Hlavní obsah

Bytový dům, kde 37 metrů čtverečních vnímáte jako 70

Už na první pohled upoutá tento bytový dům v Mnichově výraznými hranatými arkýřovými okny. To nejzajímavější se ovšem skrývá za nimi. Interiér nejmenších ani ne 40metrových bytů je navržen tak, aby se v něm člověk cítil jako v sedmdesátimetrovém bytě. Architekti toho dosáhli důmyslným systémem vystavěných posuvných modulů se sklápěcími prvky.

Foto: Evabloem

Jednotlivá arkýřová okna jsou natočena tak, aby každé mělo co největší zisk světla.

Článek

Vysoce zajímavou stavbou je nedávno dokončený bytový dům v Mnichově, který navrhli architekti z nizozemského ateliéru UNStudio pro místního developera Bauwerk a nazvali jej Van B. V domě je pestrá směs 142 bytů o velikostech od 33 m2 do 168 m2 a s různými dispozicemi. Menší jsou jedno- až třípokojové, přitom neuvěřitelně flexibilní, nechybějí ovšem ani lofty a střešní penthousy. V podzemí je pak 81 parkovacích stání.

Architekti se jeho návrhem snaží vyjít vstříc všem zájemcům o kvalitní bydlení a nabídnout jim ideální domov, ať již je jejich rodinné uspořádání jakékoli. Výrazným rysem domu jsou hranatá na jednu stranu natočená arkýřová okna. Ta dodávají každému z bytů prvek osvěžení. Jako by část vnitřního prostoru byla vysunuta ven a naopak, jako by venkovní prostor měl možnost alespoň kouskem vstupovat dovnitř domácnosti. Natočení oken pak umožňuje získání co největšího podílu světla. Velmi podobně jako arkýřová okna jsou řešeny rovněž balkony v bytech.

Zajímavostí jsou pak ovšem střešní zahrady. Zatímco některé jsou soukromé, jiné jsou společné všem obyvatelům. Dům vychází vstříc trendům sdílené ekonomiky, vytváření komunit a inkluzivního způsobu života. Obyvatelé tak mohou využívat společný prostor pro práci z domova nebo společenská setkání i systém balíkových schránek, sdílení aut a e-kol, e-nabíjecí stanice i opravnu kol.

Vybydlený byt s mizernou dispozicí dostal lehký moderní švih s kvalitními tradičními prvky

Bydlení

„Sociální spojení je nezbytné pro naše blaho. Nyní více než kdy jindy vidíme, že mnoho lidí touží a potřebuje se pravidelně setkávat se svými rodinami, přáteli a sousedy. Ale zvláště u sousedů jsou taková setkání většinou spontánní, a tak je třeba jim je usnadnit. Architektura může vytvářet rámce, které umožňují lidem se setkávat, kde lze utvářet sousedské komunity a kde může docházet ke spontánním setkáním,“ je přesvědčený zakladatel nizozemského ateliéru architekt Ben van Berkel.

Byt, jenž se 24 hodin denně přizpůsobuje potřebám majitele

Hlavní novinkou, kterou dům ukrývá, je ovšem vysoce flexibilní interiér bytů. Posuvný modulární systém umožňuje snadno změnit způsob využití stejné podlahové plochy během několika sekund. Jinými slovy obyvatel bytu může jednu a tutéž místnost proměnit z velkorysé kanceláře na útulný obývací pokoj nebo ložnici.

Architekti ve spolupráci s developerem navrhli adaptabilní systém příček a nábytku založený na výsuvných a sklopných prvcích, který lze nainstalovat do všech bytů bez ohledu na velikost.

Systém představuje sadu devíti volitelných zásuvných modulů, které obyvatelům umožňují překonfigurovat svůj byt podle jejich okamžitých potřeb, díky čemuž se byt svému obyvateli po celých 24 hodin neustále přizpůsobuje, a nikoli naopak. Bez ohledu na to, jaké prvky si majitel bytu vybere a jak je uspořádá, moduly jsou schopné spolupracovat.

Foto: Evabloemr

Obyvatelé bytů si při konfiguraci svých jednotek mohou vybrat z devíti různých modulů.

„Flexibilita je dnes pro lidi důležitější než samotná velikost, proto se jednotlivé prostory v našich domovech musely stát multifunkčními. Slouží jako kancelář, tělocvična, obývací pokoj a spací kout, a to vše zároveň. To znamená, že nyní, více než kdy předtím, musíme vyvíjet nové koncepty bydlení, které uspokojí měnící se požadavky na naše domovy,“ vysvětluje hlavní myšlenku převratného zařízení bytů architekt s tím, že posuvné moduly mají umožnit, „abyste se na 37 metrech cítili jako na 70“.

Podle něj je flexibilní zařízení bytů zcela novou formu ‚chytrého‘ bydlení. Nikoli však v obvyklém smyslu integrace technologií. Tento typ bydlení pouze využívá principy přizpůsobení se potřebám uživatele známé z digitálního světa v práci s fyzickými prostory, které obýváme.

Malé domky vsazené do velkého

V přízemí domu jsou pak trojpodlažní loftové byty směřující do dvora svými prosklenými stěnami a zvoucí své obyvatele, aby své obývací pokoje rozšířili do zahrady před nimi. I s nimi je spjata velká zajímavost, každý z těchto bytů má svou vlastní adresu a funguje téměř jako malý domek zasazený do budovy.

Naopak na vrchu budovy je deset individuálně zařízených střešních bytů se soukromými střešními terasami, které všechny dokončilo a zařídilo deset předních německých interiérových designérů.

Majitelka mění běžné domy v černé klenoty. Černý je i dětský pokoj

Bydlení

Anketa

Hodily by se vám domů takové posuvné moduly s různými funkcemi?
Ano, ušetřilo by nám to hodně starostí.
74,5 %
Nevím, neumím si to moc představit.
11,3 %
Ne, to by nám k ničemu nebylo.
14,2 %
Celkem hlasovalo 1897 čtenářů.

Související články

Novostavba vznikla podle tradičních pravidel

Malý objekt, který postavila mladá rodina, nás velmi zaujal. Není to typizovaná stavba podle katalogu, ale tradiční dům, jenž má svou duši. Majitelé ho podle...

Výběr článků

Načítám