Hlavní obsah

Chtějí za pět miliard postavit osm set bytů. Cílem je přilákat do Ostrova mladé rodiny

Zhruba osm set bytů chce město Ostrov na Karlovarsku vybudovat s pomocí strategického partnera v nezastavěné lokalitě mezi historickou zástavbou a novodobým panelovým sídlištěm. Jednat by se mělo především o nejvíce nedostatkové byty tři a čtyři plus jedna, aby přilákaly do města mladé rodiny s dětmi. Realizace má vyjít na cca 5 miliard korun.

Osm set bytů se má v příštích letech stavět v Ostrově na KarlovarskuVideo: Rudolf Voleman, Novinky

Článek

„Máme připravenou analýzu s názvem Ostrov mezi Ostrovy, která řeší území mezi starým městem a novým městem,“ uvedl na dotaz Novinek ostrovský starosta Lukáš Lerch (ODS). Jedná se konkrétně o několikahektarovou louku v lokalitě mezi ulicemi Lidická a Jáchymovská. „V současnosti se připravuje změna územního plánu, přičemž různé generely, například dopravy, zeleně a podobně, jsou již hotové,“ pokračoval starosta.

Lidí ubylo, ale volných bytů nepřibylo

Ten dále uvedl, že vedení radnice nyní připravuje výzvu pro developery pro jednání s městem. „Bytů by mělo být ve výsledku kolem osmi set, což by mohlo městu přinést asi šestnáct set nových obyvatel,“ konstatoval první muž ostrovské radnice.

„Za posledních zhruba deset let přišlo město o zhruba patnáct až šestnáct set lidí, ale s tím se neuvolnily bytové kapacity,“ poznamenal Lerch. „Pouze se snížila hustota zalidnění. Prostě ve stejném počtu bytů dnes bydlí méně lidí, než tomu bylo před deseti lety. Máme třeba byty, kde bydlí dva lidé, ale dříve jich tam žilo pět,“ doplnil starosta.

Developeři chystají zdražování bytů a domů. Lidé je budou kupovat rychleji než oni stavět

Ekonomika

Proto podle Lercha potřebuje Ostrov byty nové. „Cílíme na mladé rodiny, a proto by se mělo jednat o větší byty, kterých je ve městě nedostatek,“ prozradil starosta. „Zároveň by mělo vzniknout několik startovacích bytů, například pro studenty po absolvování vysokoškolských studií,“ uvedl s tím, že by se mělo jednat o nízkonákladové byty, kde by byl například po dobu tří let ponížený startovací nájem.

Podlažnost bytové výstavby by se měla odvíjet od současné zastavěnosti území. „To znamená, že to bude od malých, nízkých domů, které jsou u Starého náměstí, až k vysokým domům na druhé straně, kde stojí v současné době i jeden osmipodlažní panelový dům,“ popisoval Lerch.

Všechny bytové domy by měly podle analýzy stát do konce roku 2030. „Já doufám, že budeme mít do roku 2031 větší část, nebo alespoň polovinu záměru zrealizovanou,“ vyhodnotil Lerch s tím, že takový postup bude spíše odpovídat reálným možnostem.

„Věřím, že je poptávka po bydlení ve městě, protože tu vznikají nové průmyslové haly. Přijíždějí sem například lidé ze Středočeského kraje a zjišťují, že je možné tu pracovat a bydlet,“ uvedl starosta.

Ostrov si nechce na stavbu bytů půjčovat

„Věřím, že seženeme zajímavého partnera na realizaci projektu,“ řekl Lerch. Město má vložit do záměru pozemky, zařídí vybudování infrastruktury a podílet se bude z části i na samotné investici na bydlení. Díky tomu získá město část bytů z naplánované výstavby do svého vlastnictví, takže je bude moci využít pro své potřeby. O modelu financování s investorem se ale bude teprve jednat. „Předpokládané náklady na realizaci záměru se pohybují kolem pěti miliard korun. Tyto peníze město nemá a určitě si je nechce půjčovat,“ uzavřel.

Anketa

Má vaše obec také problém s nedostatkem bytů?
Ano, také
74,6 %
Tak to netuším
10,6 %
Nemyslím si
14,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 649 čtenářů.

Průměrný byt bude každý rok zdražovat o statisíce, předpovídá ČNB

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám