Hlavní obsah

Byt v činžáku omladila vkusná renovace

Majitelé starého činžovního bytu na pražské Letné se s příchodem miminka rozhodli pro kompletní obnovu domova. Chtěli ho zařídit minimalisticky ve střízlivé barevnosti a současně přizpůsobit potřebám mladé rodiny.

Foto: Jiří Beran

Finální tvar a barevnost potahu sedací soupravy si majitelé zvolili sami. Ladí se stěnou s dveřmi.

Článek

Investoři zakoupili od developera třípokojový byt po rekonstrukci ve stavu shell & core, což znamenalo potřebu jeho kompletního dovybavení včetně podlah. Na charakter pražského činžovního domu přitom po přestavbě odkazovaly již jen dřevěná špaletová okna a vysoké stropy.

Majitelé se svými záměry oslovili architektku Hanu Novotnou ze studia 2MAD, protože se jim líbila její předchozí realizace, a tak si hned padli do noty.

Zrušená zeď a tajné dveře

Zádveří dnes dominují decentní vestavěné skříně se spoustou možností k ukládání. Z chodby se otevírá pohled do centrální místnosti – obýváku s kuchyňským koutem. „Ten původně od obývacího pokoje oddělovala stěna. Se statikem jsme ověřili, že je v ní nosný pouze krajní sloup, zbytek byla jen výplň. Proto jsme stěnu odstranili a celý prostor tak otevřeli,“ popisuje architektka.

Z obýváku přímo do lesa. Mladý pár si za Prahou postavil dům s prosklenou stěnou

Bydlení

Z druhé strany zádveří se dostaneme do koupelny a dětského pokoje, který si majitelé bytu přejí v budoucnu zařídit sami. Zatím bude miminko bydlet v ložnici rodičů.

Další dispoziční úprava proběhla právě tam, a to díky zmenšení koupelny, v níž developer původně počítal s vanou. Avšak investoři zvolili velký sprchový kout. Dveře do koupelny jsou součástí vestavěné nábytkové stěny v ložnici. „Technické řešení vymyslel náš velice šikovný truhlář Jaroslav Váňa. Pojetí dveřního křídla bylo atypické, a stejně jako má správný šéfkuchař svůj tajný recept, i v tomto případě zůstane know-how pana truhláře jeho tajemstvím,“ usmívá se architektka.

Nenásilné barevné odstíny

Interiéru vládne dřevěná podlaha z masivu v pokládce do tzv. stromečkového vzoru. Ve vybavení dominují jednoduché barvy – teplé odstíny přírodního dřeva doplňují bílá, šedá a černá. Barevnému ladění obydlí byla podřízena volba černé barvy u zárubní, které vkusně doplňují elegantní kliky.

Mají povrchovou úpravu titan černý mat, která se vyznačuje mimořádnou tvrdostí, odolností vůči oděru a poškrábání i barevnou stálostí. Majitelé se tak nemusí obávat, že by jim povrch kliky po pár letech vybledl. Jediným výraznějším barevným prvkem v centrální místnosti je otevřená knihovna, která vévodí obývací části.

Technické údaje

Užitná plocha: 83,1 m²

Dispozice: 3+kk

Architektonická spolupráce: Tereza Pecárová

Dodavatelé a výrobci:

Sanita a obklady: Soukup experience; dřevěná masivní parketová podlaha: Podlahy Lusk; jídelní židle: Ton; kliky kolekce Minimal a neviditelné zárubně: M & T; nábytek na míru: Stylishrooms; svítidla: Severské světlo

Srdcem atypického domu je sytě červené schodiště

Bydlení

Související články

Dřevostavba souzní s vinařskou krajinou

Tříčlenná rodina se dvěma psy si pro svůj vysněný dům na jižní Moravě vybrala pozemek, který se nachází na okraji menšího města v turisticky atraktivním...

Rodinný dům ukrývá ve svém srdci atrium

Dům vznikl jako součást nové zástavby v oblasti Podluží na Slovácku. Architekti vytěžili možnosti menší parcely na maximum. Stvořili komfortní obydlí...

Výběr článků

Načítám