Hlavní obsah

Dejte kuchyň do latě

Kuchyň je centrem všeho dění. Kromě vaření funguje i jako místo setkávání celé rodiny, může to být pracovna, herna pro děti i místo propojené s obývacím pokojem. Uspořádat ji prakticky, bezpečně a přehledně je nutné.

Foto: Envato Elements

Při plánování a zařizování kuchyně dbejte na dostatek pracovních ploch.

Článek

Vyplatí se jednou za čas udělat si chvíli na vyklizení poliček, vytřídění starých věcí a obecně zavedení pořádku v kuchyni. Když vypadá sice jako z katalogu, ale její uspořádání a vybavení nám nesedí, chce to zkrátka změnu. Možná i kompletně vyměnit kuchyňskou sestavu za jinou. Včetně barvy čelních dvířek, tvarů úchytů a materiálu pracovní desky.

Kuchyň podle sebe

Sepište si seznam věcí, které při vaření a pečení používáte. Přehled napoví, co je zbytečné, co naopak stále máte v ruce. Kdo rád pravidelně peče, má jiné nároky než občasný kuchař.

Zamyslete se, co od kuchyně vyžadujete, kolik členů ji opravdu aktivně využívá. Plánujte podle toho velikost a uspořádání polic, počet výsuvů. Poté až volte odstín a styl, který se vám líbí.

Foto: Envato Elements

Promyslete si, jakým činnostem se v kuchyni věnujete nejčastěji, a podle toho pak naplánujte rozmístění pracovních pomůcek. Snadno tak určíte, které potřebujete mít neustále po ruce a které naopak mohou zůstat v zásuvce.

Nedovolte kuchyni testovat vaši kondici

Bydlení

Důležité je správné zaměření. Než zajdete za odborníkem do studia, zaznačte na plánek rozměry kuchyně, přívody vody, odpadů, rozvody elektřiny, plynu či umístění odtahu digestoře. Nezapomeňte na všechny vyčnívající předměty, třeba radiátory.

Při plánování kuchyně je třeba vzít v potaz nejenom ergonomická, ale i bezpečnostní pravidla. Není to tedy jen dostatečně velká pracovní plocha, dřez nebo varná deska přímo u zdi, ale i takové otevírání horních skříněk, které nebude ohrožovat zdraví uživatelů kuchyně.

Foto: Envato Elements

Volné prostory propočítejte podle toho, kolik lidí obvykle vaří. Jiné místo postačí jednomu drobnějšímu kuchaři či kuchařce, tam, kde vaří více členů rodiny společně, bude třeba i více místa.

Srovnaná spižírna

Praktické je, když vlastníte samostatnou místnost jako spižírnu. Když ne, skvělou volbou je regál, který v malé kuchyni nezabere moc místa. Do něj samozřejmě patří hezké nádoby na ukládání, jež se mohou stát designovým doplňkem.

Oceníte zejména průhledné uzavíratelné boxy, sklenice a organizéry. Dochucovadla, omáčky a další tekuté potraviny lze přelít do speciálních nádob přiměřeného tvaru a shodné velikosti. Stejně tak koření se vyplatí skladovat ve skleněných uzavíratelných dózách, které uchovávají aroma, a navíc se nevysypou.

Věci, které potřebujete mít při ruce během každodenního stolování, jako jsou snídaňové cereálie, oříšky, cukr a sůl, nechcete pokaždé hledat. Určitě je uložte do vyšší zásuvky a co nejblíže jídelnímu stolu.

Foto: Envato Elements

Průhledné zásobníky usnadňují orientaci v lednici.

Lehká a svěží

Konečně se dostáváme ke vzhledu. Trendy přicházejí, odcházejí a mysleme raději, zda se nám kuchyň neokouká. Sázkou na jistotu jsou světlé odstíny, jako jsou bílá, smetanová, jemně béžová, světle šedá či dnes oblíbená zelená (nejlépe tlumená, mentolová, šalvějová). A nemusíme se bát, že bude působit studeně. Zútulní ji dřevěné prvky a zelené bylinky v květináči.

Uspořádaná chladnička

  • Ctěte důmyslnou organizaci. Do chladničky rozhodně nepatří potraviny v obalech přímo z obchodu. Vše hned přendejte do úložných boxů, potraviny zůstanou déle čerstvé a v chladničce bude přehled.
  • Nic nesmí zůstat otevřené: vzájemně se může ovlivnit aroma potravin, vše ztrácí svoji čerstvost a mohou se množit mikroorganismy. K uchování proto použijte uzavíratelné průhledné boxy, sáčky nebo speciální poklopy, jež potraviny ochrání.
  • Ve spodní části by mělo být nejchladněji, patří sem maso k rychlému zpracování a uzeniny. Do středu patří mléčné výrobky a v horních policích je prostor pro uchování zbytků, třeba uvařených pokrmů.
  • Pro skladování ovoce a zeleniny je vhodný samostatný box.

Home office i pračka v kuchyni? Ano, jde to

Bydlení

Související články

Nedovolte kuchyni testovat vaši kondici

Pokud se při plánování kuchyně budete řídit ergonomickými zásadami, během přípravy jídla si užijete funkční, efektivní a pohodlné prostředí. Zároveň snížíte...

Home office i pračka v kuchyni? Ano, jde to

Celkem běžná věc: potřebujete občas doma dodělat práci a nemáte volný pokoj ani místo, kde by byl klid. V obývacím pokoji se nedá o sezení za stolem ani...

Výběr článků

Načítám