Článek
1. Pracovní trojúhelník
Zbytečný pohyb v kuchyni omezí uspořádání lednice, dřezu a sporáku do pomyslného trojúhelníku. Přechod mezi nimi se optimálně pohybuje od 1,2 do 2,7 m a měl by být bez překážek. Proto se s kuchyňským trojúhelníkem počítá i při sestavování vhodných systémů otevírání kuchyňských dvířek, různých výklopů a výsuvů nábytku.
2. Ukládání věcí
Nejčastěji používané nádobí a předměty musí být snadno dostupné. Uspořádáme je nejlépe podle zón: skladování, příprava, mytí, vaření. Do horních skříněk ukládáme na dosah ruky lehčí věci. Do spodních skříněk patří pánve a těžké hrnce, které by měly stát na výsuvných policích. Nejčastěji používané přihrádky ve spíži a v ledničce situujeme do výšky očí.
Kuchyňskou linku pořádně promyslete, nebudete litovat
3. Bezpečnost v kuchyni
Dostatečný prostor nad varnou plochou zajistí výškově nastavitelná digestoř. Nebo se spolehneme na odsavač par integrovaný do varné desky.
Podlaha by měla být protiskluzová. Nosíme pevnou obuv s protiskluzovou podrážkou. Rozlité tekutiny okamžitě otřeme. Oblečení nemá mít volné rukávy, které se mohou o něco zachytit nebo vzplanout o plynový hořák.
Tupé nože zvyšují riziko poranění! Potraviny krájíme kvalitními a ostrými noži na stabilní podložce.
Rukojeti pánví a hrnců směřujeme při přípravě jídla dovnitř sporáku.
4. Zdravý pohyb
K pracovní ploše se nenatahujeme ani neskláníme. Střídáme pozice - občas se narovnáme, protáhneme.
Pokud přenášíme něco těžkého, ohneme kolena a předmět zvedáme vždy s rovnými zády, nikoli předklonem.
Pro komfortní přechod např. od lednice ke sporáku volíme nábytkové úchytky, které nevyčnívají do prostoru - náraz do nich může způsobit nejen natržení části oděvu, ale i zranění. Problém odpadá u push systému, kdy dvířka otevíráme tlakem.
Dbáme na dostatek osvětlení a místnost větráme.