Hlavní obsah

Češi s kombinovanými chladničkami s mrazákem často zbytečně plýtvají energií. Kdy? O dovolených

Jedním z nejvýznamnějších domácích žroutů energie jsou ledničky, chladničky a mrazáky. Mnoho lidí ale pořád netuší, jak jejich spotřebu snížit, a platí proto zbytečně peníze navíc. K největším chybám patří otálení s nákupem nových spotřebičů a ponechávání těchto zařízení v provozu i v době, kdy není nikdo doma.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Jak vyplývá z výsledků šetření Českého statistického úřadu zaměřeného na spotřebu paliv a energií v domácnostech, jsou lednice a mrazáky těmi spotřebiči, které Češi mění za nové nejpomaleji. Ve více než 60 % domácnostech lze objevit tuto bílou techniku starší pěti let. Nejrozšířenější zařízení, tedy kombinovaná lednice s mrazákem, pak dosahují průměrně věku 7,6 let, samostatné chladničky bývají ještě starší, v průměru 9,1 roku, a stařečky ve skupině jsou samostatné mrazáky s průměrným věkem 9,8 roku. Právě poslední skupina spotřebičů je přitom největším konzumentem energie v domácnosti.

Přitom právě až pietní vztah k bílé technice je důvodem, proč mnoho lidí platí za energie víc, než by muselo. Majitelé často s výměnou lednic a mrazáků čekají, až se natolik poškodí, že bude levnější pořídit nový spotřebič, než jej nechat opravit. To je ovšem chyba. Nové modely mají nižší spotřebu energií a mnohdy také nové funkce, které jejich energetické nároky pomáhají ještě dále snižovat.

Notoricky známým, ale často stále ignorovaným problémem jsou například starší typy lednic, v nichž se pravidelně vytváří námraza. Nejen že je potřeba ji pak pravidelně odstraňovat, což nikoho nebaví, ale hlavně právě námraza, která v zařízení funguje jako izolant, ještě více zvyšuje spotřebu.

Podle čeho vybírat úsporný elektrospotřebič

Jak na to

Moderní spotřebiče mají proto například funkci označovanou jako NoFrost, díky níž se uvnitř chladicího prostoru netvoří kapičky vody a pouze využívá studeného vzduchu. Novější technologií je pak NeoFrost. Spotřebič cirkuluje vzduch pro lednici a mrazák zvlášť, takže nedojde k oschnutí potravin v chladničce vlivem suchého vzduchu proudícího z mrazáku.

Při koupi nového spotřebiče přitom není podle výrobců nutné lpět jen na nejvyšší energetické třídě (označené na energetickém štítku písmenem A). „Rozdíly ve spotřebě mezi třídou A a například D jsou dnes díky moderním technologiím už pouze v desítkách korun měsíčně. Přitom v kategorii chladniček a mrazniček se energetická třída propisuje do pořizovací ceny zásadním způsobem. Rozdíl může být až v řádech nižších desítek tisíc. Pokud zákazníci hledají vhodné řešení a takzvaný rozumný nákup, určitě se nemusí bát ani nižších energetických tříd,“ říká Jan Krejčíř, ředitel marketingu společnosti Beko.

Spotřebiče pod taktovkou AI: trouba natočí video, lednička vymyslí oběd

AI

Žere, i když není nikdo doma

Ačkoli se kombinované modely lednice a mrazáku těší velké oblibě, nejsou starší spotřebiče příliš výhodné v momentě, kdy rodina odjíždí na dovolenou. Většina domácností má ve zvyku ledničku před dovolenou vyklidit. Nabízelo by se ji tedy vypnout, ale to kvůli mrazáku jaksi nelze. Řešením je pořízení modelu, který má funkci Holiday. Ta po zapnutí vypne chladicí část a ponechává v provozu pouze mrazák.

Milovníci chytrých technologií si pak mohou rovnou pořídit modely vybavené umělou inteligencí. Ty dokážou snížit spotřebu přístroje a zároveň ji pravidelně monitorovat. „Chladnička Samsung s umělou inteligencí a WIFI analyzuje a sleduje vlastní spotřebu, v případě potřeby doporučí aktivaci úsporného režimu. Aplikace SmartThings Energy vám navíc poskytne rady, jak energie snížit, a porovná spotřebované množství s předchozím obdobím,“ uvádí výrobce.

S úsporami pomůže i správné zacházení

Lednice při své práci potřebuje načerpávat a naopak i vyfukovat vzduch. Ten kolem ní tudíž musí mít možnost volně proudit. Po stranách chladničky by proto měl zůstávat volný prostor alespoň o šířce 1 až 2 cm. Vzadu, kam spotřebič odvádí teplo, by to mělo být 5 cm, ideálně 10 cm.

Velkou pomocí pro chladničku je rovněž její správné umístění v kuchyni. Ne vždy se to dá zvládnout, ale pokud to jen trochu lze, měla by být jinde, než jsou sporáky a trouby, které ji ohřívají, a tím i ztěžují „práci“. Totéž platí o blízkosti topení a málokoho patrně hned napadne, že ideální proto není ani umístění naproti oknu, kterým na ni v létě dopadají přímé sluneční paprsky.

Poměrně rozšířeným prohřeškem je rovněž ponechávání lednice zbytečně dlouho otevřené. Jsou samozřejmě situace, kdy to jinak nejde. „Při vkládání velkého nákupu bývá lednice otevřená delší dobu a dostává se do ní okolní teplo. Výkyvy teplot ale potravinám nesvědčí. Pomocí funkce SuperCool se teplota v chladničce sníží o 2 stupně a v celém vnitřním prostoru chladničky se rychleji obnoví ideální poměry. Potraviny si tak uchovají svoji původní kvalitu a nutriční hodnoty. Po šesti hodinách se automaticky vrátí původní nastavení,“ říká Vladimíra Nývltová, odbornice značky Hisense. Podobně funguje funkce SuperFreeze.

Konec výpravám do ledničky. Dojede za vámi sama

Tipy a trendy

Související články

Jak se zbavit nelibého pachu v lednici

I v té nejpečlivěji vedené kuchyni se to může čas od času přihodit. Člověk otevře lednici a zjistí, že se z ní line poněkud nelibý pach. Důvodů může být hned...

Výběr článků

Načítám