodí zelená, hnědá a béžová barva a z materiálů hlavně dřevo a kámen. Dobře budou vypadat i v prostorách v trendy boho stylu, kterému je vlastní uvolněnost a ležérnost.

Foto: Heavenly Homes and Gardens, The Design Gift Shop

Interiér můžete dekorovat závěsnými žabkami nebo originálními zarážkami.

Zajímavými designérskými kousky ve tvaru žab jsou pohárky od Lenky Sárové Malíské. „Žabka je součástí souboru lázeňských pohárků. Vznikly jako reakce na tehdejší design pohárků, které se prodávaly na kolonádách v Karlových Varech. S jejich vizuální i materiálovou kvalitou jsem nebyla spokojena, proto jsem se rozhodla zkusit něco nového a svěžího. Inspirovala jsem se zvířaty, která žijí u vody, ropuchou obecnou a bukačem velkým,“ říká výtvarnice.

Foto: Studio Malíská

Působivé lázeňské pohárky se dají zavěsit na krk a poslouží tak v lázních i doma při dodržování pitného režimu.

V prachatické galerii Neumannka do 24. července probíhá sólová výstava s názvem Barevné linie sklářského designéra, výtvarníka a malíře skla Františka Jungvirta, který na ní představuje průřez svou aktuální tvorbou, a nechybí ani zastoupení nejnovější kolekce váz, které zdobí ryby, ještěrky nebo právě žáby.

Před návštěvníky galerie se tak otevírá fantaskní svět plný barev, struktur a organických i ušlechtilých tvarů.

„Příroda patří mezi nejčastější zdroje mé inspirace a s jejími motivy pracuji opakovaně. Pocházím z Vimperka, ale kvůli studiu jsem se odstěhoval do Prahy. Šumavská příroda mi zde schází a možná i to je důvod, proč mě tolik zajímá a fascinuje,“ prozrazuje designér.

Foto: Anna Pleslová (výřez)

Skleněná, realisticky působící zvířátka na Jungvirtovy vázy ručně vymodeloval sklářský mistr Martin Štefánek z Desné.

Nechci být člověk jednoho hitu, říká renomovaný český designér skla Lukáš Novák

Kultura
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám