Hlavní obsah

Chyby při zacházení s klimatizací prodraží její provoz nebo ovlivní vaše zdraví. Děláte je také?

Sezona klimatizací se nezadržitelně blíží, mnoho lidí však stále nemá jejich obsluhu zcela zvládnutou, a tak zbytečně platí více, než by bylo třeba. Pojďme si projít nejčastější chyby, kterých se lze při zacházení s nimi dopouštět.

Foto: PRE

Notorickou chybou při používání klimatizace je nastavení příliš nízké teploty proti venkovnímu prostředí

Článek

Umět správně obsluhovat klimatizaci není samozřejmě žádná věda. Většina chyb, jichž se lidé dopouštějí, má svůj původ spíše v roztržitosti, nepozornosti nebo nedomyšlení věcí do konce. Jenomže tyto maličkosti jsou pak důvodem, proč musí tato zařízení pracovat více, než by bylo zapotřebí, a majitelé tak za jejich provoz platí zbytečně peníze navíc. Mezi další důsledky patří rychlé opotřebení zařízení a v neposlední řadě i zdravotní komplikace.

Toto jsou nejčastější chyby, kterých se lidé při zacházení s klimatizacemi dopouštějí:

1. Otevřená okna

Ano, zní to jako banalita, ale spousta lidí na to prostě nemyslí a v místnosti, kde je v horkém dni puštěná klimatizace, zůstává také pootevřené okno, případně dveře na balkon. Do interiéru však vniká teplý vzduch, který musí klimatizace znovu ochlazovat. Jinými slovy, klesá účinnost klimatizace a zvyšuje se spotřeba energie.

Pozor však, ani opačný extrém není v pořádku. Je potřeba dodržovat pravidelné pauzy a místnost jednou za čas vyvětrat kvůli čerstvému vzduchu.

Klimatizace zároveň vysušuje vzduch v místnosti, proto je dobré používat i zvlhčovač.

Desatero tipů, jak ochladit horký byt a také sebe

Jak na to

2. Časté změny teploty a vypínání

Zejména v kancelářích a početnějších rodinách bývá někdy zvykem, že se lidé v klimatizované místnosti nemohou shodnout na ideální teplotě vzduchu, a tak často mění teplotu nastavení, případně klimatizaci stále vypínají a zapínají. Jako mnoha jiným spotřebičům takové zacházení příliš nesvědčí a rychleji se opotřebovávají. Mnohem rozumnější je zvolit průměrnou teplotu a nechat klimatizaci, aby ochlazovala vzduch v místnosti trvale.

S tím souvisí i zlozvyk některých majitelů používat klimatizaci výhradně na maximum. To je ale mnohdy zbytečné, zejména například v noci, kdy se venku vzduch přirozeně ochlazuje. Pro noční čas a dobu, kdy není nikdo doma, ale rodina chce přijít už do vychlazeného domova, je vhodné používat režimy nazvané „eco“ nebo „sleep“, které mohou výrazně snížit spotřebu energie při zachování příjemné teploty.

Foto: Hecht

Moderní klimatizace umožňují nastavení přesně podle aktuálních potřeb osob v místnosti. To někdy početnější skupiny svádí k častým změnám nastavení, je však lepší dohodnout se na nějaké průměrné teplotě a nechat klimatizaci, aby pracovala nerušeně

4. Klasika, ale často praktikovaná - příliš nízká teplota

Snad nejčastěji zmiňovanou chybou, které se stále spousta majitelů dopouští a končí pak s nachlazením a dalšími zdravotními obtížemi, je nastavení klimatizace na příliš nízkou teplotu. Správný rozdíl proti venkovní teplotě je 5-6 stupňů. Jinými slovy, je-li venku 30 °C, na klimatizaci je třeba nastavit 24-25 °C. Takto se opět sníží i spotřeba zařízení.

Pravidlo ideálního teplotního rozdílu samozřejmě platí v případě, že lidé často vycházejí ven a zase dovnitř. Když člověk zůstává v místnosti více hodin a venku jsou třeba téměř čtyřicetistupňové teploty, nemá smysl lpět na rozdílu pěti stupňů. Pak si lze nastavit teplotu na rozumnou výši. „Při lehké fyzické námaze člověk dosahuje stoprocentního výkonu při teplotách do 22 °C, při teplotě 27 °C pak dochází k poklesu výkonu o 25 % a při teplotě kolem 30 °C dosahuje pouhých 50 % původního výkonu,“ připomíná v této souvislosti Lukáš Rom z firmy Karcher.

Po opuštění místnosti je pak ovšem potřeba udělat si mezizastávku, například někde na chodbě, kde ještě není úplné vedro, ale také už ne příjemný chládek klimatizované místnosti, aby se organismus stihl pozvolna aklimatizovat.

A nezáleží pouze na nastavené teplotě chlazení, ale také na nasměrování proudu vzduchu z klimatizace. Je velkou chybou jej zamířit tam, kde někdo sedí (v kanceláři apod.). Chladný vzduch je třeba nechat foukat do míst, kde se obvykle nikdo nezdržuje.

5. Zanedbávání pravidelné údržby

Aby klimatizace fungovala bez problémů, měla hladký chod, a tedy i nízkou spotřebu, je potřeba jí věnovat čas na pravidelnou údržbu. A to mnoho lidí ignoruje. „Servis klimatizace se doporučuje minimálně 1× za 2 roky (záleží na okolním prostředí. Pokud bydlíme např. u hlavní silnice, v prašném prostředí, doporučuje se servis i častěji). Filtry vnitřních jednotek se u většiny typů klimatizace dají mechanicky vyndat a očistit např. jarovou vodou v podstatě kdykoliv,“ uvádí Radek Šedivý, specialista na klimatizace v Centru služeb PRE.

Foto: Daikin

Klimatizace bývají vybavené nejenom filtry čistícími vzduch, ale například i senzorem zjišťujícím přítomnost osob v místnosti

6. Špatné umístění

Ne každý majitel klimatizace si může vybrat, kam venkovní jednotku dá. Někdy je problém najít i to jediné volné místo na fasádě, kolem domu atd. Pokud to ale lze, je potřeba umístění venkovní jednotky skutečně důkladně zvážit. Ideálně by měla být tam, kde má dostatečný přístup k čerstvému vzduchu a není vystavena přímému slunci. Poloha na špatném místě může snížit účinnost a zvýšit spotřebu energie.

7. Nesprávná instalace

Chybovat se bohužel dá i při používání mobilní klimatizace. „Nejčastěji se dělají chyby v nesprávné instalaci. Zejména špatné utěsnění oken a dveří může vést k významnému snížení účinnosti chlazení a zvýšení energetických nákladů. Je však důležité se vyhnout používání nevhodných materiálů, jako je například lepicí páska, a místo toho použít těsnicí pásku nebo izolační pěnovou pásku, která je speciálně navržena pro utěsnění kolem okenních prostupů pro klimatizační jednotky,“ dodává Petr Tichý ze společnosti Hecht.

Stačilo pár korun a žena má doma o čtyři stupně nižší teplotu. O svůj trik se podělila

Jak na to
Související témata:

Související články

Jak pečovat o trávník v letních parnech

Krásný a zdravý trávník je přáním všech majitelů rodinných domů, chat anebo chalup. Letní parna jim ale někdy v jejich snažení příliš nepomáhají. Každý má...

Výběr článků

Načítám