Hlavní obsah

Architekti nabízejí lidem zasaženým povodní pomoc zdarma či s velkou slevou. Nebojte se o ni požádat, nabádají

Na zoufalou situaci lidí zasažených povodní reagují další profesionálové. Tentokrát to jsou architekti. Na webu České komory architektů (ČKA) zveřejnili seznam studií a ateliérů, které se rozhodly nabídnout své služby lidem postiženým povodní zdarma nebo za výrazně snížené ceny. Zároveň je nabádají, aby se neostýchali a nebáli se na ně obrátit.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Povodně na Moravě v roce 2024

Článek

„V souvislosti s živelní katastrofou, která v polovině září způsobila rozsáhlé škody a zasáhla mnoho domácností, infrastrukturu i veřejné budovy po celé zemi, se ČKA rozhodla aktivovat iniciativu Architekti pro bono, jež vznikla po ničivém tornádu na jižní Moravě před třemi lety. Hlavním smyslem této iniciativy je poskytnout zdarma nebo za výrazně zvýhodněných podmínek odborné architektonické poradenství a služby fyzickým osobám, komunitám, případně neziskovým organizacím zasaženým přírodní katastrofou,“ informuje ČKA.

Architekti jsou připraveni pomoci lidem v povodněmi zničených oblastech svými odbornými znalostmi a dovednostmi. Může to být například odborná konzultace při obnově a rekonstrukci domu či optimalizace nových stavebních řešení s ohledem na zlepšení odolnosti vůči budoucím přírodním pohromám, zpracování architektonické studie, koordinaci osob a institucí zúčastněných na konkrétním projektu atd.

„Je konec září 2024. Povodňová vlna je pryč. Statici v plném proudu rozhodují, co se dá zachránit a co půjde k zemi. Technika se dává do pohybu a uprostřed toho všeho jsou lidé, jimž vstoupila velká voda do života, některým opakovaně. Krom toho, že se snaží vyrovnat s poškozením či ztrátou domu–domova, je čeká příprava jeho obnovy. A u toho by měl být ideálně architekt. Vyvstává však problém – poškození třeba žádného architekta neznají. A architekti zase osobně neznají poškozené,“ přibližuje hlavní smysl současné aktivity ČKA a iniciativy Architekti pro bono architekt Lukáš Janáč.

Vyhledejte si „svého“ architekta na webu

Lidé, kteří byli povodněmi postiženi a kteří mají zájem o konzultaci, mohou navštívit webovou stránku Architekti pro bono, kde je zveřejněn seznam architektů nabízejících svou pomoc. Naleznete zde jméno architekta, kontaktní e-mail, rozsah nabízené pomoci, kraj, ve kterém své služby nabízí i informaci, zda je ochoten přijet na místo.

Jak informují zástupci ČKA, její členové plánují v následujících týdnech a měsících připravit obecná doporučení po povodni, která budou cílená zejména na podporu obcí. Tato doporučení se zaměří např. na územní plánování, preventivní opatření, zlepšení infrastruktury, péči o krajinu atd.

Návrhy a doporučení efektivnějších systémů ochrany a obnovy postižených oblastí budou klást důraz i na udržitelnost a na adaptaci na změnu klimatu.

Závěrem pak architekti apelují na všechny, aby se nebáli využít tuto příležitost a konzultovali své problémy s odborníky, kteří jsou připraveni přispět k rychlé a kvalitní obnově povodní zničených domů.

Co vše zkontrolovat na domě po povodni

Bydlení

Související články

Výběr článků

Načítám