Hlavní obsah

Bagry už se do ní zakously. Z areálu slavné textilky Benar bude moderní městské centrum

Areál se slavnou textilní minulostí v centru Hrádku nad Nisou na Liberecku čeká velká proměna. Tovární budovy do konce léta zmizí a pak by tu měla začít nová výstavba. Cílem je vytvořit moderní městské centrum s parkem, městským archivem a depozitářem, sportovišti i poliklinikou.

Z areálu slavné textilky v Hrádku nad Nisou vznikne moderní centrum městaVideo: Městský úřad Hrádek nad Nisou

Článek

Další kdysi slavná textilní továrna zmizí brzy z veřejného prostoru v Česku. V Hrádku nad Nisou na Liberecku, pár stovek metrů od hranic s Německem i Polskem, začala demolice kdysi slavné bavlnářské přádelny. Za první republiky mívala své vlastní plantáže v Tanzanii, po roce 1945 vyráběla pod značkou Benar a poslední nitě se tu vyrobily ještě v roce 1998.

Od té doby byl tovární komplex využíván jen částečně a chátral. Někdejší tovární haly už v těchto dnech obklopuje výšková technika a bagry. Demolice za 29 milionů korun začala, hotovo má být do konce srpna.

Foto: Michael Polák, Novinky

Tovární komplex v Hrádku nad Nisou, který se proslavil pod značkou Benar, půjde do konce léta k zemi. Na místě vyroste park, archiv i poliklinika.

„Tovární komplex jsme před několika lety koupili. Je to takový náš bolák uprostřed města, který jsme chtěli řešit. Druhá věc je, že jako městu nám chybí depozity, archivy a skladovací prostory, máme potíže se skladováním dokumentů i artefaktů nalezených při rekonstrukci náměstí, a proto vznikl nápad, že součástí nové výstavby bude městský archiv a depozitář, ale i dům sportu nebo poliklinika,“ popsal místostarosta Hrádku nad Nisou Pavel Farský (bezp., zvolený na kandidátce Hrádek potřebuje změny!).

Fasádu nové knihovny ozdobily cihly z pekárny

Tipy a trendy

Důležité podle něj je také to, že nová výstavba by měla utvářet zajímavou část centra města. „Prostor mezi náměstím a Schubertovou vilou je dnes mrtvá část uvnitř města a rekonstrukcí vznikne mimo jiné krásný park i přirozená spojnice mezi horní a spodní částí města,“ doplnil místostarosta.

Zůstane jen komín

Do továrního areálu už najela těžká technika. Stavbaři začali demolicí části kolem továrního komínu a k zemi už šla také jedna z továrních hal. Až demolice skončí, což má být do konce srpna, na místě zůstane jen zmíněný komín a správní budova. Tu bude třeba od sousedního objektu odříznout. „Obě budovy jsou totiž konstrukčně propojené, a abychom je oddělili, budeme je muset odřezávat svislými řezy diamantovým kotoučem,“ řekl Ivan Dušek, stavbyvedoucí demoliční firmy.

Foto: Michael Polák, Novinky

Po demolici továrního areálu zůstane jen komín (na snímku) a správní budova

Po demoličních pracích by měla začít nová výstavba. „Počítáme s tím, že stavět by se mohlo začít na podzim. Jako první by se měl stavět dům sportu. Pak se počítá s depozitářem a městským archivem a poliklinikou,“ vyjmenovává Pavel Nývlt z odboru investic a správy majetku na hrádecké radnici. Díky tomu, že jde o brownfield, bylo podle Nývlta město úspěšné i v získávání evropských dotací. Ty by mělo čerpat z Operačního programu Životní prostředí, z takzvaného IROPu, i z programu Nástroje pro oživení a odolnost brownfieldů.

Foto: Městský úřad Hrádek nad Nisou

Vizualizace nové výstavby na místě továrního komplexu

Kromě nových staveb vznikne v místech továrního komplexu i park. Na jeho nejvyšším místě se plánuje výstavba vyhlídkové věže a pod svahem altán. Mezi nimi by měl vyrůst amfiteátr. „Na stavbu věže a altánu by se měly využít artefakty zachráněné z demolice Benaru,“ připomněla mluvčí hrádecké radnice Eva Malá. Součástí prostoru má být také velká vodní nádrž, která bude zadržovat srážkovou vodu odtékající ze střech budov a komunikací.

Foto: Městský úřad Hrádek nad Nisou

Budoucí podoba prostoru po areálu někdejší bavlnářské přádelny

Plantáže v Tanzanii

První textilní manufaktura fungovala v těchto místech v dnešním Hrádku nad Nisou už před třemi sty lety. Výroba se tu postupně vyvíjela. V první čtvrtině 20. století už tu byla fabrika s několika stovkami zaměstnanců i firemní bavlníkovou plantáží v Tanzanii (tehdy německé kolonii Deutsch-Ostafrika).

Po druhé světové válce přešla továrna pod národní správu a byla začleněna do národního podniku Benar se sídlem v Benešově nad Ploučnicí. Výroba tu pokračovala i po roce 1989. Od roku 1994 pod značkou Bekon. Ta už ale neměla dlouhého trvání. Poslední nitě tu vyrobili v roce 1998.

Z bývalé textilky vznikne ve Frýdku-Místku nová čtvrť

Bydlení

Z bývalé továrny je loftové bydlení. S autovýtahem a bazénem v protiatomovém krytu

Tipy a trendy

Výběr článků

Načítám