Hlavní obsah

Čeští architekti navrhli honosný dům v Kalifornii

Luxusní sídlo Arden Road na předměstí Los Angeles vzniklo proměnou jednopatrového domu. Cílem kompletní rekonstrukce bylo nadčasové designové bydlení s rodinnou atmosférou.

Foto: Archiv arhcitektů

Rezidence Arden Road spojuje tradici i modernitu a zároveň reaguje na typický kalifornský životní styl.

Článek

Zahraniční počin pražského architektonického studia archicraft přináší unikátní pohled do světa prominentního bydlení. Projekt zasazený do vyhlášené rezidenční čtvrti ve městě Pasadena představuje důmyslnou syntézu mezi tradičním a moderním pojetím kalifornských rodinných rezidencí.

Příjemná atmosféra

„Naším úkolem bylo vytvořit prostor, který je nejen vizuálně atraktivní, ale především plně funkční a příjemný pro každodenní bydlení. Rezidence by měla být místem plným života,“ říká architektka Marija Volkman, která od roku 2012 vede americkou pobočku českého studia.

„Místní jsou často ovlivněni designem a architekturou luxusních hotelů, a proto se jimi často inspirují. Mnohdy se tak stává, že jejich sídla připomínají spíše hotely. Bohužel často postrádají útulnost, což je přesně to, čemu jsme se chtěli vyhnout,“ vysvětluje.

Rezidence se rozkládá na téměř 600 m2, přičemž vychází z původního jednopatrového domu. „V sídelní oblasti Los Angeles, ve městě Pasadena, platí pravidlo, že se při rekonstrukci musí dodržet 60 % původních stěn, aby byla stavba vůbec povolena. I přesto je tato rezidence prakticky nová, s novou dispozicí a interiérem,“ podotýká architektka s tím, že stávající plocha domu převyšuje původní zástavbu o 200 m2.

Z obyčejného bytu vytvořili architekti útulný domov plný světla a přírodních materiálů

Bydlení

Vliv historie

S respektem k původní rezidenční čtvrti se architekti rozhodli pro elegantní a současně diskrétní řešení exteriéru. Hlavní zóna domu je tudíž situována směrem dozadu a ke spíše střízlivé přední části stavby vytváří pohledově ostrý kontrast. Dominuje jí dvanáctimetrová stěna z posuvného skla, která šikovně propojuje interiér s exteriérem, což je v Kalifornii důležité. Většinu roku tam totiž lidé tráví venku.

Paleta exteriérových materiálů je jednoduchá. Udržitelný kompozitní dřevěný obklad vytváří protipól ke smetanové omítce a zdůrazňuje dynamiku stavby. Venkovní prosklené dveře a okna jsou z tepelně lomeného hliníku a mají energeticky účinné dvojité zasklení. Pocházejí z renomovaných zdrojů v Itálii a Španělsku.

Živá rezidence

Společné prostory včetně impozantního vstupního foyer, obývacího pokoje s krbem a kuchyně otevřené do velkého rodinného pokoje jsou proporčně uspořádané s funkčním průchodem do venkovního prostředí.

„Sídlo Arden Road je výrazem našeho přesvědčení, že dům by měl být především místem, kde se cítíte jako doma. I proto jsme zvolili otevřený půdorys, který zahrnuje centrálně umístěnou kuchyň s dvoupatrovými vysokými stropy. Kolem se nachází galerie, prosklená chodba, která poskytne pohled na centrální přízemí. Ať už se budete nacházet kdekoliv, nebudete se cítit izolovaně,“ vysvětluje architektka. Interiérové materiály, povrchové úpravy a spotřebiče pocházejí z Evropy a jsou dílem exkluzivních italských designových značek.

Luxusní vile kralují jak tmavé, tak světlé plochy

Tipy a trendy

Související články

Výběr článků

Načítám