Hlavní obsah

Centrum Nového Žižkova Evy Jiřičné nakonec počítá s jedinou věží místo tří

Architektka Eva Jiřičná představila upravený projekt Centra Nového Žižkova, který má být postaven na místě bývalé telekomunikační ústředny v Praze 3. Nejvýraznější změnou oproti původnímu návrhu, jenž počítal se třemi rozvlněnými věžemi s výškou od 80 do 100 metrů, je, že nakonec bude jediná o 25 podlažích.

Foto: Lucie Fialová

Eva Jiřičná představila upravený projekt.

Článek

„Urbanismus a výšky staveb jsou řešeny jinak, ale architektura a kapacity podlažních ploch zůstávají velmi podobné,“ přiblížila novou podobu. Šéf developerské společnosti Central Group Dušan Kunovský odhaduje, že stavba by mohla začít přibližně za tři roky, pokud vše půjde nadmíru hladce. „Velmi složité projednávání, velmi výrazné úpravy,“ komentoval, co předcházelo pondělní prezentaci.

Mezinárodní soutěž, v níž odborná porota vybírala mezi 98 ateliéry ze třiceti zemí, vyhrála Jiřičná v roce 2019. Pět let Centrum Nového Žižkova upravovala. Kritikům se nelíbila zejména výška budov. „Ukázalo se, že výška budov je v Praze červený hadr,“ míní Kunovský.

Foto: AI Design

Nový projekt vyroste místo bývalé telekomunikační ústředny.

Nová dominanta nakonec vyšplhá k 80 metrům, takže nepřevýší původní telekomunikační věž otevřenou v roce 1980. I s anténou dosahovala 96 metrů. „Těžko říct, každý má své přednosti,“ reagovala světoznámá architektka na otázku, zda za lepší považuje původní návrh. Podle ní je naprosto normální, že soutěžní návrhy procházejí vývojem podle toho, jak se projednávají.

První pražský mrakodrap slaví 90 let. Funkcionalistickou dominantu čeká rekonstrukce

Tipy a trendy

Nový návrh počítá s pěti stavbami na čtyřech hektarech. Vedle bytových domů i s mateřskou školou s pěti třídami a velkou zahradou. Budovy nabídnou více než tisíc bytů různých velikostí, jak k prodeji, tak k dlouhodobému pronájmu. V přízemí vzniknou komerční prostory pro drobné obchody, služby, restaurace a kavárny.

Foto: Archiv developera

Parter nabídne prostory pro obchody nebo restaurace.

Rezidenční věž bílé barvy bude unikátně vertikálně i horizontálně rozvlněná. „A to díky speciálně tvarovaným balkonům s ohýbaným skleněným zábradlím a zelení, která vytvoří vertikální zahradu,“ prozradila Jiřičná s tím, že balkony navrhovala tak, aby vytvářily stínění bytů. „Člověk jezdí po světě, dívá se, jak to řeší kolegové, ale nejvíc je inspirován na místě,“ říká k tomu, co ji při práci inspiruje.

Nižším rezidenčním stavbám dominuje bílá, stříbrná a šedá. Čtvrť získá 15 tisíc mploch veřejné zeleně, velký park s hřišti i nové náměstí u křižovatky ulic Olšanská a Jana Želivského s vodním prvkem. Stavby mají mít dle návrhu zelené střechy, retenční nádrže, fotovoltaiku, tepelná čerpadla.

Foto: Archiv developera

Školka pojme pět tříd.

Projekt se podle Kunovského nachází v pokročilém stádiu projednávání. Jeho cenu zatím nedokáže vyčíslit. „To je první projekt, u kterého to říkám,“ upozornil s tím, že náklady letí neuvěřitelně nahoru.

Finalizuje se změna územního plánu a demolice obřího železobetonového kolosu, jenž ve své době patřil k největším telekomunikačním stavbám v Evropě. Pracovalo v něm na dva tisíce lidí. Likvidaci považuje za jeden z nejkomplikovanějších demoličních a dekontaminačních projektů v republice, a to kvůli karcinogennímu azbestu.

Práce by měly ustat letos na podzim. Firma komplex koupila před sedmi lety, když už nesloužil svému účelu. Jiné využití se pro něj ale nepodařilo nalézt.

Foto: Archiv developera

Donedávna stál na místě nevyužívaný telekomunikační komplex.

Starosta Prahy 3 Michal Vronský (TOP 09) vnímá novou podobu jako kompromis. „Díky tomu, že nebudou tři věže, ale jedna, vznikne klasická uliční čára a něco, co víc připomíná město,“ reagoval pro Novinky a Právo s tím, že město je tam teď takové nehotové. Oceňuje aktivní parter s obchody, nové náměstí, mateřinku, kterou developer předá městské části. „Jeden ze symbolů jsme ztratili, ale věž Evy Jiřičné se stane novým,“ věří.

Žižkovský rodinný dům je po rekonstrukci větší a lépe vidí do zahrady

Tipy a trendy

Výběr článků

Načítám