Hlavní obsah

Chalupa v Jizerkách překvapí moderním interiérem i kombinací barev

Přijali jsme pozvání do krásné venkovské chalupy, která rozhodně svým pojetím „vybočuje z řady“. Moderní interiér, zajímavá kombinace materiálů a barev, vynikající truhlářská práce a nápady, které odpovídají rukopisu zkušených architektů. To vše je na první pohled zřejmé a jednoduše vás to dostane.

Foto: Petr Polák

V přízemí se potkává celá rodina a tráví společně čas. Je zde jídelna, obývací zóna s krbem a velkorysá kuchyňská linka vyrobená od truhlářů na míru.

Článek

Dvojpodlažní chalupa je koncipovaná pro šestičlennou rodinu, ale primárně si ji majitel stavěl pro sebe. V Jizerských horách totiž vyrůstal, má k tomuto kraji srdeční vztah a rád by zde v budoucnu pobýval častěji.

Novostavba má dispozici 6+kk, 250 m² užitné plochy a prostor dělený na logické a funkční zóny. V přízemí je kuchyň s velkým jídelním stolem až pro 10 lidí, krb a obývací část s pohodlnou sedačkou. Nachází se zde i samostatná pracovna, a hlavně komfortní zádveří s úložnými prostory, kde je dokonce i sušicí skříň. V provozu je permanentně v zimě, když se rodina vrací ze zasněžených běžkařských stop a potřebuje usušit svršky.

Chalupa má částečně i suterén, nechybí samozřejmě technické zázemí a pracovní koupelna, která slouží k rychlé očistě pejska. V horním patře jsou tři menší ložnice a hlavní ložnice s navazující koupelnou.

Japonská estetika se špetkou britského šarmu: Vila zvládla na první pohled nesourodý mix

Bydlení

Chalupa s francouzskými okny

Novostavba v Jizerských horách musela dostát místním regulím a požadavkům CHKO. Předem byl definován sklon střechy, její tvar (typ sedlové střechy), výška hřebene i materiály fasády. Dodržen byl i půdorys obdélníku s poměrem stran 2:1.

Atypem, který si mohli majitelé při realizaci chalupy dovolit, byla velkoformátová okna v přízemí. Jsou posuvná, mají vstup na venkovní terasu a přivádí do interiéru vítané denní světlo.

Foto: Petr Polák

Podlaha je dřevěná, architektka zvolila třívrstvou lamelu v provedení bělený dub. Barevně vyvažuje tmavý smrkový strop a nábytek z dubové dýhy, který je mořen do tmavších odstínů.

Francouzská okna jsou v provedení dřevohliník, ze strany exteriéru je použit kov. Zevnitř je dřevo namořené do tmavého odstínu, aby ladilo s ostatním nábytkem.

„Původně byla posuvná francouzská okna navržená jako bezrámová, ale nakonec se majitelé rozhodli pro klasická rámová,“ říká architektka Nina Ratočka Pevná ze studia Luni architekti.

Fasáda chalupy má čistě bílou omítku s krásným kamenným soklem. Když se dům stavěl, zjistilo se, že stojí na pramenu vody, a ještě k tomu na skále. Místní vytěžený kámen je použit v parteru domu, na sokl a další kamenné prvky v zahradě.

Bydlím na staré poště, i když vlastním zámek, říká o Blatné Stephanos Germenis-Hildprandt

Bydlení

Moderní technologie i materiály

Chalupa je zajímavým mixem stavebních technologií. Postavena je z klasických cihel s integrovaným zateplením, ale strop v přízemí už je trámový, ze dřeva. Horní patro je celé dřevěné, včetně krovů a štítu.

Dům má podlahové vytápění napojené na kotel. V hlavní obytné části je i vysoký krb s teplovodním vytápěním, které je rozvedeno po celém domě. Kachlový krb navrhli architekti jako originální solitér. Jeho moderní tvar a provedení v bílém odstínu zapadá do současného konceptu.

V celé chalupě je na podlaze položena klasická třívrstvá dřevěná lamela, konkrétně bělený dub. Světlý odstín není běžný, ale zde má svou logiku vzhledem k tmavému trámovému stropu a podbití krovu ve druhém nadzemním podlaží.

„Když jsme se s klientem rozhodli, že strop bude tmavý, potřebovali jsme barevnost harmonicky vyvážit. Bylo jasné, že podlaha musí mít světlý odstín,“ říká s úsměvem architektka.

V tomto bytě je nejenom kuchyň zařízena s nápadem a vtipem

Bydlení

Osvětlení je designově upozaděné

Svítidla obecně umí modelovat prostor, vytvářet jedinečnou atmosféru, osvětlit v interiéru solitér i celou místnost. Některá jsou v interiérech dominantní, jiná záměrně upozaděná.

V tomto prostoru architekti ctí čistotu a nenápadnost. Solitérní svítidlo je pouze nad dubovým jídelním stolem a závěsné nad kuchyňským ostrůvkem. Ostatní jsou v podobě přisazených bodových válečků.

„Vzhledem k tomu, že je zde tmavý strop, který na rozdíl od čistě bílého má jinou světelnou odrazivost, lehce jsme naddimenzovali počet bodových svítidel,“ vysvětluje architektka.

„Designově jsme dali přednost bodovkám, které jsou nenápadné. Stejný koncept pokračuje i v horním patře, kde hrají prim LED pásky a opět bodovky, tentokrát zasazené mezi trámy,“ dodává.

Truhlařina je precizní

Zaujala nás kuchyňská linka z tmavé dubové dýhy, která vznikla pod rukama výborných řemeslníků. Za povšimnutí stojí hlavně jeden na první pohled nenápadný detail - svislé sloupky s mírným zaoblením krajů. Sloupky se prolínají celým interiérem. Architekti je navrhli záměrně, aby nábytku vtiskli tolik potřebný a lehce historizující detail, ale zbytkem interiéru podpořili soudobost interiéru.

Na zpracování je to velmi náročný prvek, který truhláři zvládli na výbornou. Ostatně jako nábytkovou sestavu s vestavěnou vinotékou, která je naproti kuchyni a nese stejně zaoblený profil.

Jednoznačnou pozornost na sebe strhává jídelní stůl. Je ukázkou nádherné truhlářské práce. Je z dubového masivu a vznikl podle návrhu architektonického studia. Není jednoduché sladit správnou šířku jednotlivých prken s velikostí spár tak, aby do sebe vše krásně zapadlo. V tomto případě se to ale povedlo. A rozměry je velkorysý, židle jsou naopak subtilní, elegantní tonetky. Majitelům se líbily, protože si je pamatovali z dětství a jejich umístěním v interiéru tak podpořili odkaz k historii místa.

Jizerské hory jsou skvělá destinace na odpočinek i aktivní sport. Mít zde svoji chalupu, setkávat se s širší rodinou, přáteli a dát vale pracovním starostem, je prostě báječné.

I byt od developera může být cool. Třeba v kombinaci dubové dýhy, mramoru a černých detailů

Bydlení

Související články

Výběr článků

Načítám