Hlavní obsah

Aby dostali do interiéru vily více světla, nechávají obyvatele hledět až pod střechu

Proměna okolí rodinné vily ve španělské Valencii byla jasná. Majitelé si přáli na pozemku vytvořit bazén. Pro něj tedy bylo třeba nalézt vhodné a dostatečně velké místo. Změnit se měl ale také interiér vlastního domu. Zdánlivě mu nic nechybělo, jen v něm nebyl dostatek světla. Nyní je vzdušnější a krášlí ho bílé schodiště.

Foto: Diego Opazo

Na zadní straně přibyl nově i zastřešený balkon

Článek

Rodinná vila u náměstí Ermita ve valencijském městě Godella je do pozemku poněkud zanořená. Možná hlouběji, než by bylo třeba. A tak prvotním úkolem architektů z lokálního ateliéru Mano de Santo – Equipo de Arquitectura bylo vyřešit, jak upravit pozemek tak, aby na něm bylo možné vyhloubit bazén.

Nakonec se ale nic nehloubilo. Architekti obklopili vilu vyvýšenými terasami a na zadní straně parcely na této vyvýšené úrovni vytvořili bazén. Vedle něj pak přibyla zatravněná plocha. Terasy nahradily původní řešení, kdy se do horního, hlavního podlaží od vstupní brány muselo nejprve sejít po schodišti a poté vystoupat po druhém, dlouhém. Nyní jsou tedy vstupní brána a hlavní vchod do domu téměř v jedné rovině. První požadavek majitelů se tak podařilo splnit.

Druhým přáním bylo prosvětlení interiéru domu. Jak již bylo zmíněno, jeho vnitřní uspořádání bylo kvůli zanoření do pozemku prohozené. Hlavní podlaží je horní, z nějž se pak sestupuje do spodního, z nějž vede vstup vzadu na pozemek.

Na hlavním podlaží jsou uloženy všechny hlavní funkce domu, tedy kuchyň, jídelní zóna, obývací část, které jsou nyní propojeny do jednoho celku. Samostatná je pouze pracovna a také ložnice majitelů, na niž navazuje šatna a za ní pak i koupelna s toaletou.

Architekti odstranili v interiéru, jehož celková plocha činí 320 m2, většinu prvků, které nebyly nezbytně nutné, za své vzal i kazetový strop. Výška podlaží se tak protáhla až do podkroví a obyvatelům domu se otevřel výhled na krov. Po této úpravě může interiérem volně proudit nejen denní světlo, ale také vzduch. I v tomto případě se tedy podařilo přání majitelů vyjít vstříc.

Jako pavilon plovoucí na vodě, i tak může vypadat hausbót

Tipy a trendy

Anketa

Líbí se vám, když je v domě interiér protažený až pod střechu?
Ano, moc.
44,1 %
Jen někde.
20,5 %
Nevím, mně je to celkem jedno.
0,5 %
Není to špatné, ale domů bych to nechtěl/a.
8,7 %
Ne, nelíbí.
26,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 195 čtenářů.

Související články

Výběr článků

Načítám