Hlavní obsah

Znáte holandský chvat? Jednoduchý trik může zachraňovat životy cyklistů

Nad vystupováním z automobilu nejspíš nikdo z nás příliš nepřemýšlí, pokud si ovšem před uchopením kliky vzpomenete na takzvaný holandský chvat, můžete dokonce zachránit lidský život.

Foto: Škoda Auto

Holandský chvat pomáhá výrazně snížit riziko srážky s cyklistou při vystupování z vozu.

Článek

Při řízení automobilu je nutné sledovat celou řadu věcí a soustředit se na bezpečnost. Když ale řidič opouští vůz, často již ztrácí ostražitost, bere za kliku a bez dlouhého zamýšlení otvírá dveře. To však může vést ke vzniku nebezpečné situace.

S větším množstvím cyklistů ve městech, jejichž cyklostezky často vedou podél zaparkovaných aut, totiž dochází ke stále většímu počtu nehod, kdy posádka vozu otevře dveře před přijíždějícím cyklistou. To může vést ke kolizi či pádu cyklisty a jeho zranění, nebo dokonce úmrtí. Pro tyto incidenty už se vžil i anglický výraz dooring.

Opilý cyklista se rozplácnul strážníkům na kapotě, nehodu v Kroměříži natočila kamera

Krimi

V Nizozemsku, které je známé velkou popularitou cyklistiky, se proto při vystupování z auta začala používat jednoduchá, ale velmi účinná bezpečnostní technika, které se přezdívá holandský chvat.

Foto: Škoda Auto

U moderních aut na cyklistu upozorní i senzory.

Namísto otvírání dveří bližší rukou (na místě řidiče levou, u spolujezdce pravou) se doporučuje otevřít dveře vzdálenější rukou. Tím dojde automaticky k vytočení těla, lepšímu pohledu do zrcátka a snazšímu ohlédnutí za vozidlo, kde si vystupující člen posádky může všimnout blížícího se cyklisty.

Moderní automobily se sice snaží předcházet podobným kolizím sofistikovanými asistenty, včetně systému hlídání mrtvého úhlu, používání holandského chvatu je ovšem jednoduchou technikou, která může zásadně přispět k vyšší bezpečnosti na silnicích.

Přeučit se mnoho let zaběhlý zvyk ovšem není nic snadného. Pro usnadnění změny proto nachystala automobilka Škoda, která na chvat nedávno upozornila, i speciální grafiku, kterou si lze vytisknout a následně v autě nalepit či pověsit ke klice dveří.

Provozní zisk Škody vzrostl, koncernu Volkswagen se ale nedařilo

Ekonomika

Základní verze omlazené Škody Octavia tlačí cenu pod 600 tisíc

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám