Hlavní obsah

Z nuly na 400 km/h a zpět. Koenigsegg zlomil svůj vlastní rekord

Koenigsegg Jesko zvládl zrychlit z nuly na 400 km/h a zpomalit zpět na nulu za rekordních 27,83 sekundy. Čas překonal rekord z roku 2023, který držel Koenigsegg Regera, a to o 0,98 sekundy.

Foto: Koenigsegg

Koenigsegg Jesko Absolut

Článek

Švédský výrobce superaut uvedl, že vůz Jesko Absolut překonal také rekord 0-250-0 mph, když dosáhl tohoto výkonu za pouhých 28,27 sekund, o 1,33 sekundy rychleji než rekord Regery.

Stanovil také rekord pro nejrychlejší sériové auto na 400 km/h a 250 mph za 18,82 sekundy a 19,2 sekundy. Všech čtyř rekordů bylo dosaženo s továrním testovacím jezdcem Markusem Lundhem na letišti ve švédském Örebro ve čtvrtek 27. června.

Jesko je jedním z nejextrémnějších superaut na planetě. Jeho pětilitrový osmiválec se dvěma turbodmychadly má výkon 1600 koní na palivo E85. Se zadními koly je spojen prostřednictvím toho, co Koenigsegg nazývá Light Speed ​​Transmission (LST). Jde o devítistupňovou převodovku, která využívá sedm spojek pro ultrarychlé řazení.

Vůz použitý k vytvoření rekordů jezdil na palivo E85 a byl bez úprav, kromě ochranné klece a sedadla řidiče z modelu One:1, které upřednostňuje řidič, jak uvedla automobilka.

Zde použitá verze Absolut nemá velké křídlo a maximální přítlak, což přispívá k vyšší rychlosti v přímém směru a optimalizuje odpor pro dosažení lepší akcelerace. I když je tento rekord jistě působivý, zakladatel Christian von Koenigsegg teoretizuje, že Jesko Absolut může dosáhnout rychlosti 330 mph, 531 km/h, pokud bude mít dostatek prostoru.

Koenigsegg si připsal nový okruhový rekord, prý k tomu došlo náhodou

AutoMoto

Koenigsegg Gemera dostal osmiválec, je nejvýkonnějším autem na světě

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám