Hlavní obsah

Architekt navrhl plovoucí dům jako bydlení pro chudé. Dokáže využít i šedou a černou vodu

Plovoucí dům nemusí být nutně výmyslem pro bohaté. Kolumbijský architekt Ernesto Guaqueta právě takovýto typ stavby navrhl jako objekt využitelný coby obydlí pro potřebné anebo jako veřejné budovy, například školy. Plovoucí dům navrhl jako plně soběstačný a zajímavostí je jeho schopnost využívat i šedou a černou vodu. Jako palivo.

Plovoucí domy navrhl architekt Ernesto Guaqueta jako alternativu dostupného bydlení v chudých kolumbijských regionechVideo: Reuters

Článek

„Dům je zcela soběstačný, protože přeměňuje černou a šedou vodu (odpad ze sprch a umyvadel) na plyn, který slouží jako palivo pro domácnost,“ vysvětluje sedmdesátiletý architekt a hrdě při tom pozoruje své dílo.

Je jím dům plovoucí na pontonu a připoutaný k molu. Materiálem, který zajišťuje nepotopitelnost pontonu, je polystyren. Jak uvádí kolumbijský web Portafolio, architektova iniciativa je motivována snahou poskytnout slušné bydlení mladým lidem, kteří žijí v nedůstojných podmínkách ve městech, a zároveň vytvořit pro tuto populaci lákadlo k pobytu na venkově, aniž by musela emigrovat do jiné země.

„Mladí lidé jsou ochotni bydlet v kuchyních s postelemi nebo v pokojích se sprchou,“ říká architekt, kterého mrzí, že ve velkých městech, včetně metropole, nemají možnost bydlet ve „slušných“ domech s oddělenými prostory. Proto se rozhodl navrhnout cenově dostupné domy „snadné na stavbu a přepravu“.

Plovoucí dům má tvar stanu

Tipy a trendy

Prototyp, který se nachází na jezeře na architektově rodinné farmě v Sesquilé, v departementu Cundinamarca, hodinu a půl od Bogoty, má obývací pokoj s jídelnou, kuchyň, velkou ložnici a koupelnu. Je zcela stabilní, a tak člověk při pohybu v něm vůbec nevnímá, že by stavba plula na vodě. Zdrojem elektrické energie jsou solární panely umístěné na mostě, jenž spojuje dům s dokem, ke kterému je ukotven.

Chtěl by je využít i jako školy

Architekt hodlá svůj projekt představit v dalších částech země, jako je například departement Chocó v tichomořské oblasti, který je protkaný četnými řekami a jejž trápí vysoká míra chudoby. Kromě využití k bydlení pro chudé obyvatelstvo předpokládá, že by v takovýchto domech mohly být umístěny rovněž školy.

Foto: Reuters

Dům má jednoduchou konstrukci, jež je umístěna na pontonu plovoucím na hladině vody. Zatím je vyroben pouze jeden prototyp.

Foto: Reuters

Za kvetoucím keřem lze zahlédnout fotovoltaické panely. Ty jsou zdrojem elektrické energie domu.

„Plavou na vodě, a proto nevyžadují pozemek, což usnadňuje jejich stavbu,“ říká Guaqueta. Předpokladem podle něj je, že zemědělci a obyvatelé venkovských nebo nízkopříjmových departementů si mohou postavit domy podle plánů, které by dostali k dispozici, a z poskytnutých materiálů.

Architekt doufá, že by mohl být jeho projekt financován státem. Tak by jeho plovoucí domy měly šanci dostat se i do nejvzdálenějších míst v zemi. „Myšlenka je taková, že by s těmito domy bylo možné vytvářet komunity. A že by lidé na venkově získali slušné domovy, které by bylo možné dále využít k vytváření humanitárních projektů,“ uzavírá architekt, který se tímto projektem snaží využít své profesní zkušenosti ve prospěch služeb sociálně potřebných ve své zemi.

Tento dům na otáčení kolem své osy spotřebuje stejné množství elektřiny jako ventilátor

Tipy a trendy

Anketa

Myslíte si, že by podobné domy mohly pomoci chudým lidem také u nás?
Ano, určitě by se nějaký způsob našel, jak je využít.
77,3 %
Možná jako školy a další podobná zařízení…
1,9 %
Vůbec nemám ponětí.
3,4 %
To si vážně nemyslím.
17,4 %
Celkem hlasovalo 621 čtenářů.
Související témata:
Bydlení pro chudé

Související články

Výběr článků

Načítám