Hlavní obsah

4 tipy, jak mít tepelnou pohodu v podkroví

Proměnit zaprášenou půdu na atypický obytný prostor? Proč ne. Využijete čtvereční metry schované pod střechou, užijete si jedinečné výhledy a vykouzlíte interiér, jejž si dispozičně „ušijete na míru“. Zní to lákavě, ale vše má dvě strany mince. V podkroví se budete muset popasovat s rizikem přehřátého prostoru s temnými kouty.

Foto: Envato Elements

Bydlení v podkroví je bezpochyby romantické. Ale aby bylo také příjemné, k tomu už je třeba učinit náležitá opatření. Jinak v něm může být v létě pařák, v zimě chlad a po celý rok i temno.

Článek

Tepelný a světelný komfort. To je v podkroví naprostý základ, abyste byli spokojeni. Důležité je proto nešetřit na počtu střešních oken, dovolit si okna vikýřová a pustit se do zaizolování.

Prostor pod střechou totiž nejvíce trpí teplotními výkyvy. V zimě nás to možná tolik neomezuje, ale v létě nedostatečnou izolaci pocítíme.

1. Bez izolace ani ránu

Rozhodující vliv na teplotu v podkrovním prostoru má střecha. Izolační materiály tedy musí dokonale kopírovat tvar její konstrukce. A zvládnout všechny nedokonalosti, aby nevznikaly tepelné mosty. Zvolit správný materiál a kvalitní fundovanou firmu je krok k dobré realizaci.

Vlhkou fasádu zkrotí sanační omítka a hydroizolace

Bydlení

Mezi oblíbené izolační materiály, které se používají na střechy, patří PUR pěna. Aplikuje se postřikem, jenž skutečně dokáže vyplnit každý prostor, takže střecha je dokonale utěsněna. Výhodou pěny je rovněž skutečnost, že časem nemění svůj tvar a nesesedá se. Navíc dovede dýchat ve smyslu difuzní otevřenosti materiálu, takže v izolovaném prostoru nekondenzují páry a netvoří se plísně.

Foto: Envato Elements

Výhoda foukané izolace je, že dokáže dobře kopírovat tvar střechy a navíc se dostane do každé skuliny.

2. Teplotu ovlivní okna

Nestačí ovšem jen izolovat střechu, důležitou roli hraje samozřejmě i to, jak dokážou zabraňovat průchodu tepla okna. Jistotou jsou izolační skla, která nás v létě chrání před vedrem a v zimě před chladem. Příjemné jsou i okenní fólie, předokenní žaluzie a rolety.

Řešením však rozhodně není z obavy před přílišným přehříváním podkroví snižovat počet oken. Dostatek světla je Achillova pata podkroví a přítmí či temným koutům nelze říkat domov.

Pokud máte obavu, že vám do interiéru bude slunce příliš pražit skrze klasická střešní okna, investujte do stavby oken vikýřových, která od interiéru pod střechou vpustí nejvíce denního světla. Navíc díky své svislé orientaci pomáhají lépe využít podkrovní prostor. Nezapomeňte okna doplnit o vnější stínění, které si rozmyslete ještě před započetím stavebních nebo opravných prací. Pro bezproblémovou funkčnost odborníci doporučují sladit pořizování vikýřových oken a stínění v jednom časovém balíčku.

Foto: Envato Elements

Vikýřová okna zvětší prostor podkroví a přivedou do něj spoustu světla.

3. Větrejte chytře

Odborníci pro podkroví doporučují rekuperační větrací jednotku, která v letních měsících dokáže přivádět chladnější vzduch a v zimě naopak teplejší.

Rozvody vzduchu mají v podkroví svá specifika. Pro oddělení střešní konstrukce bývá v podkroví většinou sádrokartonový podhled. V závislosti na konkrétním stavebním řešení mohou být podhledové stropy šikmé, rovné, ale i různě kombinované.

Pokud to stavba dovoluje, vedou se potrubí tak, aby byly ventily instalovány do rovné části stropu.

Foto: Envato Elements

Vedení rozvodů v podkroví má svá specifika.

4. Vytápění půdní koupelny

Při plánování koupelny v půdních prostorech je dobré začít nejhůře přístupnými místy, kde je nejnižší strop. Tam lze mít úložné prostory, ale i speciální sanitu. Myslete zejména na místo pro otopná tělesa, nesmí být v zákrytu koutu (týká se radiátorů).

Myslete také na stavební zákon, který udává několik omezení, jež mohou nemile překvapit. V koupelně je zapotřebí napojit veškeré sanitární zařízení na rozvody, přičemž svislé odpadní potrubí neboli stoupačka musí být maximálně 1,5 m od toalety. To omezuje umístění nejen umyvadla, sprchového koutu, vany, ale i koupelnového radiátoru, který by měl být vždy v dosahu pro snímání osušek a ručníků.

Foto: Envato Elements

Vymyslet ideální uspořádání podkrovní koupelny může být někdy velká alchymie.

Střešní okna zvelebují pobyt v podkroví

Tipy a trendy

Související články

Výběr článků

Načítám