Hlavní obsah

Bydlím na staré poště, i když vlastním zámek, říká o Blatné Stephanos Germenis-Hildprandt

Rod Hildprandtů vlastní zámek Blatná už od roku 1798. Během komunistické éry jim byl majetek zkonfiskován a správu zámku převzala Národní kulturní komise, po roce 1991 se pak objekt vrátil do jejich rukou. Zámek teď spravuje potomek rodu, Stephanos Germenis-Hildprandt, a snaží se o kompletní rekonstrukci.

Foto: Miloslav Kokeš, Novinky

Zámek Blatná od 90. let opravuje potomek rodu Hildprandtů – Stephanos Germenis-Hildprandt.

Článek

Tatínek je Řek, vyrůstal jste tam. Jaká byla vaše cesta do Čech?

Ano, tatínek byl řecký architekt, Spyridon Germenis. Jméno Germenis mám po něm. A v krásném Řecku jsem byl až do svých 15 let. Protože jsme doma mluvili zejména anglicky a otec v Anglii studoval, rozhodl jsem se následně žít a studovat na univerzitě v Londýně, kde jsem začal i  pracovat.

Zásadní zlom přišel po smrti otce. Opustil jsem Londýn a vrátil se zpět do Čech. Péči o zámek Blatná považuji nejen za rodinné dědictví, ale také za své poslání a hobby. Zámek je nyní mým domovem a věnuji se mu na plný úvazek.

Bydlíte přímo na zámku?

Nebydlím přímo v paláci, ale v tzv. staré poště, která je součástí zámeckého areálu. Když jsme se sem v 90. letech vrátili, bydleli jsme provizorně v několika zámeckých pokojích, než si rodiče zrekonstruovali empírový domek v anglickém parku. Přímo v zámku ale už znovu bydlet nikdy nechci. Je velký, studený a v hlavní sezoně je v něm stále rušno. Navíc by byla škoda obětovat část zámku pro soukromé bydlení, když ji můžeme využívat třeba pro kulturní a společenské účely.

Do českého zámku čtyřikrát uhodil blesk. Ukrývá i smutnou love story

Tipy na výlety

Zámek Blatná rekonstruujete mnoho let. Jde to hladce?

Ve spolupráci s památkáři probíhá rekonstrukce zámku od 90. let. Musím říct, že s památkáři máme vztahy velmi dobré. Jsme sice limitováni a nemůžeme se pouštět do žádných velkých změn, vždy ale najdeme rozumnou společnou cestu.

Neumím si ani představit ty obrovské částky. Z čeho opravy financujete?

Rekonstrukce jsou financovány z dotací od ministerstva kultury a Jihočeského kraje, z  příjmů zámku i z vlastních prostředků rodu Hildprandtů, které tvoří příjmy z hospodaření v oblasti lesnictví a rybníkářství a ze správy nemovitostí. Celkem už se do oprav investovalo okolo 100 milionů korun.

Jako první došlo k opravě fasády celé jižní strany zámku. Následně proběhla oprava střechy a objekt byl napojen na veřejnou kanalizaci. Dále je v plánu pořízení tepelného čerpadla pro úsporu energií. Vytápět zámecké prostory je totiž velmi nákladné. V zimě se tu teplota často pohybuje jen okolo 5 °C a ani v létě nepřekročí 20 °C.

Probíhají úpravy i uvnitř zámku?

Současně s vnějšími úpravami se podle potřeb samozřejmě rekonstruují i interiéry. V současnosti je veřejnosti přístupná zhruba polovina vnitřních prostorů. Asi 20 % slouží jako zázemí pro zaměstnance a zbylá část čeká na opravy.

Vybavit interiéry původním mobiliářem asi nelze…

Z historického vybavení zámku se po restituci podařilo zachovat asi 30 % původního nábytku. Ostatní vybavení se muselo dokoupit. Zřejmě nejstarší dochovanou položkou je unikátní Müllerova mapa Čech z roku 1720, kterou návštěvníci zámku mohou vidět v prvním nadzemním podlaží Rozdražovského paláce.

Zařizovat historické prostory současnou nabídkou je pravděpodobně těžké. Lze nají vhodné retro kousky?

I na rekonstrukci vnitřních prostorů dohlížejí památkáři. Když bylo například potřeba vyměnit v místnostech, které jsou součástí prohlídkových okruhů, zásuvky a vypínače, musely být z porcelánu. Našli jsme kvalitní porcelánové vypínače a zásuvky od českého výrobce, a to nám udělalo radost. Skvěle ladí k historickému nábytku i interiéru.

V běžné domácnosti zanedbatelný prvek. Kolik jich máte na zámku?

V zámku je momentálně šedesát matně bílých zásuvek a vypínačů, které jsou nainstalovány na chodbách, v zámecké obrazárně, loveckém salónku, jídelně, kuřáckém salónku a ve výstavních prostorách. Nejde jen o retro vzhled. Zásuvky a vypínače musí být odolné vůči mechanickému poškození, ale také proti usazování prachu. A toho je v zámeckých komnatách hodně.

Údaje o rekonstrukci:

Pozemek (včetně parku): 27 ha

Podlahová plocha: 6000 m2

Okna: dřevěná, repase Zdeněk Zrostlík

Podlahy: mramor, dlažba, parkety, koberce

Osvětlení: elektrické

Vytápění: elektrická akumulační kamna, přímotopy

Konstrukce: smíšená

Rekonstrukce vnější: Alexander Gjurič, Bohumil Braun

Úpravy interiérů: Eva Willenbrinková

Střecha: šindel, pálená taška Tondach

Renovace střechy: Vertigo Písek, Bohumil Braun Blatná

Kamna: Kamnářství Blatná

Porcelánové vypínače, zásuvky: Katy Paty

Kolem domu mívají lidé zahradu. Ta „vaše“ je jaká?

U blatenského zámku je nádherný anglický park obklopený malebnými vodními plochami. A jsme na něj moc pyšní. Volně se zde pohybují daňci a pávi a můžete v něm potkat i alpaky.

Park je součástí chráněného území Natura 2000, vyžaduje proto speciální údržbu, kterou je opět nutno konzultovat s památkáři a ochránci přírody.

Jaké místo tady máte nejraději? Kam chodíte třeba relaxovat…

Když v Rejtově paláci vystoupáte po točitých kamenných schodech, ocitnete se na prostorné lodžii s výhledem na anglický park i zámecké nádvoří. Tady se mi to moc líbí. Je tady nejkrásnější výhled za každého počasí, který mi dá zapomenout na všechny starosti. Baví mě sledovat, kam vedou kroky návštěvníků a jak se po areálu pohybují. Pohled shora mi navíc symbolicky umožňuje dívat se na věci z lepší perspektivy.

O majiteli zámku:

Stephanos Germenis-Hildprandt se narodil roku 1981 v Athénách, kde také vyrůstal. Poté se přestěhoval do Anglie, kde studoval na univerzitě v Surrey a následně na londýnských univerzitách King’s College a Cass Business School. V Londýně pak pracoval v oblasti bankovního sektoru, ve kterém setrval i po přestěhování do Prahy. Od roku 2015 žije v Blatné, kde spravuje rodinné dědictví včetně vodního zámku Blatná. Správě zámku se momentálně věnuje na plný úvazek. Mezi jeho záliby patří historická auta a sport. Dříve hrál závodně basketbal, kterému se nyní věnuje už jen rekreačně. Dále má rád běh, jízdu na koni, lyžování nebo jízdu na snowboardu.

Jako malý zámek vypadá dům, který si pořídil bývalý pilot Formule 1 Jenson Button

Jak bydlí VIP
Související témata:
Zámek Blatná
Stephanos Germenis-Hildprandt

Související články

Výběr článků

Načítám