Hlavní obsah

Architekti vytvořili pohodlné bydlení na 55 metrech s jedinou obytnou místností

Majitel malého bytu s 55 čtverečními metry v São Paulu se obrátil na architekty s žádostí o jeho zařízení tak, aby se v něm dalo bydlet co možná nejpohodlněji. Zajímavostí bylo, že byt měl jen jedinou hlavní místnost a pak už jen hygienické zázemí a balkon.

Foto: Felco

Okrová barva opticky prohřívá interiér bytu.

Článek

Majitel bytu ve čtvrti Itaim Bibi se s architekty z tamního ateliéru Pro.a Arquitetos shodl hned na tom, že rozdělovat plně integrovanou dispozici nechtějí. A tak bylo zřejmé, že jednotlivé funkční zóny budou odděleny především vizuálně, prostřednictvím nábytku.

Nejblíže vstupu do bytu je kuchyň. Tato zóna je laděná do šedoolivové barvy, jsou v ní vstupní dveře, strop, zástěna dřezu a kuchyňské skříňky vyrobené na míru.

Ložnici definuje manželská postel obrácená směrem ke stěně, na níž je zavěšena televize. Za čelem lůžka architekti umístili domácí kancelářský stůl, který je orientovaný tak, že od něj lze eventuálně rovněž sledovat televizi.

Nevšední ozdobou domova sportovců je lezecká stěna v obývacím pokoji

Bydlení

Při druhé, protilehlé stěně, v prostoru za kancelářským stolem, je pak posezení obývacího pokoje. I odtud lze dobře, a navíc pohodlně, sledovat televizi. Zároveň přes stůl a čelo postele není tak úplně dobře vidět přímo do lůžka, což prostoru ložnice zajišťuje určitou míru soukromí.

Velmi důležitou roli hraje v tomto bytě balkon, jejž architekti pod vedením Danielly Martiniové zařídili jako venkovní obytný prostor a na nějž umístili – trochu netradičně – pračku.

Prvkem, jenž po vstupu do bytu zaujme hosta patrně jako první, je litá podlaha ve stylu teraca, kde jako hlavní materiál posloužily úlomky žuly. Právě podlaha ve světlé barvě propojuje celý byt. Jistým protipólem k ní je pak strop z přiznaného betonu, jen mírně opracovaný řemeslníkem.

Aby interiér nepůsobil příliš chladným dojmem, proteplili jej architekti vhodně volenými barvami nábytku a jeho čalounění, to je v terakotových a okrových tónech.

„Byt jsme navrhli s ohledem na potřeby a osobnost obyvatele. Výběr materiálů, geometrické tvary nábytku a absence úchytek na skříních pak dávají interiéru elegantní a moderní styl,“ říkají o projektu architekti.

Tyrkysový box a nekonečná skříňka v hlavní roli. Architekti proměnili starý byt v moderní domov

Bydlení

Související články

Výběr článků

Načítám