Hlavní obsah

Bitva o Býčí hlavu. Úřad nařídil odstranit oblíbenou malbu z historického hostince

Obří hlava býka a nápis Bull’s Head (Býčí hlava) zdobí zeď stejnojmenné hospody v anglické vesničce Wooton Wawen. Pro mnoho obyvatel i turistů je to příjemná atrakce, u níž se rádi fotí. Přesto kdosi ze sousedství zalarmoval místní úřad. Ten nyní požaduje malbu z historické budovy odstranit a v případě odmítnutí hrozí sankcemi.

Pronajímateli hospody bylo nařízeno odstranit obří nástěnnou malbu býka z hostince, který je na seznamu II. třídyVideo: AP

Článek

O tom, že vlastnictví historické budovy, případně provozování hospody v ní, může být pěkně ošemetná věc, se přesvědčil Angličan Martin Peel (52) z hrabství Warwickshire. Restaurační zařízení provozuje v domě s hrázděnými fasádami ze 16. století, jenž je zapsaný na seznamu památek II. stupně - do něj jsou zapsány budovy zvláštního významu, které si zaslouží maximální úsilí o jejich zachování.

Jednu z fasád nechal Peel v dubnu zkrášlit velkoformátovou malbou. Nešlo o žádný abstraktní motiv, a už teprve ne o graffiti, nýbrž 2,5 metru širokou hlavu býka, nad níž je doplněn název zařízení - Býčí hlava. Provozovatel hospody oslovil ke zhotovení malby místního umělce, který při své práci používá historické, místy už skoro zapomenuté techniky. Jeho dílo a styl tak odpovídají duchu doby, v níž byl dům postaven.

Malba jako atrakce

Pořízení malby nebylo nijak levné, Martin Peel za ni zaplatil 1200 liber, tedy něco přes 35 tisíc korun. Podle něj má dílo velký úspěch u návštěvníků hospody, kteří se před ním fotí.

Vše se zdálo skvělé, až donedávna. Před několika dny mu totiž úřad ze Stratfordu napsal, že porušil pravidla pro zacházení s památkově chráněnou nemovitostí a nařizuje mu malbu odstranit. Provozovatel hospody je tím zaskočený.

Michigan Central: Symbol úpadku Detroitu znovu ožívá

Bydlení

„Mělo to být poutavé a trochu zábavné, ale zároveň respektovat dědictví budovy, která je působivá. Je historická, ale mnoho lidí si myslí, že je to jen velký dům, což může být matoucí. Cítíme, že malba je v souladu s dobou vzniku. Historické dědictví bereme velmi vážně,“ brání se provozovatel hospody v reportáži deníku Express a hned uvádí příklady zásahů, které provedli v domě v minulosti.

Rekonstrukce na vlastní náklady

Do místnosti, jejíž styl a zařízení nikdo neřešil, pořídili nový bar, dobový krb a komín. To vše po schválení příslušným úřadem. „Vše jsme provedli na naše vlastní náklady,“ dodává. Stejně tak malbu na fasádě, jejíž zhotovení je vůbec nenapadlo konzultovat s úřadem. A už teprve si neuměli představit, že by něco takového mohlo být přečinem. „Úřad ale tvrdí, že je to nepřijatelné,“ nechápe Peel.

„Historickou hodnotu budovy to nesnižuje. Předtím jsme měli vepředu velký vinylový banner, který vypadal hrozně, do hospody se nehodil,“ zmiňuje bývalý letecký mechanik a nyní provozovatel hospody s tím, že banner nikomu kupodivu nevadil.

Proč trestat někoho, jako je Martin, za to, že udělal něco pozitivního? Nástěnná malba s býkem vypadá úžasně a přidala toto místo na mapu.
místní obyvatel

Muž se domnívá, že úřad na malbu upozornil patrně někdo z místních, komu se obraz nelíbil. Je pevně rozhodnutý proti nařízení úřadu bojovat. Přitom hodlá dodržet veškeré náležitosti a s úřadem jednat podle pravidel.

„Jsme odhodláni malbu býka zachovat. Zničili bychom tři dny práce umělce využívajícího dovednosti, které vymírají. Vše, co děláme, děláme s ohledem na historické dědictví. Vidíme se jako dočasní správci tohoto nádherného hostince. Každé umělecké dílo je jedinečné,“ je přesvědčený provozovatel Peel.

Autorem malby je místní umělec Phil Taylor, který se už 40 let věnuje písmomalířství. Kvalitu jeho malby oceňuje spousta místních. Ti se postavili za majitele hospody.

Foto: AP

Pronajímateli hospody bylo nařízeno odstranit obří nástěnnou malbu býka z hostince, který je na seznamu II. třídy.

„Je to skutečně škoda, že někdo, kdo zde žije, si bezdůvodně stěžoval úřadu. Ten člověk pravděpodobně nikdy k Býkovi ani nevkročil. Kdyby ano, viděl by, jakou úžasnou práci Martin a jeho žena odvádějí,“ rozhořčuje se jeden z místních a další ze sousedů dodává: „To je typická šikana úředníky, kteří tu jen ukazují svou zatracenou moc. Proč trestat někoho, jako je Martin, za to, že udělal něco pozitivního? Nástěnná malba s býkem vypadá úžasně a přidala toto místo na mapu.“

I díky pozitivní odezvě sousedů a přátel se hospodský Martin Peel obrátil na právníky, aby prověřili možnosti jeho odvolání proti nařízení úřadu malbu býka odstranit. Úřad ve Stratfordu se podle Expressu odmítl blíže vyjádřit. „Bohužel nekomentujeme případy vymáhání v přímém přenosu,“ sdělil k celé záležitosti jeho mluvčí.

Nádherné keramické obklady jsou šperkem dvojice zachráněných historických památek

Bydlení

Související články

Výběr článků

Načítám