Hlavní obsah

Bydlet se dá i ve vinném sklípku

Právo, kač

Cílem rekonstrukce a dostavby vinného sklepa v jihomoravském Strachotíně byla jeho proměna na víkendový dům, který je dostatečně komfortní i pro rodinu s dětmi.

Foto: Jiří Pařízek

Přestavbou vinného sklepa na jižní Moravě vznikl rodinný dům respektující prvky místní architektury

Článek

Projektu se chopil architekt František Brychta z Nového Města na Moravě, který v celkové proporci stavby a určujících prvků jejího exteriéru vycházel z typologie místních viničních domů.

S ohledem k tradici

Z malého vinného sklepa pocházejícího z konce 70. let 20. století tak vytvořil rodinný dům splňující veškeré nároky na moderní bydlení a rekreaci, přičemž důsledně zachoval lokální prvky a tradiční konstrukce: vstup z velkoformátových skleněných dveří kryjí dřevěné okenice, stěny jsou zděné, cihelné, krov dřevěný a střecha z pálených tašek.

Také barevnost i materiálové řešení respektují lokální tradici a původní výstavbu v bezprostředním okolí. O citlivou rekonstrukci objektu s cílem zachovat původní sklepení se postaral stavbyvedoucí Zbyněk Častulík.

Dům nabízeli za jedno euro, dnes je z něj letní bydlení snů

Bydlení

Multifunkční vychytávky

Dispoziční uspořádání na ploše 100 m2 vychází z omezených možností otevřít objekt vůči okolní zástavbě kvůli malé ploše pozemku a jednoznačně určeného směru výhledů přes Strachotínský rybník a Novomlýnskou nádrž směrem na Pálavu.

Prostor uvnitř je vzhledem ke kompaktním rozměrům uspořádán co nejefektivněji, většina nábytku je vestavná. Nejlépe fungují multifunkční celky, např. psací stůl s výstupem do zahrady.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení ve vinném sklípku?
Ano, to je můj sen!
17,7 %
Docela ano
28 %
Natrvalo možná ne, ale jako letní bydlení by to bylo prima
43,7 %
Nevím, neumím si to představit
3,8 %
Ne, to mi nic neříká
6,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 453 čtenářů.

Dřevem obložený dům hledí do ulice se zavřenýma očima

Bydlení
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám