Hlavní obsah

Architektura, která mizí v lese. Dům ve svahu splývá s okolní přírodou

Cílem projektu Zasazený dům bylo dokonale zapadnout do okolního horského terénu a vytvořit plynulé přechody mezi interiérem a exteriérem. Rezidenční stavba z dílny Paulíny Hovorka Architekti nezapře inspiraci přírodními materiály. Díky prosklené stěně se navíc v domě doslova odráží okolní borovicový les. Vznikl tak unikátní prostor pro moderní bydlení uprostřed přírody Velké Fatry.

Foto: Matej Hakár

Dům je na Suchém Vrchu na Slovensku

Článek

Rodinný dům se nachází na Suchém Vrchu nad Banskou Bystricí a je citlivě zasazený do kopcovité krajiny. Prostřednictvím skleněné stěny a dřevěné terasy orientované na jihovýchodní stranu se otevírá svému okolí, především hustému lesu, ale také městu a pohořím v dálce. Svým obyvatelům tak poskytuje krásné výhledy až na Nízké Tatry a Velkou Fatru.

S přírodou je rezidenční stavba v úzkém kontaktu. Komunikuje s ní i prostřednictvím prosklených fasád a zve ji na návštěvu do centrální obytné haly i dál.

Umístění v kopci přímo pod novou výstavbou přináší i negativa, ale díky práci architektů mají obyvatelé domu vytoužený klid i dostatek soukromí, jsou opticky propojeni se stále zeleným lesem a mohou si celé dny užívat pohled do přírody. Z horní části v úrovni svahu totiž k domu pouze přijedou, zaparkují a dál už jejich pohledy směřují na opačnou stranu od zástavby.

Hranice mezi terasou a halou se stírají

Hosté tu mohou parkovat přímo na střeše domu, odkud pak projdou rovnou na zahradní dřevěnou terasu. Majitelé je tu mohou rovnou přivítat u příjemného posezení, kde nechybí ani venkovní kuchyně s jídelním koutem. Ta poskytuje dokonalý komfort a je útočištěm zejména v čím dál teplejších letních měsících. Od interiéru ji nedělí žádná lineární hranice, pouze jakýsi pravoúhlý meandr. Díky tomu je terasa citlivě propojená se samotným středem domu, který je otevřený a maximálně prosvětlený. Částečně transparentní tkanina na světlíku zároveň zajistí ochranu proti slunečním paprskům.

Přímé propojení a chytré využití prostoru

Zasazený dům je jednopodlažní. Celé stavbě dominuje horizontální uspořádání a veškerý život se soustředí do centrální haly. Architekti se rozhodli pro minimum chodeb a naopak přímé propojení jednotlivých místností, respektive částí interiéru. Přímo z haly je tedy možné vejít do ložnice spojené s pracovnou, šatnou i koupelnou a toaletou. Na druhé straně jsou podobně napojené pokoje pro děti a hosty. Ani tady nechybí vlastní hygienické zázemí.

Všechno je zařízené moderně, účelně a téměř bezúdržbově. Důležitou roli hraje odolnost stavby i její minimalistický design – přesně podle požadavků majitelů. Převládá jednoduchost bez zbytečných detailů nebo vrstvených povrchů. Zároveň se nezapomnělo ani na dostatek úložných a technických prostor, pro které je jako dělaná část domu, jež je zapuštěna do svahu. Právě zde se nachází i vinný sklípek.

Architekt ve svém bytě vsadil na propojování místo rozdělování

Bydlení
Související témata:
Velká Fatra
Paulíny Hovorka Architekti

Související články

Výběr článků

Načítám