Hlavní obsah

Bydlení inspirované dramatem Bridgertonovi připomíná okázalost života londýnské smetánky

Oblíbené americké romantické a historické drama s názvem Bridgertonovi si po celém světě získalo spoustu fanoušků a někteří se stylem seriálu nechávají inspirovat i ve svých domovech. Pokud patříte mezi fanoušky a je vám blízký historizující styl inspirovaný 19. stoletím, pak mohou být vybrané kousky tím pravým ořechovým právě pro vás.

Foto: OKA, Avalon Home, Divine Savages, Brighton & Hove Museums, Besselink & Jones, La Maison London, Mindthegap

Tento styl si žádá uměřenou barevnost, volnou inspiraci historizujícím stylem a pestrost dekorací.

Článek

Interiéry inspirované dílem Chrise van Dusena by měly působit především vznešeným a noblesním dojmem. Pokud se nerozhodnete přímo pro dobový nábytek, jehož pořízení by bylo bezpochyby velmi nákladné, pak si dejte pozor na to, aby napodobeniny nepůsobily příliš kýčovitě.

Volte proto spíš jednodušší kousky, bez výrazných dekorací ve zlaté barvě. Tento styl je sice okázalý, ale je třeba dbát na to, aby spolu jednotlivé prvky ladily a nebylo na nich na první pohled znát, že nejde o autentický nábytek.

Foto: Westminster Abbey Shop, Sweetpea & Willow, Ella James, Casa by JJ

Stolování a servírování by mělo být honosnější. Neměly by chybět šálky z lehkého a tenkého porcelánu ani sklenky se zlatým okrajem a látkové ubrousky.

Nábytkové kusy by měly působit sofistikovaně a noblesně. Prim proto budou hrát dražší a vzácnější materiály, jako je samet, satén, různé druhy mramoru, vzácná dřeva apod. Prostor má být nadčasově elegantní.

Foto: French Bedroom

Ložnice by měla působit romantičtějším dojmem. Prim budou hrát volánky.

Cílem je vytvořit prostor, který bude reprezentativní a budete v něm mít pocit, že jste se právě ocitli na společenské akci londýnské horní vrstvy. Při zařizování koupelny a toalety v anglickém stylu rozhodně nezapomeňte na neodmyslitelné bílé kachličky a vintage či retro baterie v lehce viktoriánském duchu.

Foto: Deus ex Gardenia, Sweetpea & Willow

V obývacím pokoji najde uplatnění klasický ušák s florálním motivem i výraznější květinová dekorace v lehce historizujícím stylu.

Interiéry v 19. století dnes považujeme za konzervativní a mající spíše klasického ducha. Vévodí jim uměřená barevnost. Prim bude hrát čistě bílá barva, barva slonovinové kosti i královská modř. Chybět rozhodně nemůže vyřezávaný nábytek z masivu a kvalitní tmavá dřeva. Cílem je vytvořit prostor, který vypadá uspořádaně, dokonale a uměřeně. Důraz je kladen na vhodné proporce, interiérové kousky by k sobě měly velikostně ladit.

Foto: Wohnflair, Sweetpea & Willow

Dokonalost je v detailu. Nezapomeňte proto na dekorativní svícny a servírovací tácy.

Vhod rozhodně přijde kvalitní porcelán a dekorativní čajový servis, který není od věci vystavit do prosklené vitríny a nechat ho vyniknout i jako stylovou dekoraci.

Sedací nábytek by měl být maximálně pohodlný s výrazným polstrováním a měl by hostům i obyvatelům poskytovat opravdové pohodlí. Stěny mohou zdobit výraznější tapety s historickými výjevy, plastickými přírodními vzory nebo nadčasovými pruhy. Bydlení by mělo evokovat půvaby starých časů a působit trochu nostalgicky. Chybět by neměly vysoké knihovny ani pohodlná křesla na čtení a studium literatury.

Koupelna v anglickém stylu je zárukou nadčasovosti a strohé elegance

Tipy a trendy

Související články

Výběr článků

Načítám